Održan Konzum Roller Coaster 2022

I ove godine krenuo biciklistički “vlak” – “Konzum Roller Coaster 2022” by Vladimir Fumić – atraktivna utrka kakvu Zagreb zaslužuje!

I

 

Ove godine u proljetnom, umjesto u postljetnom izdanju u nedjelju 29. svibnja 2022. krenuo je drugi cestovni biciklistički maraton “Konzum Roller Coaster 2022”. Drugo cestovno biciklističko okupljanje predvodi Vladimir Fumić, predsjednik Biciklističkog kluba „Dinamo“, organizatora utrke i jednog od najstarijih i članstvom većih biciklističkih klubova u Hrvatskoj. I ove godine biciklistički maraton je bio pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Tomislava Tomaševića, a okupljene natjecatelje je pozdravio i utrku startao posebni izaslanik gradonačelnika g. Damir Bakić, Saborski zastupnik, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednik Odbora za obrazovanje i sport. Druga po redu utrka nosi ime generalnog sponzora biciklističkog maratona tvrtke KONZUM plus d.o.o., a mjesto starta, cilja i održavanja događanja je lokacija Super Konzum (Sarajevska 6, Travno, Zagreb).

 

Dvije rute biciklističkog maratona, kraća od 107 km i ±1.060 m, te duža od 157 km i ±1.700 m  prolaze područjem Grada Zagreba i Zagrebačke županije, s naglaskom na poput roller coastera strmo brežuljkastim, zavojitim i nadasve valovitim, ali i slikovitim Vukomeričkim goricama i Pokuplju. Dugačke, ravne dionice u kombinaciji sa strmim usponima i spustovima za pobjedu su tražile puno više od snažnih nogu. Radi kiše već drugi put zaredom, bilo je prije svega potrebno ustrajati u nakani sudjelovanja na maratonu, a posebno su do izražaja došle tehnika i taktika vožnje, snaga i izdržljivost, kao i sama strategija utrke uopće u svladavanju obiju ruta.

 

Obje utrke startale su u 10:00 sati, po kišovitom i hladnom, više zimskom nego proljetnom vremenu, koje ipak nije spriječilo nastup čak 105, od ukupno 135 prijavljenih vozača i vozačica. Prijavljeno je 24 natjecatelja/natjecateljica iz Slovenije, 1 iz Njemačke, 1 iz BiH i 1 natjecateljica iz Velike Britanije, tako da je utrka imala međunarodni karakter. Prisutnost cestovnih biciklista iz čak 13 hrvatskih gradova bila je itekako impresivna, redom iz Crikvenice, Rijeke i Grobnika u općini Čavle, Pule, Labina, Vodica, Čakovca, Varaždina, Krapine, Donje Stubice, Samobora, Siska, Svete Nedelje i dakako najviše iz grada domaćina Zagreba. Utrku je uspješno završilo 99 natjecatelja, od toga 9 natjecateljica.

 

Rutu velikog cestovnog biciklističkog maratona od 157 kilometara završilo je 15 natjecatelja, a najbrži je bio: Viktor POTOČKI s vremenom 3:57:18. Drugo mjesto osvojio je naš poznati biciklist Matija KVASINA s vremenom 4:02:29, dok je treće plasirani bio Carlo JURIŠEVIĆ s vremenom 4:02:30. Natjecateljice nisu nastupale na dužoj ruti biciklističkog maratona.

 

Rutu kraćeg cestovnog biciklističkog maratona od 107 kilometara zavšilo je 84 natjecatelja i 8 natjecateljica. Pobjednik u muškoj konkurenciji je Saša JEFTINIĆ s vremenom 2:31:52. Drugo mjesto osvojio je Ivan HEGED s vremenom 2:31:53, a treće mjesto pripalo je Gašperu BREZNIK iz Slovenije s vremenom 2:31:53. U ženskoj konkurenciji pobjednica je Iva LOVRIĆ s vremenom 3:00:37. Drugo mjesto osvojila je Rebeka DOLINAR            iz Slovenije s vremenom 3:02:07, dok je treće mjesto pripalo Andrei HEGED s vremenom 3:07:48.

 

Prema izjavama svih sudionika utrke osiguranje rute biciklističkog maratona i sigurnost natjecatelja bili su na najvišoj razini. Vrijeme i u ovom drugom izdanju utrke nije bilo naklonjeno organizatorima i natjecateljima (čula se ideja da se maraton nazove „Rain Coaster“), no i to ima svojih draži. Naime, biciklističke utrke odvijaju se po svim vremenskim uvjetima, te su stoga samo sudjelovanje, a posebno rezultati još vrjedniji.

 

Pozitivne izjave svih sudionika organizatoru biciklističkom klubu „Dinamo“ daju itekako snažan poticaj za daljnji rad na još boljoj organizaciji, većoj masovnosti i trajnom uvrštenju ove cestovne biciklističke utrke kao prepoznatljivog sportsko-rekreativnog i turističkog događanja Grada Zagreba i Zagrebačke županije u europske kalendare biciklističkih događanja, a time i doprinosu dodatnoj prepoznatljivosti Grada Zagreba kao grada sporta i zdravog načina života.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *