Predivnim podvelebitskim selima i obalom

Ova jednosmjerna biciklistička ruta provest će nas kroz pitoreskna podvelebitska sela kojima dominira tradicijska arhitektura u kamenu. Također ćemo proći uz obalu sve do Modriča odakle ćemo se istim putem vratiti u Starigrad. U ljetno doba u krajoliku je dosta vruće, stoga ponesite dovoljno vode sa sobom.

Pitoreskna ruta započinje na parkiralištu 1 pored hotela Vicko i za početak će nas provesti lokalnim ulicama Starigrada do ulaza u nacionali park Paklenica. Nakon 1,5 km od starta dolazimo do križanja 2 na kojem skrećemo lijevo prema ulazu u NP. Kod samog ulaza u NP skrećemo na put koji dalje nastavljamo u smjeru sela Škiljići i Jurline. Ruta nas dalje vodi dobro uređenim putem uz suhozide karakteristične građevine u potpunosti napravljene od kamena. Ovim područjem često su između zidova prolazili putevi kojim su se kretali ljudi i njihova stoka. Uskoro prelazimo preko korita malog presušenog potoka i nastavljamo pored plato na kojem se u davnini skupljala kišnica. Nakon 4,2 km od starta nalazimo se na križanju 3 u selu Jusupi na kojem nastavljamo lijevo u smjeru istoka. Ravno nastavlja put prema magistralnoj cesti. Dalje ruta nastavlja prema kanjonu Male Paklenice do kojeg dolazimo nakon 5,4 km od starta 4. Više unutar kanjona, 300 m od rute, nalaze se ostaci starog mlina koji možete posjetiti i vidjeti jedan autohtoni mlin pogonjen vodom koja se slijeva s obronaka Velebita. Nakon klanca M. Paklenice ruta nas vodi do križanja u mjestu Buciči na kojem nastavljamo ravno prema Reljanima. Na Y križanju 5 u Reljanima, 7,2 km od starta, skrećemo lijevo na put kojim je prošao vodovod i nastavljamo pream Modriču sa stalnim pogledom na plavo more. Nakon vožnje podvelebitskim selima i obroncima i sada uz obalu dobivate uvid na sve najljepše što oka krajolik čini. Pošto smo savladali 9,5 km od starta nalazimo se iznad uvale Zečica usred koje možete vidjeti posebnu prirodnu pojavu. Na površini morske vode vide se vrulje, stupovi slatke vode koji izviru kroz morsko dno. Voda silazi kroz obronke Velebita i izvire u uvali. Nakon 9,8 km od starta nalazimo se neposredno ispod Modrič gradine s koje se pruža predivan pogled na uvalu Modrič i u daljini Novsko ždrilo. S gradine se ulicama spustimo do križanja 6 s magistralnom cestom. Skrenemo na lijevo na uski put između ceste i suhozida i na kraju puta prijeđemo preko ceste i dalje nastavljamo nogostupom do autobusne stranice u Modriču. Pored stanice nalazi se mali poklonac i uređeni izvor slatke vode imena Vrilo Velebit. Ovdje ruta ne završava već se istim putem vraćamo natrag i krajolik doživljavamo iz drugog ugla.

Tehnički opis

  1. Start biciklističke rute na parkiralištu pored hotela Vicko.
  2. Križanje na kojem skrenemo lijevo prema ulazu u nacionalni park Paklenica, a kod ulaza skrenemo desno.
  3. Križanje na kojem nastavljamo lijevo u smjeru istoka. Ravno nastavlja put prema magistralnoj cesti.
  4. Ulaz u kanjon Male Paklenice
  5. Y križanje na kojem skrećemo lijevo. Ravno nastavlja put do magistralne ceste.
  6. Oprez! Prelazak preko državne magistralne ceste. Ruta dalje nastavlja nogostupom uz cestu.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Turističke zajednice općine Starigrad. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu i GPS podatke kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u Turističkoj zajednici općine Starigrad ili na webu www.rivijera-paklenica.hr.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *