Cres – Grmov – Lubenice – Valun – Cres

0 km – 19, 9 km Marina Cres – odvojak na makadam za Grmov

Početak vožnje je u creskoj marini. Marin ima ugodan i smirujući ambijent i besplatno parkiranje ako ste u Cres došli s biciklom na automobilu. Prije vožnje naručite hladan sok u kafiću s pogledom na lijepe brodove. Napuštamo marinu, preko rampe, uzbrdica i dolazak na glavnu cestu. Lijevo se skreće za Cres, a mi slijedimo desno znak za Mali Lošinj.
Nakon 6,6 km stižemo na neku vrst prijevoja (285 m) nakon toga kratko spuštanje pa opet mali uspon dolazimo prvo do skretanja za Lubenice, nastavljamo ravno, i onda do skretanja za Orlec (9 km). Odmah nakon ovog raskršća na lijevu stranu pruža nam se spektakularan pogled na otoke (Krk, Grgur,Goli,Rab…) i Velebit.
Nakon 11 km popeli smo se po zavojitoj cesti na visinu od 340 m. Sada smo na najvećoj visini prvog dijela staze i od 12. km cesta blago spušta s povremenim malim usponima. Vozimo kroz gustu borovu šumu, a kada se na momente s lijeva šuma prekine pruža se sve ljepši pogleda na otoke i kopno.
Nakon 15 km počinje spust prema raskršću tj. odvojku za Martinšćicu. Nakon jednog zavoja pred nama se ukaže u daljini brdo Osorčica – brdo otoka Lošinja (najviši vrh Televrina 589 m/nm).
Nakon 16km prolazimo kroz mjesto Vrana (240 m/nm), te nakon što prođemo kuće na desno nam se ukaže Vransko jezero. Tu se preporuča zastati i baciti pogled na drugu stanu brda iznad jezera. Ako pažljivo promatramo vidjeti ćemo dio staze usječene u brdo, to je makadam na koji ćemo stići nakon nekoliko kilometara vožnje.
Nakon 18 km počinje strmiji spust a u daljini na desno ponovo vidimo more, a ako po lijepom vremenu i otok Unije. Na 19 km je skretanje i putokaz za Martinščicu. Na raskršću je govornica i česma na kojoj se može osvježiti i dopuniti boca s vodom.
Krenemo tom cestom i sada treba paziti, jer ćemo nakon 900 metara ugledati tablu (na više jezika)
Ornitološkog društva Cres i tu skrećemo na makadam koji iznad jezera vodi do zaselka Grmov.

19,9 km – 33 km početak makadama za Lubenice

Makadam je dug 10 km. Malo vozimo po ravnom a onda uspon pa malo gore dole i na kraju spuštanje do odvojka gdje skrenemo lijevo na usku asfaltnu cestu. Tu počinje uspon dug 2,5 km (pri kraju kroz neobičnu crnogoričnu šumu) te stižemo u toliko opisivane i slikane Lubenice. (382 m/nm) U sredini je mali trg i gostiona po imenu “Lubenička loža”.
Prekrasan pogled na pučinu i otoke, a dolje na uvalu sa plažom idealnom za kupanje. Pristup je moguć samo strmom stazom ili brodićem, pa nema velike gužve. Tko želi može ostaviti bicikl i spustiti se. Nema oznaka ali gotovo sve staze, a ima ih više (neke se vide sa zidića) vode do plaže. Spust po kamenitom terenu (nemoguće je ići biciklom) traje oko 50 minuta, a uspon 1 sat.

33 km – 44 Lubenice do početka makadama na odvojak za Valun

Kada smo se nauživali pogleda i okrijepili u “loži” vraćamo se istim putem natrag, ali ne skrenemo desno već produžujemo prema Valunu. Loša asfaltna cestica stalno se spušta, prolazimo kroz još jedan pitoreskni zaselak – Mali Podol i nakon 10 km dolazimo do raskršća na kojem je lijevo skretanje za Valun (tko želi može se tom cestom spustiti u sam Valun na obalu) ali mi krećemo desno (nema oznake, ali to je asfaltna cesta za Cres) i nakon šestotinjak metara na ravnom dijelu, prije lijevog zavoja, opaziti ćemo uski makadam. Kao znak za skretanje na makadam vidjeti ćemo i mali stupić sa brojem 11 i debelu vodovodnu cijev sa pipom. Taj makadam koji vodi u cresku marinu je vodovodni put a ispod makadama su vodovodne cijevi. Pedesetak metara iznad ovog skretanja na lijevo možemo vidjeti isti takav putić na desno. On vodi do centralnog rezervoara na Vranskom Jezeru. (Tu nisam vozio, ali i to se može istražiti).

44 km – 52 km Makadam Valun do creska marine

Dakle skrenemo lijevo na makadam i nakon par km pruža nam se pogled na cijelu valunsku uvalu. Cesta ide gotovo po izohipsi (varira od 130 – 180 m nad morem). Nakon 800 metara moramo stati i proći kroz drvena vrata koja sprečavaju da ovce pređu iz jedne parcele u drugu. Biti će ih više na našem putu. (Sva vrata treba pažljivo otvoriti i zatvoriti da se ne oštete, i da nakon našeg prolaza ostanu dobro zatvorena. Vlasnicima ovaca to je jako važno, pa premda možda netko ispred nas nije poštivao ovo pravilo, ipak se od nas očekuje da vrata zatvorimo, a čak i popravimo pokidani konop ili oštećenje.)
Cesta se stalno blago spušta i diže, a tu i tamo su kratki strmi usponi i spustevi. Gotovo cijelim putem vidimo u daljini cestu kojom ćemo proći. Pred kraj makadam prelazi u usku betoniranu stazu i nakon jednog zavoja pred nama se otvori pogled na zaljev u čijem dnu je marina, a na lijevo pogled na grad Cres. Spuštamo se blago i na kraju dolazimo na početak tj. u isti kafić iz kojeg smo i krenuli, pa bi planinari rekli da smo time još jedanput dokazali da je zemlja okrugla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *