Zlatar – Belec – Konjščina – Zlatar

Staza Zlatar-Belec-Ivanščica-Zlatar vodi Vas kroz prekrasne krajolike hrvatskog Zagorja i dvorce koje možete posjetiti. Ono što ćini zagorski krajolik interesantnim su njegovi svima poznati brežuljci (bregi). Između brežuljaka smještena su mnoga mala i veća naselja koja svojom privlačnošću daju dodatnu ljepotu vožnje biciklom kroz Zagorje. Ako ste rekreativni biciklist i želite laganu vožnju s lijepim pogledima na krajolik i dvorce onda svakako trebate odvoziti ovu stazu.

Zlatar-Martinščina

Nakon što smo pronašli pogodno mjesto odakle ćemo krenuti, pripremimo bicikl i laganom vožnjom krećemo na put. U središtu Zlatara je prekrasna crkva (160 m/nm visine) kod koje skrećemo desno u Varaždinsku ulicu i vozimo se u smjeru Borkovca. Nakon 2km dolazimo do križanje gdje nastavljamo put prateći znak Borkovec. U Borkovcu se pruža prva prilika da razgledamo obližnji dvorac koji se nalazi nedaleko od glavne ceste. Na izlazu iz Borkovca vozimo u smjeru Ratkovca (na raskršću kod raspela skrenemo lijevo). Nakon 3 km vožnje (na 200 m/nm) otvara nam se pogled na karakteristični zagorski krajolik s bregima razasutim na sve strane, a ispred nas na gorje i najviši vrh u Zagorju – Ivanščicu (1060 m/nm). Nakon kraće vožnje stižemo u mjesto Martinščina. Tu je vrijedno pogledati gotsku crkvicu Sv. Martina. U okolici Martinščine, ako želimo, možemo posjetiti dvije crkve u obližnjem Loboru. Skrenemo s našeg planiranog puta za Belec i kratko po makadamu stignemo u Lobor u kojem su crkva Sv. Ane i crkva Majke Božje Gorske.

Martinščina-Belec

Vožnju nastavljamo skrenjem u desno prije crkve prateći putokaz na maloj žutoj pločici za Belec. Kratkim usponom na 265 m/nm dolazimo do raskršča na kojem skrenemo za Repno i našim prvim ciljem, mjestom Belec. Dalje nas cesta spušta sve do mostića dok se na lijevu stranu pruža prekrasan pogled na Ivanščicu i okolne vinograde. Nakon mosta cesta se blago uspinje i nakon 7,3 km od Zlatara dolazimo do raskršća u obliku slova “T” na kojem skrećemo desno (na lijevo je makadamski put). Kratko nakon toga uspnemo se na brežuljak i dalje se vozimo po hrptu. Desno i lijevo pruža se široki pogled na brege i vinograde. Nakon Velikog Repna cesta se ponovo spušta. Kratko se vozimo kroz šumicu (nakon izlaska iz šume ponovo lijep pogled). Ulazomo u Lončare gdje na raskršču skrenemo lijevo prateći znak za Belec. Od Lončara se cesta vijugavo spušta prema Belecu.
Nakon što prijeđemo most u mjestu G. Batina, 10km od Zlatara, kod kafića 3M skrenemo cestom lijevo i prođemo pokraj prometnog znaka (vijugava cesta 1500m). Po želji u obližnjem kafiću možemo se okrijepiti. Nakon odmora nastavljamo put. Dolazimo do raspela (na cijelom putu nailazimo na mnogobrojna prekrasan i interesantna raspela) nakon kojeg počinje blagi uspon.
Ulazimo u Belec. Na lijevoj strani iza vatrogasnog doma je crkva Marije Snježne, a nešto dalje i crkva Sv. Juraj. U daljini, u podnožju Ivanščice, lijepo se vidi Belec Grad. Na skretanju za crkvu Marije Snježne je veliki drveni putokaz/tabla sa oznakama za planinare. Više puteva vodi na vrh Ivanščice i prema Belec Gradu.

(Opcija)

Kod crkve Marije Snježne odvaja se uska cesta prema gradini, te je njome moguće doći i na stazu koja vodi na vrh Ivanščice (skrenuti desno malo prije gradine). Udaljenost od Beleca do vrha je 7.9 km. Put je pogodan za vožnju biciklom osim što poteškoće mogu predstavljati žljebovi (posebno nakon kišnog vremena) budući da tim putem domari doma na Ivanšćici voze snabdijevanje. Putem se obilno služi i šumarija. U Belecu se dakle možemo odlučiti za uspon na Ivanščicu, posjet planinarskom domu (1061 met n/m) , te nakon toga povratak u Belec i nastavak kružnog puta natrag u Zlatar.

Belec-Selnica

Nastavljamo iz Beleca glavnom ulicom u smjeru Gornje Selnice. Spuštamo se i na izlasku iz Beleca skrećemo desno kod autobusnog stajališta (drveno sklonište). Na 13,5 km od Zlatara dolazimo do potoka Selnica, mostića i planinarske oznake koja označava još jedan od mnogobrojnih puteva na vrh Ivanščice. Putovanje nastavljamo spuštajući se ravno i vijugavom cestom kroz dolinu dok Ukupni uspon varira +/- 50 metara.
Dolazimo do Belečkog Završja nakon 15km (putokaz na desno pokazuje prema Konjščini, Vižanovcu i Petruševcu). Nastavljamo samo ravno. Nakon 17,4 km dolazimo u mjesto Selnica. Na izlasku iz mjesta na desno je proširenje (parkiralište) ispred spomenika u gustoj crnogoričnoj šumi, a par sto metara dalje na desno je odvojak za stari dvorac Selnica. Dvorac je na brijegu, a u nizini se vidi malo jezero i pogled na šume.

Selnica-Konjščina-Zlatar

Nakon posjete ruševinama starog dvorca krećemo dalje, te dolazimo do jedne moderne kapelica gdje skrenemo desno, a nakon 21 km dolazimo do još jedne kapelice i skrenemo lijevo te se počinjemo spuštati. Nakon 22,8 km dolazimo u centar Budinščine. Prolazimo pokraj diskont dućana i dolazimo do raskršča na kojem skrenemo desno prema Zaboku i Zlataru.
Ubrzo nakon skretanja počinjemo kratak uspon na brežuljak i s desne strane ugledamo stari dvorac koji je u fazi renovacije. Cesta zatim vijuga uz željezničku prugu nakon par km počinje kratki uspon od 8%. U idučih nekoliko km cesta vijuga i diže se i spušta te prolazimo kroz tipičan zagorski pejzaž. Prolazimo kroz Krapina Selo (185met.n/m), Galovec (29km), Jelovec (30 km) i Konjščinu.
Nakon Konjščine (pogledajmo kasnogotički kaštel) dolazimo do benzinske pumpe “Bistra Benz” i raskršče na kojem slijedimo znak za Zlatar Bistricu. Nakon toga na velikom raskršču slijedimo znak Zabok-Zagreb i nakon 300 metara dolazimo do benzinske pumpe Total. Prekoputa pumpe na desno u polju ugledati ćemo ruševine staroga grada.
Nastavljamo ravno po glavnoj cesti kroz Turnišče, Lipovec (36,3km), zatim Veleškovec, ulazimo u Zlatar Bistricu (41km) te na raskršču skrečemo desno u Zlatar i vračamo se pred crkvu na glavnom trgu u Zlataru gdje završavamo vožnju u dužini od 45,5 km.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *