Biciklistička ruta Milanovac – Turčević polje – brana

Ova ruta objavljena je u suradnju s web stranicom www.mtbavantura.com. Dodatne informacije o biciklističkoj ruti možete pronaći na web portalu www.mtbavantura.com uz opis puta staze Milanovac – Turčević polje – brana.

Ovo je jedna od onih staza koja izgleda prilično lagano gledajući put na Google kartama ali kad se nađete u šumu u vožnji iznenadi vas svojom težinom barem u jednom djelu rute.

Ruta  počinje kod hotela u prigradskom naselju Milanovac (ili od crkve, kako vam draže J). Odmah na početku slijedi strm uspon prva dva kilometra. Iduća 3km vozimo kroz šumu po asfaltiranoj cesti za selo Jasenaš.

Nakon otprilike 5,5km vožnje skrenemo desno na šumski makadam.
Prvih 6km vozimo po dobrom makadamu uz manje uspone ili spuštanja. Na kraju tog djela dolazimo do proplanaka gdje započinje najzahtjevniji i najteži dio staze.
Ovdje treba pripaziti jer se staza nastavlja šumskim putem koji je teže uočljiv. Bez pomoći kolege biciklista Perice Natera ovaj šumski put ne bi bio ni pronađen pa tako ne bi bilo ni ove staze.
Idući kilometar je strm uspon po prilično lošem šumskom putu. Na vrhu uspona dolazimo do zadnjih kuća sela Turčević polje. Ne ulazimo u selo nego skrećemo desno natrag u šumu.

Idućih dva kilometra dolazi najteži dio staze. Putem kojim vozimo vrlo rijetko netko prolazi, ima puno granja i trupaca na putu koji je i prilično izrovan, što od traktora a što od divljih svinja.
Nakon otprilike jednog kilometra skrećemo lijevo na manji šumski puteljak. Idućih par stotina metara bicikl ćete više nositi nego voziti. Put je previše loš i previše strm za vožnju a u podnožju spusta previše neravan i pun lokava i blata ( i to usred suše?!)
Poslije tog teškog dijela, nakon kraće vožnje kroz visoku travu dolazimo do širokog i dobrog makadama kojim vozimo idućih 3,5km.

Potom slijedi zadnji veći uspon na stazi kroz šipražje malim šumskim puteljkom.
Nastavljamo dobrim makadamom uz manje uspone i spuštanja idućih 800m gdje skrećemo desno na manji šumski put kojim se strmo spuštamo otprilike 600m do makadama koji nas skoro potpuno ravno (bez uspona ili spuštanja) idućih 4km vodi do kraja makadamske staze.

Nakon makadama izlazimo na asfaltiranu cestu Virovitica – Daruvar kojom vozimo idućih 5,5km nazad prema Milanovcu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *