Biciklom s razine mora kroz sela Donje Bande do Čilipa

Ovu kratku biciklističku rutu koja će nas povesti od Cavtat do Čilipa kroz mala pitoreskna sela Donje Bande započet ćemo u središtu Cavtat 1 na malom autobusnom kolodvoru. Pokraj kolodvora nalazi se parkiralište na kojem možete ostaviti automobil, a u obližnjem dućanu možete se opskrbiti vodom i hranom potrebnom za vožnju. U ljeto doba, za velikih vrućina, ponesite dovoljno vode sa sobom. Sjednimo na bicikl i uputimo se lagano uzbrdo preko serpentina u smjeru Zvekovice. Budite oprezni na cesti zbog pojačanoga prometa. Pošto smo savladali početni uspon prolazimo pokraj crkve Sv. Đurđe koja datira iz 15. stoljeća dok lijepo klesani antički natpis ugrađen u crkvu potvrđuje kontinuitet sakralnog mjesta još od atnike. Pored crkve nalazi se i nekoliko srednjovjekovnih grobova sa stečcima. Svakako se treba zaustaviti i razgledatju. Nakon 2,6 km od starta dolazimo do križanja 2 s magistralnom cestom Dubrovnik – Čilipi. Na križanju skrenemo desno i nastavimo vožnju magistralom. Na ovom djelu ceste budite izrazito oprezni zbog gustog prometa.

Nakon 400 m od križanja dolazimo do T križanja 3 na kojem skrećemo desno i silazimo s magistralne ceste. Od ovog mjesta vožnja biciklom postaje ugodnije zbog puno manje prometa. Ovdje se možemo kratko odmoriti prije osvajanja kratkog, ali strmog uspona u Pendovo selo. Prije ulazka u Pendovo selo potrebno je savladati strmi uspon u dužini od 500 m, ali svaki trud se isplati kada se popnemo na vrh visine 180m s kojeg se pruža predivan pogled na obronke Gornje bande, Dubrovnik i okolne otoke u daljini. Vožnju dalje nastavljamo lagano nizbrdo uskom asfaltnom cesto kroz selo očuvane autohtone tradicijske arhitekture. Uzduž cijele rute primijetit ćete niz kamenih zidova (suhozid) nastali vađenjem kamenja iz tla kako bi se oslobodila obradiva zemlja za uzgoj raznih kultura. U centru Pendova sela, 4 3,8 km od starta, nalazimo se na Y križanju, pokraj igrališta, na kojem skrećemo desno nizbrdo, dok ravno nastavlja asfaltni put prema magistralnoj cesti. Nakon skretanja započinje poljski put koji nas vodi prema selu Diklići. Poljski put prestaje ubrzo nakon 300m i ponovno izlazimo na asfaltnu cestu. U Diklićima na Y križanju 5 nastavimo ravno vožnju ulicom Močić. Prije što nastavimo vožnju obavezno se trebamo zaustaviti i posjetiti Mitrej. Mitrej je svetište antičkog boga Mitreja čiji se kult na ovom području štovao od II. do IV. stoljeća, a sam Mitrej je prikazan uklesan u stijenu kako ubija bika okrenut prema istoku.

Dalje nastavljamo do T križanja s kapelom Sv. Marija 6 (4,8 km od starta) na kojem skrenemo desno. Svakako se zaustavite pokraj tradicijske kapele i razgledajte ju. Nakon razgledanja nastavljamo vožnju do Y križanja s kućnim brojem Močići 22, na kojem skrećemo desno i dalje nastavljamo širokim odlično uređenim makadamom. Ulazimo u šumu i vozimo se do slijedećeg T križanja 7 udaljenog 5,3 km od starta. Na križanju skrenemo lijevo i dalje nastavljamo makadamom s kojeg se pružaju divni pogledi na konavoska sela dok se u daljini vidi toranj crkve u Čilipima. Ovim djelom rute u potpunosti možemo uživati u prirodnim ljepotama krajolika koje posebno obogaćuju biljke kao šumarice, ljubičice, ciklame i pošarskijevi zvončići. Uz rutu nailazimo i na niz kamenih križeva. Kameni križevi su se obilazili tijekom obrednog blagoslova polja, a najstariji križevi datiraju iz 1762. godine. Nakon 6,8 km od starta dolazimo do Y križanje 8 na kojem se nalazi veliki bor. Na križanju skrećemo lijevo i nastavljamo vožnju lagano nizbrdo u smjeru Čilipa. Uskoro prestaje makadamski put i izlazimo na asfaltnu cestu pokraj autosalona i servis Omega autu. Prolazimo pokraj servisa do T križanja 9, udaljenog 7,7 km od starta, na kojem skrećemo desno. Nakon kratke vožnje dolazimo do kuće s brojem Miočići 20 pokraj koje nastavljamo ravno vožnju uskom i opuštajućom asfaltnom cestom.

Cijelim putem cesta je ograđena tradicijskim suhozidom. Na 8,3 km dolazimo do T križanja 10 u selu Župani na kojem skrećemo lijevo i nastavljamo vožnju kroz šumu čempresa do križanja 11 s glavnom cestom koja vodi u smjeru Čilipa. Na križanju 11 (8,5 km od starta) skrenemo desno. Za vrijeme vožnje po glavnoj cesti treba biti oprezan. Ubrzo dolazimo do Y križanja 12 na kojem se nalazi autobusna stanica. Na križanju skrećemo lijevo u ulicu Bistroče. Prilikom skretanje lijevo treba biti oprezan! Dalje ruta prati ulicu Bistroče prema centru Čilipa. Prolazimo pokraj kučnog broja Bistroče 30 nakon kojem započinje lagani uspon u sam centar Čilipa. Nakon 9,5 km od starta u Cavtatu nalazimo se na glavnom trgu (Predcrkve) 13 u Čilipima na kojem se nalazi spomenik prvom hrvatskom kralju Tomislavu i crkva Sv. Nikole koja dominira nad krajolikom, a sagrađena je 1853. godine na mjestu starije crkve iz XV. Stoljeća. Nedjeljom nakon mise možete uživati u folklornoj predstavi konavoskih običaja i plesova ili posjetiti etnografsku zbirku Čilipa. Za povratak u Cavtat iskoristit ćemo istu rutu kojom smo došli do Čilipa.

Tehnički opis

 1. Cavtat. Početak biciklističke rute na autobusnom kolodvoru.
 2. Oprez! T križanje s magistralnom cestom. Na križanju skrenuti desno i oprezno voziti do točke 3.
 3. T križanje na kojem skrećemo desno uzbrdo.
 4. Pendovo selo. Na Y križanju skrenuti desno nizbrdo i nastaviti poljskim putem.
 5. Diklići. Y križanje na kojem nastavljamo ravno pokraj kućnog broja Močići 21.
 6. T križanje s kapelom. Na križanju skrenuti desno.
 7. T križanje na kojem skrećemo lijevo i vozimo se makadamom paralelno s pješačkom stazom.
 8. Y križanje na kojem skrećemo lijevo u smjeru Čilipa.
 9. T križanje na kojem skrećemo desno.
 10. T križanje u selu Župani. Na križanju skrenemo lijevo i nastavljamo kroz šumu čempresa.
 11. Oprez! T križanje s glavnom cestom. Na križanju skrenemo desno.
 12. Oprez! Y križanje, s autobusnom stanicom, na kojem skrećemo lijevo i nastavljamo ulicom Bistroče.
 13. Centar Čilipa i kraj biciklističke rute.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *