Održan Konzum Roller Coaster 2022

I ove godine krenuo biciklistički “vlak” – “Konzum Roller Coaster 2022” by Vladimir Fumić – atraktivna utrka kakvu Zagreb zaslužuje!

I

 

Ove godine u proljetnom, umjesto u postljetnom izdanju u nedjelju 29. svibnja 2022. krenuo je drugi cestovni biciklistički maraton “Konzum Roller Coaster 2022”. Drugo cestovno biciklističko okupljanje predvodi Vladimir Fumić, predsjednik Biciklističkog kluba „Dinamo“, organizatora utrke i jednog od najstarijih i članstvom većih biciklističkih klubova u Hrvatskoj. I ove godine biciklistički maraton je bio pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Tomislava Tomaševića, a okupljene natjecatelje je pozdravio i utrku startao posebni izaslanik gradonačelnika g. Damir Bakić, Saborski zastupnik, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednik Odbora za obrazovanje i sport. Druga po redu utrka nosi ime generalnog sponzora biciklističkog maratona tvrtke KONZUM plus d.o.o., a mjesto starta, cilja i održavanja događanja je lokacija Super Konzum (Sarajevska 6, Travno, Zagreb).

 

Dvije rute biciklističkog maratona, kraća od 107 km i ±1.060 m, te duža od 157 km i ±1.700 m  prolaze područjem Grada Zagreba i Zagrebačke županije, s naglaskom na poput roller coastera strmo brežuljkastim, zavojitim i nadasve valovitim, ali i slikovitim Vukomeričkim goricama i Pokuplju. Dugačke, ravne dionice u kombinaciji sa strmim usponima i spustovima za pobjedu su tražile puno više od snažnih nogu. Radi kiše već drugi put zaredom, bilo je prije svega potrebno ustrajati u nakani sudjelovanja na maratonu, a posebno su do izražaja došle tehnika i taktika vožnje, snaga i izdržljivost, kao i sama strategija utrke uopće u svladavanju obiju ruta.

 

Obje utrke startale su u 10:00 sati, po kišovitom i hladnom, više zimskom nego proljetnom vremenu, koje ipak nije spriječilo nastup čak 105, od ukupno 135 prijavljenih vozača i vozačica. Prijavljeno je 24 natjecatelja/natjecateljica iz Slovenije, 1 iz Njemačke, 1 iz BiH i 1 natjecateljica iz Velike Britanije, tako da je utrka imala međunarodni karakter. Prisutnost cestovnih biciklista iz čak 13 hrvatskih gradova bila je itekako impresivna, redom iz Crikvenice, Rijeke i Grobnika u općini Čavle, Pule, Labina, Vodica, Čakovca, Varaždina, Krapine, Donje Stubice, Samobora, Siska, Svete Nedelje i dakako najviše iz grada domaćina Zagreba. Utrku je uspješno završilo 99 natjecatelja, od toga 9 natjecateljica.

 

Rutu velikog cestovnog biciklističkog maratona od 157 kilometara završilo je 15 natjecatelja, a najbrži je bio: Viktor POTOČKI s vremenom 3:57:18. Drugo mjesto osvojio je naš poznati biciklist Matija KVASINA s vremenom 4:02:29, dok je treće plasirani bio Carlo JURIŠEVIĆ s vremenom 4:02:30. Natjecateljice nisu nastupale na dužoj ruti biciklističkog maratona.

 

Rutu kraćeg cestovnog biciklističkog maratona od 107 kilometara zavšilo je 84 natjecatelja i 8 natjecateljica. Pobjednik u muškoj konkurenciji je Saša JEFTINIĆ s vremenom 2:31:52. Drugo mjesto osvojio je Ivan HEGED s vremenom 2:31:53, a treće mjesto pripalo je Gašperu BREZNIK iz Slovenije s vremenom 2:31:53. U ženskoj konkurenciji pobjednica je Iva LOVRIĆ s vremenom 3:00:37. Drugo mjesto osvojila je Rebeka DOLINAR            iz Slovenije s vremenom 3:02:07, dok je treće mjesto pripalo Andrei HEGED s vremenom 3:07:48.

 

Prema izjavama svih sudionika utrke osiguranje rute biciklističkog maratona i sigurnost natjecatelja bili su na najvišoj razini. Vrijeme i u ovom drugom izdanju utrke nije bilo naklonjeno organizatorima i natjecateljima (čula se ideja da se maraton nazove „Rain Coaster“), no i to ima svojih draži. Naime, biciklističke utrke odvijaju se po svim vremenskim uvjetima, te su stoga samo sudjelovanje, a posebno rezultati još vrjedniji.

 

Pozitivne izjave svih sudionika organizatoru biciklističkom klubu „Dinamo“ daju itekako snažan poticaj za daljnji rad na još boljoj organizaciji, većoj masovnosti i trajnom uvrštenju ove cestovne biciklističke utrke kao prepoznatljivog sportsko-rekreativnog i turističkog događanja Grada Zagreba i Zagrebačke županije u europske kalendare biciklističkih događanja, a time i doprinosu dodatnoj prepoznatljivosti Grada Zagreba kao grada sporta i zdravog načina života.

Krenuo prvi biciklistički “vlak” – “Konzum Roller Coaster 2021” by Vladimir Fumić – atraktivna utrka kakvu Zagreb zaslužuje!

U nedjelju 29. kolovoza 2021. održan je prvi cestovni biciklistički maraton “Konzum Roller Coaster 2021” by Vladimir Fumić, u organizaciji B.K. “Dinamo”, jednog od najstarijih i članstvom većih biciklističkih klubova u Hrvatskoj, uz suorganizaciju “Adria Bike Grupe”.

Što je roller coaster? To je onaj vlak u lunaparkovima i zabavnim parkovima što ide gore, dolje, lijevo desno, ponekad napravi i “luping”, a svi koji su u njemu vrište od sreće, adrenalina, straha i uzbuđenja. Zašto se onda ova utrka zove “Roller coaster”? Upravo zato jer su sreća, adrenalin, strah i uzbuđenje prisutni od prvog do zadnjeg kilometra na ovoj stazi koju je osmislio Vladimir Fumić  – Fuma, idejni začetnik utrke, proslavljeni hrvatski i legendarni zagrebački biciklist koji je ove godine napunio 65 godina i čitav svoj život posvetio biciklizmu.

“Vlak” se u biciklizmu zove peloton, ali to sada nije bitno. Bitno je da su na ovom prvom biciklističkom “vlaku” – roller coaster-u” nastupili samo najhrabriji, uključujući i izaslanika gradonačelnika i zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Svibora Jančića!

Dvije staze, koje su ujedno i omiljene rute koje Fuma već više od 15 godina redovito koristi za trening vožnje cestovnih biciklista, prolaze područjem Grada Zagreba i Zagrebačke županije, s naglaskom na Vukomeričkim goricama i Pokuplju. Kraća staza, od 107 km i 1.060 m uspona, te duža staza od 157 km i 1.700 m uspona s dugačkim, ravnim dionicama u kombinaciji sa strmim usponima i spustevima, za pobjedu tražile su puno više od snažnih nogu. Tehnika, taktika, strategija, snaga i izdržljivost itekako su bile potrebne u svladavanju obiju staza.

 

Obje utrke startale su u 10:00 sati, po oblačnom i kišovitom vremenu koje nije spriječilo nastup 130 od ukupno više od 150 prijavljenih vozača i vozačica. Utrku je uspješno završilo 125 natjecatelja, od toga 7 natjecateljica. Uz natjecatelje iz Hrvatske, nastupilo je i 9 natjecatelja iz Slovenije.

Stazu velikog cestovnog biciklističkog maratona od 157 kilometara završilo je 26 natjecatelja, a najbrže je prošao slovenski biciklist Matej Drinovec u vremenu od 3 sata 54 minute i 33 sekunde. Drugoplasirani je Gregor Sikošek iz Slovenije s vremenom od 3 sata 58 minuta i 0 sekundi, a trećeplasirani je Miran Kovačić također iz Slovenije sa istim vremenom drugoplasiranog. Najbolje plasirani hrvatski biciklist Matija Lojen je na četvrtom mjestu ukupno s vremenom od 3 sata 59 minuta i 32 sekunde. Natjecateljice nisu nastupale na dužoj stazi.

Kraću stazu cestovnog biciklističkog maratona od 107 kilometara zavšilo je 84 natjecatelja i 7 natjecateljica. Pobjednik u muškoj konkurenciji je Bruno Sučić iz Hrvatske s vremenom od 2 sata 32 minute i 57 sekundi.  Drugo mjesto zauzeo je Milan Matošević iz Hrvatske s istim vremenom, a treći je Matić Plaznik iz Slovenije s rezultatom od 2 sata 32 minute i 58 sekundi. U ženskoj konkurenciji pobjednica je Matea Deliu iz Hrvatske s vremenom od 2 sata 42 minute i 5 sekundi.  Drugoplasirana je Darinka Vučković s vremenom od 3 sata 10 minuta i 44 sekunde, dok je trećeplasirana Mateja Posavec s rezultatom od 3 sata 22 minute i 44 sekunde.

Pokrovitelj prvog cestovnog biciklističkog maratona “Konzum Roller Coaster 2021” by Vladimir Fumić je gradonačelnik Grada Zagreba g. Tomislav Tomašević, a početak utrke označio je izaslanik gradonačelnika i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Svibor Jančić, koji je također sudjelovao i kao natjecatelj, te nadasve uspješno završio zahtjevnu stazu od 107 kilometara usprkos ne baš najboljim vremenskim prilikama i to u odličnom vremenu od 3 sata 53 minute i 18 sekundi. Generalni sponzor utrke je tvrtka Konzum čije ime ovogodišnja, prva po redu utrka, i nosi.

Prvi dojmovi svih sudionika utrke vrlo su pozitivni glede sigurnosti (zatvorena vožnja, policija i redari na svim ključnim raskrižjima, oznake na stazi) i atraktivnosti trase utrke. To organizatoru daje poticaj za daljnji rad na trajnom uvrštenju ove utrke kao prepoznatljivog sportsko-rekreativnog i turističkog događanja

Grada Zagreba i Zagrebačke županije u europske kalendare biciklističkih događanja, a time i dodatno doprinosi prepoznatljivosti Grada Zagreba kao grada sporta.

Da li će “Roller Coaster” ostati u terminu krajem kolovoza kao odlična prilika za novu sportsko-rekreativnu aktivnost nakon godišnjih odmora ili pozivnica za početak nove biciklističke sezone ako terminski bude u proljeće sljedeće godine – to ćemo tek doznati. Grad Zagreb i Zagrebačka županija svakako zaslužuju ovakvu cestovnu biciklističku utrku, radi svoje bogate biciklističke povijesti, dinamične sadašnjosti i perspektivne budućnosti te održivog razvoja biciklizma u metropoli i njezinoj zelenoj okolici.

    

 

 

Putopis “Pedalom po Bilogori – ljepota slobodnog spusta” Saše Pjanića

Pročitajte putopis Pedalom po Bilogori – ljepota slobodnog spusta virovitičkog fotografa i putopisca Saše Pjanića objavljen u proljetnom broju Putnog časopisa Croatia Airlines 2016. godine. Naime, ovaj je putopis iste godine osvojio nagradu “Marko Polo – slavni putopisac” za najbolju turističku reportažu koju dodjeljuje FIJET (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme ili Udruga turističkih novinara i pisaca u turizma) i Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, a od 2019. godine uvršten je u integrirani udžbenik hrvatskog jezika za prvi razred gimnazije.

Potaknuti putopisom krenite na neko vlastito vikend Bilogorovanje, kako to Saša simpatično kaže 🙂

Posjetite:

Intervju s mladim putnikom na biciklu

Predstavite se ukratko?

Ja sam Luka Ivan Pejić, 26 mi je godina dolazim iz Zagreba. Radim kao zdravstveni radnik, imam dosta hobija, ali jedan ponajviše volim – putovanje biciklom.

Koji su još Vaši hobiji?

Moji hobiji su fotografiranje, snimanje, obrada i montaža video zapisa, vodim vlastiti Blog “Šic na bic“.

Odakle Vaša strast za putovanja biciklom?

Ljubav spram biciklu je prisutna još od malih nogu. A drži me i dalje jer to je poseban način putovanja, stopljen si s prirodom, a s druge strane ovisiš o vremenu.

Što je glavni cilj Vaših putovanja biciklom?

Cilj svega je fotografijom i video zapisima dočarati ljepote „Lijepe naše“. Približiti ih onima koji me prate putem bloga i potaknuti ih na veću biciklističku aktivnost i uopće putovanja Hrvatskom. Proputovao sam veliki dio Hrvatske, no obzirom na moju mladost ostalo je još dosta toga za istražiti.

Od kada putujete biciklom, te kada ste i kako nabavili (kupili) vaš prvi bicikl i osnovnu putnu opremu?

Biciklom putujem unazad 5 godina. Prvi bicikli je bio kao krizmani poklon, a opremu sam nadograđivo tijekom godina jer je to bilo poprilično skupo da bih si odmah sve mogao priuštiti sam, s tada sam još bio student.

Koja je sve oprema potrebna za putovanje biciklom?

Kao prvo i osnovno potreban je kvalitetan, udoban i pouzdan bicikl, biciklističke putne torbe tzv. bisage (one veće i manje, po mogućnosti vodootporne), te tehnički ispravno opremljen bicikl i dobra oprema za samog biciklistu. Važno je biti lako uočljiv odnosno vidljiv kao biciklist u prometu u svako doba dana ili noći.

Da li je to skup hobi za jednog mladog biciklistu putnika iz Hrvatske?

Da, dosta je skup, ali tu ima i puno odricanja tako da se dobrim planiranjem uspijevam pokriti u svojim novim vožnjama i putovanjima biciklom.

Putujete li većinom sami ili nastojite putovati u dobrom i sigurnom društvu? Ili baš suprotno, dobro društvo stječete na samom putovanju?

Ponajviše volim putovati sam, a teško je i pronaći suputnika, srodnu dušu. Nismo karakterno svi isti, no imam mali krug ljudi s kojima rado putujem.

Odakle motiv (ideja) za putovanjem „stazama“ Domovinskog rata biciklom i koje su to „staze“ konkretno?

Motiv je domoljublje i odavanje počasti  svim žrtvama Domovinskog rata.

Zahvalnost na slobodi kretanja našim tlom.

Zašto, kako i kada „Križni put pedalom“ ?

„Križni put pedalom“ je put od Zagreba do Bleiburga posvećen žrtvama stradanja kraja Drugog svjetskog rata (svibanj 1945.). Maraton u trajanju od 6 dana trasom kroz veliki dio Slovenije i Austrije do Bleiburškog polja održao se 2019. godine, a kao rezultat istog nastala je knjiga Darija Juričevića „Križni put pedalom“, oplemenjena mojim fotografijama.

Koji su Vam planovi za budućnost?

Planova je mnogo, a sve ostavljam Bogu u ruke neka me on vodi.

Imate li neku poruku kojom biste potaknuli čitatelje portala „Pedala.hr“ da se odluče na putovanje biciklom?

Samo krenite voziti intenzivnije bicikl i ljubav prema istom će vas obuzeti i zavladati vama. To je uistinu neopisiva ljubav, bar za mene.

 

Biciklistički vodič na utrci ZBS-a

U nedjelju, 20. IX 2020. održano je je Otvoreno cestovno prvenstvo Zagrebačkog biciklističkog saveza u organizaciji Biciklističkog kluba “Dinamo”.
Uz pripadajuće medalje, Veteranima “D” Vlatku Sesaru i Milanu Pernaru uručena je i knjiga “Biciklistički vodič”, uz želje da uz cestovne treninge uživaju i u ciklo turističkim vožnjama biciklističkim rutama Panonske Hrvatske iz knjige!

Rezultati utrke mogu se pogledati na: https://www.facebook.com/bicdinamo/

Nova EuroVelo 8 brošura za planiranje višednevne vožnje Mediteranskom biciklističkom rutom

Jeste li znali da se Mediteranska biciklistička ruta ili EuroVelo 8 proteže od Andaluzije do Cipra ukupnom dužinom od 7.500 km kroz svjetski poznate destinacije, očuvanu prirodu i uz mnogobrojne lijepe, skrivene plaže. Prolazeći kroz 10 zemalja moći ćete uroniti u mnoga različita, zanimljiva područja, krajolike i kulture.

Ukupna duljina rute razlomljena je u 15 etapa s informacijama o smještaju prilagođenom za bicikliste, servisnim stanicama za bicikle, turističkim informativnim centrima i atrakcijama za razgledavanje – osnovni paket za nezaboravan cikloturistički odmor. Također se možete informirati o signalizaciji na koju ćete naići i posebnim prometnim pravilima zemalja na ruti, događanjima na ruti kao i o mini višejezičnom rječniku zemalja na ruti s najčešće korištenim biciklističkim izrazima. Uz to, svaka je etapa rute obogaćena prijedlozima za izlete i još poneke posebno zanimlijve lokalne atrakcije. Uz sve informacije, brošura je lijepo dizajnirana i bogato opremljena fotografijama i kartama, dostupna je na engleskom jeziku, a možete je pogledati ili preuzeti ovdje.

Etape kroz Hrvatsku opisane su na stranicama brošure 54-68. Ukupna duljina EV8 u Hrvatskoj je 1116 km, prolazi u 8 lokaliteta UNESCO baštine, 3 nacionalna parka i 4 parka prirode, te 7 moćnih rijeka i njihovih ušća u Jadransko more. Više o etapama EuroVelo 8 rute u Hrvatskoj saznajte na EuroVelo 8 Hrvatska webu.

       

Sigurni smo da ćete s ovom brošurom u rukama odmah poželjeti započeti planiranje svog sljedećeg biciklističkog odmora ili putovanja EuroVelo 8 – Mediteranskom rutom!

Vozite sigurno i uživajte!

Upoznavanje jedinstvenog prostora uz rijeku Muru na biciklu i u doticaju s prirodom

 Regija gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju

 

Cikloturizam spada među najbrže rastuće grane turizma. S više od 60 milijuna poklonika diljem Europe, cikoloturizam je postao fenomen koji privlači najveći broj inovativnih ideja i projekata, a domaćim i stranim gostima predstavlja destinacije koje do sada nisu bile u fokusu njihova zanimanja. Podržavanjem cikloturizma, odnosno biciklističkog turizma javnosti se lakše približavaju vlastite vrijednosti i jedinstveni prirodni lokaliteti. Upravo vodeći se ovim promišljanjima područje Međimurja i Nagykanizse, jedinstvenog prekograničnog kraja uz rijeku Muru, uvidjelo je prostor za stvaranje vlastitog turističkog identiteta i originalne turističke ponude.

Ovaj prostor nudi sve ono što turisti, a posebno aktivni turisti žele doživjeti u destinaciji koju posjete. ljepote, autohtona gastronomija, bogatstvo povijesne i kulturne baštine ovdje su nude kao na dlanu, a što je još važnije, sve to moguće je doživjeti putem uređenih i organiziranih biciklističkih ruta. Ono što je potrebno učiniti tek je sjesti na bicikl i uživati u blagodatima u biciklističkoj mreži uz Muru.

 

 

Prirodne ljepote, autohtona gastronomija, bogatstvo povijesne i kulturne baštine uz Muru regiji nude se kao na dlanu

 

Kako bi se ovaj jedinstveni prostor cikloturistima prezentirao na najbolji mogući način, tijekom 2013. i 2014. godine započelo se s provođenjem projekta „Bicikliranje u mreži “ /Cycling in a Network 1.0/. Projekt je ostvaren kroz aktivnu suradnju mađarskih općina Nagykanizse i Zalakaros i Turističke zajednice Međimurske županije.

U toj početnoj fazi projekta razvijene su biciklističke staze, XCO staza, turističke destinacije, infrastrukturni objekti, festivali i manifestacije, biciklistička natjecanja i odgovarajuće službe na području mađarskog Muralanda i Međimurja s hrvatske strane rijeke Mure. Zahvaljujući početnom razvoju biciklistička infrastruktura i povezane službe su unaprijeđeni, pa stoga turisti i sportaši zainteresirani za biciklistički turizam mogu pronaći izvrsne mogućnosti i sadržaje uz Muru.

 

Zajednički klasifikacijski sustav cikloturistima daje uvid u vrstu i kvalitetu infrastrukture i sadržaja koje se nude na destinacijama

 

Nakon što su osigurani osnovni preduvjeti za razvoj cikloturizma kroz najbolje mogućnosti za razvoj ruralnih područja i stvaranje međusektorske suradnje uz aktivno sudjelovanje lokalnih sudionika i turista, sudionici na projektu započeli su s drugom fazom projekta „Bicikliranje u mreži / Cycling in a Network 2.0“ (CIAN 2.0) OP INTERREG HUHR  Projekt je započet 2017. godine u suradnji mađarske 

Nagykanisze, Općine Štrigova, Turističke zajednice Međimurske županije i Županijske uprave za ceste Međimurske županije. Osim što je nastavljeno ulaganje u razvoj infrastrukture i biciklističkih manifestacija, CIAN 2.0 za cilj je postavio i potrebu uvođenja zajedničkog standard kvalitete (Cyclist Welcome Classification System). Ovaj standard kvalitete osigurati će pozadinu hrvatsko-mađarskom biciklističko-turističkom klasteru sa standardiziranom kvalitetom usluge i suradnjom sudionika i pružatelja usluga. U skladu s tim, lokalni i prekogranični biciklistički turizam može privući veći broj turista i time podržati napredak destinacija uz Muru. Riječ je o standardu koji cikloturistima daje jasan uvid u količinu i vrstu sadržaja koji ih očekuju na destinaciji, kvaliteti biciklističkih staza i ostale infrastrukture te drugim popratnim aktivnostima.

 

Bogatstvo i bioraznolikost jedinstvenog prostora uz Muru kroz ovaj se projekt mogu doživjeti na jedan vrlo poseban način – na biciklu i u doticaju s prirodom

                                                                                                                                   Današnji turisti tijekom posjeta destinaciji traže daleko više od pukog smještaja u hotelu i organiziranih turističkih izleta. Moderni turisti žele istraživati, upoznati destinaciju kroz njezine osnovne značajke – ljude, događaje i manifestacija, gastronomiju, povijest i kulturu. Upravo ovim projektom mnogobrojne održive i ekološki prihvatljive prekogranične biciklističke ture doseći će lokalne vrijednosti u Međimurju i Muralandu. Gosti dobivaju inovativni i visokokvalitetni turistički proizvod i servis izrađen i podržan na prekograničnoj razini.

Prekograničnom suradnjom učvršćen je partnerski odnos između hrvatskih i mađarskih lokalnih sudionika. Takva suradnja ne samo da je ponudila nove mogućnosti promocije za prekograničnu destinaciju uz Muru već je osigurala njezin održivi razvoj te zaštitu prirodnih vrijednosti i ljepota. Bogatstvo i bioraznolikost jedinstvenog prostora uz Muru kroz ovaj se projekt mogu doživjeti na jedan vrlo poseban način – na biciklu i u doticaju s prirodom.

Ukupni budžet projekta iznosi 1.721.572,70 eura, od čega je doprinos fondova Europske unije u iznosu od 1.463.336,79 eura.

Glavni rezultati projekta su:

 • 11,7 kilometara asfaltiranih biciklističkih staza u Međimurju (Donji Kraljevec – Hodošan; staza pokrivena eko asfaltom između Goričana i Kotoribe)
 • 4,28 kilometara šljunčane biciklističke staze (veslačko jezero u Nagykanizsi)
 • Izgradnja odmarališta s klupicama, stolovima, kaminima, spremištima za bicikle, oglasnim pločama kraj veslačkog jezera u Murakereszturu i Miklosfi
 • 17,28 kilometara nove označene rute povezane s EV13 (Murakeresztur-Belezna-Jankapuszta-Miklosfa)
 • Tehnički plan za informacijski centar za bicikliste u Štrigovi – Vanjski sportski park i dječje igralište kraj veslačkog jezera
 • 3 seta punjača za e-bicikle i kupovina 5 e-bicikala (HR) i 4 vodena bicikla (HU) za iznajmljivanje
 • Inovativni prekogranični turistički servisi prihvatljivi biciklistima (setovi alata za popravak bicikla na odredištima, zajedničke karte, mobilne aplikacije za odašiljače, kombinirani biciklistički paketi s turističkim ponudama, Služba za pozive u nuždi)
 • Prilagodba standarda kvalitete CW u Mađarskoj kao prekogranična klaster usluga za biciklistički turizam s obukom za profesionalce i pružatelje usluga.

 

 

 

Korisni linkovi: http://cycleinanetwork2.eu   www.visitmedimurje.com

 

 

Predstavljanje “Biciklističkog vodiča” u Slavonskom Brodu

        

U subotu 25. kolovoza 2018. u Slavonskom Brodu,  gradu na rijeci Savi, s početkom u 11:30 sati u knjižari “Znanje”, Trg pobjede 28 u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slavonskog Broda u okviru programa „Slavonija fest CMC 200 festivala 2018.“ (23.-25. kolovoza 2018.) biti će predstavljena knjiga “Biciklistički vodič”.

 

U knjizi su obrađene čak 3 biciklističke rute iz Brodsko-posavske županije: ruta br. 20 – Stara Kapela, 27 – Slavonski Brod i 28 – Nova Gradiška.

Vodič pokriva 13 županija u dvije turističke regije Središnja Hrvatska i Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Nastao je 2016. g, a promoviran je u ožujku 2017. u izdanju Mozaik knjige.

Ovo je prvi sveobuhvatni i nadasve informativni biciklističko-turistički vodič u kontinentalnoj Hrvatskoj u kojem se puno pažnje posvetilo uređivanju sadržajno bogatih i raznolikih, nadasve zanimljivih i poučnih 40 biciklističkih ruta, s detaljniim opisima i preglednim kartama (iz Velikog atlasa Hrvatske u izdanju Mozaik knjige 2012. godina), zanimljivim tekstovima, vrhunskim fotografijama i korisnim internetskim stranicama ponude uz biciklističke rute.

Više informacija o knjizi, s mogućnošću prelistavanja knjige, kao i o autorima, te kupnji knjige u “Svijetu knjige” ovdje.

Dobro nam došli!

 

Kako online kupnjom ili u knjižarama Svijet knjige nabaviti knjigu “Biciklistički vodič”?

Mnogi nas pitate kako i gdje brzo i jednostavno nabaviti biciklistički vodič.

 

 

 

Evo kratkog i jasnog odgovora s uputom.

 • Jednostavno i lako putem online trgovine Mozaik knjige možete prelistati i pogledati, te nabaviti knjigu “Biciklistički vodič” po cijeni 130,00 kn.
 • U “Svijetu knjige” klupska cijena knjige je 129,00 kn.
 • Online kupnja knjige “Biciklistički vodič” ovdje.
 • Svijet knjige ovdje.

Početkom lipnja u Kutini održano predstavljanje knjige “Biciklistički vodič”

 

U Knjižnici i čitaonici Kutine u srijedu 06.06.2018. godine s početkom u 18:00 sati je predstavljena knjiga “Biciklistički vodič Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem” izdana krajem ožujka 2017. godine.

Autori knjige su Lidija Vrečar Mišćin i Robert Riga, a izdavač Mozaik knjiga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrodošlicu autorici knjige tom prilikom zaželjela je ravnateljica Knjižnice Suzana Pomper (desno) naglasivši kako će svi ljubitelji bicklizma, ali i rekreativnih izleta čitajući ovaj vodič dobiti korisne i cjelovite informacije o mnogim pojedinostima koje nisu toliko poznate i još toliko posjećene, a nadasve zanimljive i lijepe.

 

Značajan osvrt dan je na Sisačko moslavačku županiju i njezine 4 rute koje su detaljno opisane u vodiču. Uz rute i karte ruta, vodič predstavlja i popratne sadržaje vezane uz turističke i druge “štiklece” što sve čini ovaj vodič poželjnom turističkom knjigom nađete li se negdje na izletu ili planirate ići na biciklističku rutu ili istraživanje zanimljivih mjesta Panonske Hrvatske.

 

Promocija je bila zanimljiva i sadržajna, a završila je kvizom…uz sve pohvale na znanju prisutnih Kutinčana.

 

Više o predstavljanju knjige s fotografijama pogledajte ovdje.

 

Predstavljanje “Biciklističkog vodiča” 23.03.2018. u Sisku

Image may contain: one or more people, people riding bicycles, text and outdoor

 

Predstavljanje će se održati u Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak, s početkom u 18 sati, u suorganizaciji TZ Grada Siska, a uz prigodnu prodaju knjige po promotivnoj cijeni!

Svi koji ste blizu Sisku, dođite, zabavite se s nama i informirajte se o mogućnostima novih biciklističkih ruta iz vodiča, a kako bi vaša biciklistička sezona 2018. bila raznolikija i puna najrazličitijih vrsta izazova!

Dobro nam došli!!!

Predstavljanje “Biciklističkog vodiča” u Virovitici 09.03.2018.

Ako ste negdje blizu Virovitice obavezno dodite na predstavljanje knjige “Biciklisticki vodič” u petak 09.03. u 17h u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Virovitice. Dobro mi došli!!! 

Promocija “Biciklističkog vodiča” održana u Osijeku, u petak 02.03.2018.

Dugo očekivano predstavljanje Vodiča u Osijeku, u kojem su se autori već u njegovom nastajanju osjećali kao “kraljevi na biciklu”, proteklo je u skladu s očekivanjem, poprilično dobrim odazivom građana obzirom na snježne vremenske (ne)prilike te srdačnim i toplim gostoprimstvom gospodina Ivice Vuletića, vlasnika knjižare “NOVA”. Zahvaljujući gospodinu Vuletiću i PR izdavača “Mozaik knjige” predstavljanje je dobro medijski popraćeno od strane HRT Radija Osijek (emisija “Vikend vodič” 2.03.2018. u 16 sati, urednica Iva Fijala) i na Osječkoj televiziji razgovor s novinarom, voditeljom Sašom Drinić.

Bilo je to jedno ugodno i toplo književno druženje u Klubu knjižare Nova na osječkom glavnom trgu i nadamo se da ćemo se vidjeti uskoro opet, jer biciklistička sezona 2018. tek počinje, a kritična masa osječkih biciklista samo što nije krenula u nove biciklističke avanture, nadamo se, s Biciklističkim vodičem u pri ruci i mnogo novih ideja kamo krenuti!

Predstavljena knjiga „BICIKLISTIČKI VODIČ“ koja otvara mogućnosti razvoja turizma u Đakovu i Đakovštini

Đakovština je veliki cikloturistički potencijal!  

U Đakovu smo 03.03. “probili led” organizacijom prvog subotnjeg književnog dopodneva u Gradskoj knjižnici i nismo požalili.
Tople iskrice zajedničkog domaćinstva Gradske knjižnice Đakovo i Turističke zajednice grada Đakovo otopile bi i najveću santu leda!!!

Puno hvala Anđelki Blažević, ravnateljici Gradske knjižnice i Mariji Burek, direktorici TZG Đakovo!

Fotografije snimio: Slobodan Balić. Hvala mu!!!

Prvo ovogodišnje predstavljanje “Biciklističkog vodiča” u Osijeku

Najavljujemo prvo ovogodišnje predstavljanje knjige “Biciklistički vodič”

02. ožujka 2018. od 18-19 sati u knjižari “Nova” u Osijeku.

Dođite i pozovite Vaše prijatelje, poznanike, izletnike željne novih istraživačkih avanutra punih zanimljivih mjesta, zaljubljenike u bicikl i boravak u prirodi na otvorenom.

Dobro došli ! Veselimo se susretu u Osijeku u prvim danima ožujka.

https://www.facebook.com/events/370482476696175/

Cikloturizam.hr – nova web stranica Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske

Na početku Nove 2018. godine svim čitateljima i korisnicima portala Pedala.hr želimo zdravu i sretnu Novu godinu, te puno ugodnih, sigurnih i nadasve zanimljivih vožnji biciklističkim rutama Hrvatske.

S prvim danima Nove godine pozivamo Vas da posjetite novu web stranicu Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske koju možete pogledati ovdje.

Izrada web stranice bila je jedna od zadaća iz Strategije razvoja turizma Hrvatske i Akcijskog plana razvoja cikloturizma Hrvatske do 2020. godine, a od velike je važnosti za kvalitetu i vidljivost rada tijela, kao i otvorenost za komunikaciju s najširim krugom korisnika, komplementarnih institucija i udruga značajnih za razvoj i unaprjeđenje cikloturizma Hrvatske, te naravno onih najvažnijih biciklista, biciklističkih udruga i cikloturista.

Na novoj web stranici www.cikloturizam.hr moći ćete pratiti rad Koordinacijskog tijela i aktivnosti članica. Biti će dostupne informacije o EuroVelo rutama i međunarodnim biciklističkim rutama u Hrvatskoj, provedenim, aktualnim i budućim projektima koji doprinose razvoju cikloturističke ponude, informacije o događanjima vezanim za biciklizam i cikloturizam, javnim pozivima o mogućnstima financiranja projekata namijenjenih razvoju biciklističke i cikloturističke infrastrukture i ponude, te razne druge teme.

Putem nove web stranice želi se omogućiti pristup i svim zainteresiranim korisnicima diljem Hrvatske i izvan nje, te ih pozvati na aktivnu komunikaciju i suradnju s Koordinacijskim tijelom (KT) i županijskim predstavnicima u KT, kroz slanje konkretnih prijedloga i informacija s terena, kao i razmjenu iskustava u području cikloturizma u destinacijama Hrvatske.

 

Predstavljanje knjige ZKD Biciklistima na samu završnicu Mjeseca hrvatske knjige

U utorak 14. studenog 2017., na samu završnicu Mjeseca hrvatske knjige, u prostoru KGZ knjižnice „Ivana Gorana Kovačića“ u Zagrebu autori biciklističkog vodiča Lidija Vrečar Mišćin i Robert Rigo upoznali su se i i družili sa Biciklistima Zagrebačkog knjižničarskog društva (ZKD Biciklisti), te im predstavili knjigu „Biciklistički vodič Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem“ izašlu u ožujku 2017. godine u izdanju Mozaik knjige.

Druženje je proteklo u izrazitoj interaktivnosti i otvorenoj razmjeni biciklističkih iskustava i ideja, upoznavanju Panonske Hrvatske i njenih biciklističkih potencijala, raznovrsnih biciklističkih ruta i atrakcija duž njih, te dobrih i pozitivnih komentara na knjigu, a započelo se i s nekim planovima za buduću suradnju kako u knjižničarskom tako i u cikloturističkom tonu.

Spoj knjige, knjižnica i vožnje biciklom od grada do grada, od županije do županije bio je nit vodilja za neko novo višednevno, cikloturističko druženje na terenu s motom „Biciklom kroz knjižnice“ na tragu već realiziranih aktivnosti ZKD Biciklista u projektu „Biciklom kroz knjižnice Zagrebačke županije“ u gradovima Zaprešiću, Ivanić-Gradu i Samoboru u suradnji s gradskim knjižnicama i lokalnim udrugama odnosno biciklističkim klubovima.

Poseban naglasak stavili smo na potencijal riječnih biciklističkih ruta u Panonskoj Hrvatskoj, te predstavili Dravsku i Dunavsku (EV6) rutu, kao i novo planiranu Savsku biciklističku rutu. Otvorili smo i pitanje optimalne biciklističke rute povijesnim cestama do mora za povezivanje „zelene“ i „plave“ Hrvatske, odnosno Zagreba i Karlovca s gradom Rijekom budućom Europskom prijestolnicom kulture (2020. godine).  Također smo predstavili i vodič člana Europskog parlamenta Nijemca Michaela Cramera „Tragom Željezne zavjese“ (EuroVelo 13) kroz Hrvatsku koji smo uručili okupljenim ZKD Biciklistima.

Dosadašnje aktivnosti ZKD Biciklista predstavila je Karolina Zlatar Radigović.

 

Ukratko, večer puna topline, zanimljivih razgovora, kreativnih pojedinaca i nadasve poticajnih planova za godine pred nama.

Još jedno veliko hvala Arijani Herceg Mićanović, koordinatorici Knjižnice Ivana Gorana Kovačića i Krešimiru Pintariću na organizaciji događanja u Mjesecu hrvatske knjige, te ZKD Biciklistima na odazivu i podršci knjizi „Biciklistički vodič“.