Biciklistička staza Gospić – Jadovno

Ova ruta objavljena je u suradnju s udrugom Jadovno. Dodatne informacije o biciklističkoj ruti s kartom možete pronaći na web stranicama udruge.

Ova biciklistička ruta zamišljena je tako da s njom upoznate sve blagodati Ličkoga kraja, njezine urbane i prirodne ljepote i kulturne znamenitosti. Sastoji se od dvije rute markirane zelenom i narančastom bojom.

Ruta ima start u Smiljanu rodnom mjestu Nikole Tesle gdje se i nalazi Memorijalni centar posvećen njemu u koji možete svratiti i pogledati raznovrsne patente ovoga svjetski priznatoga znanstvenika.

Ruta se dalje nastavlja prema Rosuljama mirnome mjestašcu pokraj Gospića gdje ćete naići na predivnu prirodu i prekrasne poglede na Velebit. Konfiguracija terena je jednostavna i vozite se asfaltiranom cestom držeći pravac i prateći markacije dolazimo do Novosela gdje idemo desno prema selu Trnovac. Tamo počinje zanimljiviji, a isto tako zahtjevniji dio rute uspon prema selu Jadovno.

Nakon zahtjevnog uspona dolazite na prelijepi vidikovac kod kapelice Sv. Jakova te nastavljate put prema središtu sela. Tu dolazite na raskrižje ruta.

Ruta skreće lijevo i odvodi vas od ovoga predivnog kraja u gustu šumu, vožnju nastavljate šumskom cestom sve dok se ne spustite na drugi kraj Novosela gdje skrećete lijevo i nastavljate put natrag u grad Gospić.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *