Projekt Pedala.hr započeo je 2000. godine kao ideja Roberta Rigo i Gojka Grubora da putem weba bicikliste upoznaju s mjestima i rutama pogodnim za uživanje u vožnji biciklom svim dijelovima Hrvatske. S vremenom je web polako rastao do današnjih dana, te i dalje zadržava inicijalni cilj weba – pružiti informaciju i inspiraciju gdje otići biciklom uživati u prirodi, upoznati nove krajeve i ljude, te jednostavno biti sretan i zadovoljan u vožnji biciklom u krajobrazno atraktivnim destinacijama Hrvatske.

Ovaj web je treća stepenica u razvoju weba koja, u odnosu na prethodne, donosi niz poboljšanja i širu paletu sadržaja namijenjenih biciklistima i vožnji kroz prirodu.

Posebno nas veseli kad možemo surađivati sa svima onima koji žele podijeliti vlastita iskustva s biciklističkih tura i izleta. Stoga, pozivamo sve koji žele podijeliti svoja iskustva s drugima da nam se jave za suradnju na obostrano veselje nas i drugih biciklista.

Pedala tim

Lidija Mišćin

Lidija Mišćin na vožnji brežuljcima Zagrebačke županijeRođena u Zagrebu, gdje i živi. Radi u turizmu 20 godina, a specijalizirala se za posebne oblike turizma s naglaskom na cikloturizam i ruralni turizam. Od 1990. godine član je Planinarskog društva Sveučilišta “Velebit” s kojim osim u planine odlazi i u hrvatsko podzemlje i na višednevne biciklističke ture. Proputovala je 35 država na 5 kontinenata.  Piše tekstove, putopise, fotografira. Ukratko, voli prenositi dojmove s lijepih mjesta drugim ljudima, jer ju to čini sretnom. Voli raditi s ljudima posebno na razvojnim projektima unapređenja cikloturističke i uopće turističke ponude lokalnih zajednica kao doprinosa boljem životu lokalnog stanovništva. Od 2003. godine surađuje s Robertom Rigo na webu Pedala.hr, a u ožujku 2017. godine izašla im je prva autorska knjiga „Biciklistički vodič Središnja Hrvatska i Slavonija, Baranja i zapadni Srijjem“ u izdanju Mozaik knjige. Od 2017. godine radi na EU projektu „MedCycleTour“ kojim razvija međunarodnu biciklističku EuroVelo rutu broj 8 – Mediteranska ruta.

Lidiju možete kontaktirati na email adresu.

Robert Rigo

Robert Rigo na vožnji oko jezera Boden See, NjemačkaU svijet “ozbiljnog biciklizma” ulazi 1996. kada kupuje svoj prvi brdski bicikl i otkriva čari i ljepote vožnje kroz prirodu i ruralne prostore Hrvatske. Ubrzo mu na pamet pada ideja o pokretanju web stranice na kojoj bi objavljivao biciklističke rute koje je sam vozio. Razvijen je web Pedala.hr, na kojem su i drugi biciklisti pozvani dostavljati vlastite priče i odvezene biciklističke rute. Robert se posebno specijalizirao u razvoju i izgradnji biciklističkih mreža namijenjenih svim vrstama biciklista. Kroz glavu, papire i pedale prošlo mu je niz projekata za turističke zajednice i parkove prirode. U svom biciklističkom životu Robert je puno dana proveo u organizaciji brdsko biciklističkih utrka (najviše se ponosi Olympus DH utrkom) i suđenju utrka. Kad god se ukaže prilika rado svojim znanjem i iskustvom pomaže i sudjeluje na biciklističkim projektima. Dapače, veseli se raditi na projektima.

Roberta možete kontaktirati na email adresu.

 

Boris Mišćin

Bavi se biciklizmom od 1986. godine. Kao član BK “Lokomotiva”, sudjelovao je na brojnim utrkama. Također se bavio atletskim utrkama gdje je istrčao nekoliko ultra maratona, 35 maratona, oko 150 polumaratona i brojne kraće utrke. Bavio se i triatlonom i završio 2 Ironman-a, kao i brojne olimpijske i sprint triatlone. Posjeduje svjedodžbu biciklističkog trenera. Danas je član BK “Dinamo” i aktivno se bavi cestovnim i MTB rekreativnim biciklističkim vožnjama.

Borisa možete kontaktirati na email adresu.

Naši projekti

Rad na projektu Pedala (www.pedala.hr) prepoznat je kao kvalitetan biciklistički projekt od strane niza subjekata koji su nas pozvali da sudjelujemo u realizaciji njihovih projekata. To nam je otvorilo priliku da sudjelujemo svojim savjetima, svojim znanjem, terenskim radom na razvoju niza projekata izgradnje biciklističkih mreža i ruta u Hrvatskoj.

Suradnja s časopisom Meridijani

Od početka 2013. godine ostvarili smo suradnju sa Izdavačkom kućom „Meridijani“ i istoimenim časopisom za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja. Zahvaljujući urednici i direktorici Petri Somek dogovorena je suradnja kroz novu rubriku „Meridijana“ pod nazivom „Biciklom po Hrvatskoj“. Reportaže su objavljene u brojevima 172, 173, 174, 175 i 176 od veljače do lipnja 2013. godine pod sljedećim naslovima:

  • 172/2013. – Vinodolom od kaštela do kaštela
  • 173/2013. – Ljepote Bukovice i Ravnih kotara
  • 174/2103. – Uz dvorce, dolinom Bednje do pračovjeka iz Vindije
  • 175/2013. – Selima Posavine do šuma Lonjskog polja
  • 176/2013. – Uživajte biciklom oko Kalnika

Suradnja s Biker HR magazinom

Udruga aktivno surađuje sa specijaliziranim biciklističkim magazinom “Biker” radi što potpunijeg ostvarivanja javnosti rada i unapređenja kvalitete promicanja posebnih oblika turizma na ruralnom prostoru Hrvatske, kroz pripremu i pisanje poučnih cikloturističkih reportaža po području Zagrebačke županije i ostalih turističkih regija Hrvatske. Također i, radi jačanja suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i zemljama u regiji, te u cilju promicanja, podizanja svijesti i kvalitetnijeg informiranja i educiranja stanovništva Hrvatske i šire ,o važnosti potrebe stvaranja preduvjeta, navika za zdravijim životom kretanjem na biciklu, kao i razvojem i unaprjeđenjem biciklizma i cikloturizma, kao najznačajnijeg i najbrže rastućeg posebnog oblika turizma na ruralnom prostoru Europe i zemalja svijeta. Više o “Biker” magazinu na www.biker.hr

Razvoj i izgradnja biciklističke mreže TZ Zagrebačke županije

Biciklističke karte Zagrebačke županijeProjekt “Biciklističke rute Zagrebačke županije” najveći je projekt koji smo do sada realizirali. Projekt je započet u kolovozu 2002. godine, a za cilj je imao oblikovati i izgraditi mrežu biciklističkih ruta namijenjenih svim kategorijama biciklistima s posebnim naglaskom na rekreativce. Biciklističke rute za cilj su imale provesti bicikliste svim dijelovima županije i međusobno povezati turističku ponudu i povijesno-kulturne znamenitosti u zaokruženu cjelinu. Pedala tim odradio je cijeli posao (oblikovanje koncepta, terenski rad, istraživanje, pisanje tekstova, suradnja na izradi karata, …) uz suradnju turističkih zajednica općina i gradova, pojedinaca i klubova u lokalnoj zajednici.

Rezultat projekt je 35 biciklističkih ruta s ukupno 1.235 km ruta, a sve one objavljene se u 13 opsežno opremljenih i posebno prilagođenih karata biciklistima. Sve rute, s GPX podacima, objavljene su i na ovim web stranicama. S rezultatima projekta smo i više nego zadovoljni, jer svakim danom raste interes za vožnju biciklom kroz zagrebačku županiju, što vidimo kroz niz upita i pohvala koje nam pristižu.

Realizacija ovog projekta omogućila nam je stjecanje novih znanja i iskustva koja smo primijenili i razmijenili na drugim biciklističkim projektima i vodilja nam je na koji način treba oblikovati i realizirati ovakav projekt.

Koncept označavanja biciklističkih ruta Zagrebačke županije

U sklopu projekta razvoja i izgradnje biciklističke mreže TZ Zagrebačke županije, razvijen je koncept označavanja biciklističkih ruta. Koncept označavanja uvršten je u studiju “Sustav obilježavanja i interpretacije turističkih atrakcija Zagrebačke županije” koju je izradio Institut za turizam 2003. godine za potrebe TZ Zagrebačke županije.

Razvoj i izgradnja biciklističke mreže TZ Cavtat Konavle

Projekt razvoja i izgradnje biciklističke mreže za zadatak je imao izgraditi mrežu na najjužnijem dijelu Hrvatske. Specifičnosti terena i značajke okoliša omogućile su kreiranje biciklističkih ruta koje ujedinjuju/spajaju sve karakteristike našeg najjužnijeg dijela Hrvatske. Posebnost ruta je što prolaze tradicijskim putevima koje su koristili stanovnici Konavla i prugom koja je nekoć prolazila tim krajem i spajala okolna mjesta s Dubrovnikom. Rezultat projekta su tri kružne biciklističke rute koje se prostiru Konavoskim poljem, te Gornjom i Donjom Bandom. Više o izrađenim rutama pogledajte na web stranici TZ općine Konavle (rute: Cavtat-Močići-Čilipi; Cavtat-Zvekovica-Miljasi i Čilipi-Gruda-Ljuta-Pridvorje) Za potrebe projekta, posebno je razvijen način označavanja ruta izvan “asfaltnih” prometnica.

Razvoj i izgradnja biciklističke mreže TZ Starigrad-Paklenica

Projekt za TZ Starigrad-Paklenica ima je za zadatak provesti bicikliste podvelebitskim krajem koji pruža niz prirodnih i povijesnih ljepota. Projekt je realiziran u dva koraka. Prvi korak razvio je biciklističke rute kroz podvelebitska mjesta u okolici Starigrada, a drugi korak mrežu je proširio sve do Maslinice tvoreći na taj način pregršt mogućnosti za vožnju i istraživanje krajolika tipičnog za podvelebitski kraj. Zadatak projekta je bio definirati mjesta na kojima treba urediti puteve kako bi bili pristupačniji biciklistima i definirati način na koji označiti mrežu biciklističkih ruta. Više o izrađenim biciklističkim rutama na www.rivijera-paklenica.hr, a tu su i bike rute Nacionalnog parka Paklenica.

Koncept brdsko biciklističkih staza u parku prirode Medvednica

Ovaj je prvi projekt koji smo realizirali. Cilj projekt je bio razraditi koncept brdsko biciklističke mreže ruta koje prolaze parkom prirode Medvednica, a koji će biti uvršten u prostorni plan razvoja parka prirode. Osim mreže ruta, konceptom je predložen i način razvoja dodatnih sadržaja namijenjenih biciklistima bilo da se radi o rekreativnom ili sportskom biciklizmu. Koncept je poslužio kao pomoć u razvoju postojeće brdsko biciklističke mreže parka prirode Medvednica. Više o izrađenim biciklističkim stazama i rutama na Medvednici na web stranici Parka prirode Medvednica.