Map image of a Route from June 25, 2017Stazu Zagreb-Samobor biciklisti iz Zagreba najviše koriste kao spojnicu sa Samoborskim gorjem odličnom lokacijom za brdski biciklizam. Također je ruta idealna za rekreativnu vožnju s odmorom u Samoboru uz kavu i kremšnite i povratkom istim putem u Zagreb.

Podsusedski most – Stmec

Vožnja započinje kod podsusedskog mosta preko rijeke Save. Most se nalazi u zapadnom dijelu grada Zagreba odmah poslije Susedgrada. Kako doći do mosta najbolje je da pogledate na karti grada Zagreba. Ruta započinje sjevernom stranom mosta gdje se nalazi prijelaz popločen čeličnim pločama. U kišne/maglovite dane prijelaz može biti mokar i sklizak. Zato pazite na način vožnje. Nakon mosta, uz sjevernu stranu kolnika pruže se uska staza posipana pijeskom. Vozite se pažljivo zbog blizine prometne ceste. Istu stazu koristite u povratku budući da uvjeti na južnoj strani kolnika nisu pogodni za bicikliste.
Ruta nakon 700m od podsusedskog mosta nastavlja desnim skretanjem prema Orešju i Strmcu. Nakon skretanja nastavljamo dalje asfaltnom cestom. U jednom trenutku prelazimo staru uskotračnu prugu (jedva vidljiva u asfaltu) kojom je nekada vozio vlak Samoborček. Nakon prelaska pruge cesta ravno vodi 3,5 km kroz široko polje i mjesto Strmec. U Strmcu se nalazi veliko križanje koje je na jug vodi prema Svetoj Nedelji. Budite oprezni na križanju zbog auto prometa.

Strmec – Samobor

Nakon Strmca prelazimo nadvožnjakom autoput Zagreb-Ljubljana i ulazimo u mjesto Domaslovec. Cesta kroz Domaslovec je nešto uža pa treba posvetiti više pažnje na sigurnost iako cesta nije opterećena prometom. Nakon Domoslovca dolazi Hrastina i veliko sajmište. Nakon Hrastine ulazimo Zagrebačkom ulicom u grada Samobor. Prije ulaska u sam centar grada dolazimo do križanja Zagrebačke ulice i Betonske ceste na kojem se nalazi semafor. Na križanju budite oprezni zbog velikog prometa Betonskom cestom. Nakon semafora nastavljamo ravno Zagrebačkom ulicom sve do glavnog trga u Samoboru (Tomislavov trg). Na Tomislavovom trgu završava ruta Zagreb-Samobor.

Dodatak: Za sve one koji žele više :-))

Hrastina – Vrbovec – Gradna – Samobor

Za sve one koji žele malo duži put do Samobora postoji i dodatak na stazu. Sve što treba napraviti je u mjestu Hrastina na križanju skrenuti desno. Cesta lijevo vodi ravno u Samobor. Nakon križanja cesta se grana na lijevi i desni kraka koji se nedaleko ponovno spajaju i cesta dalje vodi u Farkaševac Samoborski. Lijeva grana je glavna cesta, a desna sporedna. Na vama je da odaberete kojom će te. Nakon Farkeševca cesta prelazi autoput Zagreb-Ljubljana i nastavlja u smjeru Vrbovca Samoborskog. U Vrbovcu ima dućan i DVD dom. Nakon Vrbovca dolazite na mali mostić i nakon njega na križanje. Na križanju skrenite lijevo u smjeru autoputa. Ako skrenete desno idete prema mjestu Medsave koje se nalazi na samoj obali rijeke Save. U Medsavama se nalaze dvije skele s kojima možete za simboličan novac prijeći rijeku i na naći se u zaprešićkom kraju. Ali vratimo se mi na križanje nakon Vrbovca. Skretanjem u lijevo nastavljate prema Savršćaku. Putem će te naići na domaćinstvo koje se bavi uzgojem pataka. Vrlo ćesto patke izlaze na cestu u šetnju pa vas molimo da poštujete prometna pravila jer pješaci imaju prednost :-)) Cesta vas dalje vodi do mjesta Celine Samoborske i dalje na nadvožnjak preko autoputa Zagreb-Ljubljana. Poslije nadvožnjaka ulazite u mjesto Gradna. U Gradni ima križanje koje može zbuniti, ali je sve vrlo jednostavno. Na križanju skrenite lijevo, jer cesta koja nastavlja ravno je sporedna. Poslije Gradne nastavljate kroz polja prema Samoboru. U jednom će te trenutku naići na križanje s cestom Zagreb-Bregana (Betonska ulica). Tu posvetite posebnu pozornost prilikom prelaska cesta. Dalje svoju vožnju nastavite ravno prema centru Samobora.