Biciklom obroncima Gornje Bande, kroz Konavosko poljem i Donjom Bandom do Cavtat

Ova biciklističku rutu koja će nas povesti od Cavtat, preko Zvekovice, Gornjom bandom, Konavoskim poljem i Donjom bandom natrag u Cavtat. Ruta započinje u središtu Cavtat 1 na malom autobusnom kolodvoru. Pokraj kolodvora nalazi se parkiralište na kojem možete ostaviti automobil, a u obližnjem dućanu možete se opskrbiti vodom i hranom potrebnom za vožnju. U ljeto doba, za velikih vrućina, ponesite dovoljno vode sa sobom. Sjednimo na bicikl i uputimo se lagano uzbrdo preko serpentina u smjeru Zvekovice. Budite oprezni na cesti zbog pojačanoga prometa. Pošto smo savladali početni uspon prolazimo pokraj crkve Sv. Đurđe koja datira iz 15. stoljeća dok lijepo klesani antički natpis ugrađen u crkvu potvrđuje kontinuitet sakralnog mjesta još od antike. Pored crkve nalazi se i nekoliko srednjovjekovnih grobova sa stečcima. Svakako se treba zaustaviti i razgledatiju. Nakon 2,6 km od starta dolazimo do križanja 2 s magistralnom cestom Dubrovnik – Čilipi. Na križanju, s velikim oprezom, prijeđemo na drugu stranu i nastavimo uskom, malo prometnom asfaltnom ulicom kroz Zvekovicu. Ubrzo dolazimo do T križanja, 2,9 km od starta, na kojem skrećemo lijevo i nastavimo u smjeru Gornje bande. Na križanju se desno odvaja cesta koja ide u smjeru konavoskog polja. Nakon 200m dolazimo do Y križanje s glavnom cestom koja prolazi Gornjom bandom. Na križanju skrenemo desno i lagano se počinjemo uspinjati na Gornju bandu i vozimo se prema Gabrili. Nakon križanja vozimo se pažljivo zbog prometa na cesti.

Na Y križanju 3, 3,6 km od starta, nastavljamo desno dok se lijevo odvaja cesta koja vodi visoko u Gornju bandu. S desne strane polako nam se otvaraju divni vidici na Konavosko polje i Donju bandu kojima ćemo se voziti u nastavku. Nakon 8,6 km od starta prolazimo pored kapele Sv. Martina koja se smjestila na obronku Gornje bande s kojeg se pruža predivan vidik na okolicu. Pored kapele nalazi se i malo groblje. Polako vožnja Gornjom bandom završava i na T križanju 4, 10,3 km od starta, skrećemo desno nizbrdo u smjeru Konavoskog polja. Na spustu moramo biti oprezni, te pratimo oznake za Galeriju Šiša. Ruta nas dalje vodi uskom asfaltnom cestom kroz pitoreskni krajolik prepun čempresa, zvukova i mirisa prirode. Na 11 km od starta dolazimo do galerije poznatog hrvatskog slikara Mihe Šiše. Ovdje se svakako treba zaustaviti i razgledati galeriju, a mjesto je vrlo pogodno za odmor prije nastavka vožnje. Nakon galerije dolazimo na T križanje na kojem skrećemo desno i nizbrdo se spuštamo prema mjestu Miljasi. U Miljasima na T križanju 5, 12 km od starta, skrećemo desno i nastavljamo cestom kroz polje prema aerodromu i Čilipima. Lijevo se cesta odvaja prema Pridvorju gdje je smješten franjevački samostan. Vozimo se polako kroz polje i uživamo u pogledima koji se na desno pružaju na Gornju bandu, a lijevo na Donju bandu. Uskoro dolazimo na T križanje 6, 15 km od starta, na kojem skrećemo lijevo u smjeru Čilipa, dok ravno nastavlja makadam u smjeru Zvekovice. Nakon skretanja, preko serpentina, vozimo prema Čilipima. Prije samo ulaska u središte Čilipa treba s velikim oprezom priječi križanje 7, 16,2 km od starta, s magistralom. Nakon križanja ulazimo na glavni trg 8 u Čilipima na kojem dominira crkva Sv. Nikola. Crkva Sv. Nikole sagrađena je 1853. godine na mjestu starije crkve iz XV. Stoljeća. Nedjeljom nakon mise možete uživati u folklornoj predstavi konavoskih običaja i plesova ili posjetiti etnografsku zbirku Čilipa. Nakon odmora dalje nastavljamo prema Cavtat i pratimo biciklističku ruta koja spaja Čilipe i Cavtat.

Vozimo se ulicom Bistroče koja nas kroz Čilipe, lagano nizbrdo, sve do križanja s glavnom cestom koja spaja Čilipe i Radovčiće. Na Y križanju s autobusnom stanicom, 17,3 km od starta, skrećemo desno i nastavljamo s oprezom glavnom cestom. Ubrzo nakon 200m na T križanju 9 skrećemo lijevo na sporednu usku asfaltnu cestu. Budite oprezni prilikom skretanja lijevo. Dalje nastavljamo pitoresknim krajem koji će nas provesti kroz sela Donje bande. Nakon 18,3 km od starta dolazimo do T križanje 10 na kojem skrećemo lijevo i nastavljamo prema autosalonu i servisu Omega auto. Prolazimo pokraj salona i dalje nastavljamo makadamskim putem kroz polja ograđena tradicijskim kamenim zidovima suhozidima. Na T križanju 11, 19,2 km od starta, skrećemo desno i nastavljamo prema Cavtatu. Ovim djelom rute u potpunosti možemo uživati u prirodnim ljepotama krajolika koje posebno obogaćuju biljke kao šumarice, ljubičice, ciklame i pošarskijevi zvončići. Uz rutu nailazimo i na niz kamenih križeva. Kameni križevi su se obilazili tijekom obrednog blagoslova polja, a najstariji križevi datiraju iz 1762. godine. Nakon 20,7 km od starta dolazimo do T križanja 12 na kojem skrećemo desno i nastavljamo u smjeru kapele Sv. Marija. Ubrzo prestaje makadama kraj kućnoga broja Močići 22, a mi dolazimo do T križanje 13 s kapelom Sv. Marija na kojem skrećemo lijevo.

Nakon skretanja ulazimo u selo Diklići u kojem je smješten Mitrej. Mitrej je svetište antičkog boga Mitreja čiji se kult na ovom području štovao od II. do IV. stoljeća, a sam Mitrej je prikazan uklesan u stijenu kako ubija bika okrenut prema istoku. U Diklićima na T križanju 14, 21,7 km od starta, skrećemo desno, a nakon 100 m lijevo na uski poljski put koji će nas odvesti do Pendova sela. U centru Penodva sela na T križanju 15 skrenemo lijevo dok se desno odvaja cesta prema magistrali. Dalje nas ruta vodi uskim asfaltnim cestama kroz Pendovo selo sve do uzvisine s koje se pruža divan pogled na Cavtat, more i Dubrovnik u daljini. S ovog mjesta započinje strmi spust prema magistrali te treba biti oprezan i prilagoditi vožnju uvjetima na cesti. Nakon spusta dolazimo do T križanja 16 s magistralom, 23,1 km od starta. Na križanju skrenemo lijevo i s velikom oprezom se vozimo do slijedećeg križanja 2 na kojem skrenemo lijevo prema Cavtatu. Na križanju 2 s velikom oprezom skrenemo lijevo i nastavimo spuštanje cestom prema Cavtatu. Prije samog ulaska u centar Cavtat proći ćemo serpentinama, kojima smo i započeli ovu rutu, i završit ćemo vožnju u središtu Cavtata 1.

Tehnički opis:

 1. Cavtat. Početak biciklističke rute na autobusnom kolodvoru.
 2. Oprez! T križanje s magistralnom cestom. Oprezno prijeđemo križanje i nastavimo prema Zvekovici.
 3. Y križanje na kojem nastavljamo desno prema Gabrili.
 4. T križanje na kojem skrenemo desno nizbrdo. Brzinu prilagoditi uvjetima na cesti.
 5. T križanje u Miljasima. Na križanju skrenuti desno.
 6. T križanje na kojem skrenemo lijevo. Ravno nastavlja makadam prema Zvekovici.
 7. Oprez. Križanje s magistralnom cestom. Oprezno prijeđemo križanje i uđemo u centar Čilipa.
 8. Središte Ćilipa.
 9. Oprez! T križanje na kojem skrećemo lijevo.
 10. T križanje na kojem skrećemo lijevo.
 11. T križanje na kojem skrećemo desno prema Cavtatu.
 12. T križanje na kojem skrećemo desno prema kapeli Sv. Marija.
 13. T križanje na kojem skrećemo lijevo i nastavimo uskom asfaltnom cesto prema Diklićima i Pendovom selu.
 14. Diklići. T križanje na kojem skrenemo desno, a nakon 100 m lijevo na uski poljski put.
 15. Pendovo selo. Na T križanju skrenemo lijevo.
 16. Oprez! Križanje s magistralom. Na križanju skrećemo lijevo prema Cavtatu.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *