Biciklistička ruta 10 – Slunj, Rastoke

Ova ruta objavljena je u suradnju s Turističkom zajednicom Karlovačke županije. Dodatne informacije o biciklističkom putu (smještaj, servisne informacije, …) možete pronaći na web cikloturizam.tzkz.hr uz opis puta Ruta 10 – Slunj, Rastoke.

Rastoke su nastale igrom prirode na utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu. Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke Slunjčice i rastočila ih u mnoštvo prštavih slapova i slapića od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Po svom nastanku, Rastoke su zapravo prvi uvod u Plitvička jezera.
Za razliku od tih jezera, Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima pred tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama.
Ono što je priroda tisućama godina stvarala, a čovjek kasnije, prilagođavajući se prirodnim uvjetima, izgradio, s okolnim vapnenačkim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno se uklapa u jedinstvenu cjelinu.
Zbog te skladnosti povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su nezaobilazno mjesto za posjetiti za svakog cikloturista.

Vožnjom kroz sela pored ruševina Starog grada dolazite do djela staze koja će vas laganim usponima dovesti do Podcetina sa čijih ruševina možete uživati u pogledu na Cetingrad s okolicom. Na povratku, ispod samog Slunja, obavezan je posjet selu Rastoke smještenom na rijeci Slunjčici čije su “ulice” išarane mnogobrojnim slapovima istoimene rijeke čije vode su čiste i pitke.
Centrom grada Slunja kojim prolazi Jozefina krećete na vožnju usponom uz Stari grad u pravcu sela Popovac. Kroz visoravan ćete se približiti granici sa susjednom državom Bosnom i Hercegovinom. Uspon koji slijedi dovesti će vas na ruševine Starog grada u Podcetinu s nezaboravnim pogledom na Cetinu i susjednu državu. Cetingrad je imao važnu ulogu u hrvatskoj povijesti kao prvo mjesto u kojem je održan hrvatski sabor. Sam gradić dočekati će vas svojom obnovljenom arhitekturom i gostoljubivim stanovništvom.
Zelenilo šuma i polja pratit će vas na povratku u Slunj. Kod mjesta Ponor udaljenog jedan kilometar od staze nalazi se neobična pećina uz rijeku. Na desnoj strani prije samog centra Slunja svakako se spustite u selo Rastoke. Neobična arhitektura kuća čiji su temelji sagrađeni od vapnenca neće vas ostaviti ravnodušnima.

1 reply
  1. Faust
    Faust says:

    zanimljiva staza, tocno je 50 km.svakako preporucam,kad prodete 2 mostica prije Sturlica i zacujete poziv na molitvu Allahu Akbar,ne brinite niste presli u drugu drzavu….xdxdxdxd samo pratite asfalt i ne mozete zalutat, nekoliko vecih uspona ipak nisu za djecu ako idete na obiteljski izlet.pogled na Podcetin je prekrasan kao uostalom i na cijeli krajolik mjestimice prekriven snijegom, da ima koja oznaka staze vise ne bi bilo na odmet, vrijeme prolaska staze zavisi od mnogo cega pa nema smisla spominjati mojih 8h jer mi se nije nikud zurilo,fotoaparat ili kameru obvezno ponijeti jer na vrhovima kojima cete prolaziti pruzaju se predivni pogledi i prilike da i fotoamateri naprave vrhunske snimke,zacudjeni pogledi lokalaca kazu vise od samih rijeci: a sinko moj,jesi poludija, pa -5 je vani…..xdxdxdxdxd
    Da sam normalan,poludija bi….:D

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *