Svetojanskim krajem i Plešivičkom vinskom cestom (Karta 5)

Smješteni samo 30 km zapadno od Zagreba, pitoreskni, pitomi, vinorodni brežuljci Plešivice i krašićko-slavetićkog vinogorja odlično su mjesto za izlet i vožnju biciklom. Svojom ljepotom i posebnošću oduševiti će Vas strmi i osunčani vinogradarski položaji, poznati plešivički amfiteatri, na kojima se stoljećima uzgaja vinova loza i naravno proizvodi izvrsno vino. Stalno prisutni prelijepi vidici na cijeli kraj, pomoći će Vam da zaboravite na sve strme uspone i zahtjevnije dionice ovih dviju ruta, s druge strane stalno ćete imati dovoljan razlog da se prema potrebi kratko zaustavite, udahnete ljepote kraja i olakšate si vožnju. Pogled na najviši vrh Samoborskog gorja Japetić i livadu Žitnicu s planinarskim domom, možda će Vas pozvati i na planinarenje. Hrabrije i iskusnije izletnike možda i da se okušaju u ovdje popularnom padobranskom letenju i letenju zmajem, dok će biciklisti vjerojatno poželjeti skrenuti s rute, odvesti se cestom do Japetića, dočekati smiraj dana i prenoćiti u planinarskom domu te idućeg dana krenuti u novo istraživanje jaskanskog kraja ili pak Žumberka. Za koju god varijantu se odlučite zasigurno ćete uživati u raznolikosti pejzaža, bogatstvu kulturnih spomenika, očuvane drvene tradicijske arhitekture i bogatstvu svih vrsta okusa vezanih za autohtonu ponudu kraja.

Opis rute

Ruta započinje u Jastrebarskom na parkiralištu kod Šumarskog instituta. Preko puta parkirališta je gradski park, nekadašnji perivoj dvorca obitelji Erdödy s ribnjakom pogodnim za sportski ribolov. 1 Već prvi kilometri vožnje potvrđuju najavljene ljepote jaskanskog kraja, jer vožnja do Črnilovca vodi kroz lagano valovita, plodna polja i rasadnike, lijepe u svako doba godine. Pola kilometra prije ulaska u mjesto Črnilovec ruta prolazi pokraj nogometnog igrališta i nastavlja uspon u središte sela. Uspon je kratak, zgodan za zagrijavanje. 2 Odavde se vozite prema Miladinima asfaltiranom cestom laganog uspona. Cesta do Miladina vodi kroz šumu te pruža ugodu u vožnji i zaštitu od sunca za vrućih ljetnih dana. U naselju Miladini šesti (6.) je kilometar od početka rute. U Miladinima na Y raskrižju ruta nastavlja lijevim krakom dok desni vodi nizbrdo u Dolanjski Jarak. Ulazak u Miladine začinjen je kratkim usponom i pogledom na kuće tradicionalne arhitekture. Na ovom dijelu rute desno s ceste se otvaraju predivni vidici na Plešivicu i vinorodne brežuljke. Nakon 1 km vožnje od Miladina stigli ste u Srednjak do točke 3. U mjestu Belčići kod točke 4 skrenite desno. U Dragi Svetojanskoj, 10 km udaljenoj od starta, nalazi se kapela Sv. Trojstva, stigli ste do točke 5. Ovdje obratite pozornost na mogućnost skretanja s rute B cestom kroz Dragu Svetojansku, uz ostatke Starog grada Turnja lijevo na brijegu uz cestu, do Jarušja ili uz selo Grabarak do Japetića (870 m). Skretanje s rute B također pruža mogućnost povezivanja ovih dviju ruta s rutama po Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Nakon kratkog uspona (400 m) ulazimo u Goricu Svetojansku 6. Naselje je poznatije kao Sveta Jana, jer zaštitnica župe je Sveta Ana. Istoimena crkva nalazi se u središtu mjesta gdje su još i vatrogasni dom, trgovina i gostionice, a posebno veselo je za proštenje na Aninovo 26.07. Dok prolazite uz Područnu osnovnu školu, zaustavite se i pogledajte postav Etnozbirke svetojanskog kraja, smještene u zgradi škole. Na Y raskrižju s cestom za Malunje skrenite lijevo uzbrdo, pratite putokaz za Šumski dvor. Nakon 200 m još je jedno raskrižje kod točke 7. Restoran Šumski dvor, u kuriji obitelji Erdödy, odlično je mjesto za odmor i okrijepu, ujedno i vidikovac s predivnim pogledima na cijeli kraj. U Ivančićima Gornjim nalaze se dva bunara s pitkom vodom izgrađena početkom 20. stoljeća. Vožnju dalje nastavite prema Prodin Dolu. 12,2 km od početka rute dolazite do točke 8. Ruta nastavlja jačim usponom u dužini od 300 m. Tko dođe gore taj mora i dolje! Tako nakon uspona ponovno dolazi spust, ovaj put u Kupeć Dol. Nakon Kupeć Dola prolazite pokraj izvora vode kraj kojeg je poklonac, a nakon 100 m dolazite do T raskrižja. Na raskrižju ruta nastavlja ravno dok se desno odvajaju dvije makadamske ceste od kojih jedna vodi do Kleti Jana udaljene oko 800 m. Ruta nastavlja po zahtjevnom terenu, s već dobro uhodanim ritmom uspona i nizbrdica, stoga se i dalje pripremite za malo gore, pa malo dolje. 200 m od posljednjeg raskrižja na uzbrdici je Y raskrižje na kojem držite lijevu stranu i nastavite prema mjestu Baliji. U Balijima je Y raskrižje s pokloncem. Na raskrižju držite desnu stranu i nastavite nizbrdo. 9 Na 200 m od zavoja još je jedan desni zavoj koji završava na mostu.

Pored mosta na T raskrižju ruta nastavlja lijevo u smjeru Vranov Dola. U centru mjesta, na Y raskrižju držite desnu stranu, ujedno počinje strmi uspon u dužini od 300 m. Ruta dalje vodi prema središtu Prilipja gdje je i trgovina. Iz Prilipja dalje ravno prema Plešivici udaljenoj 16,6, km od početka rute. 10 U centru Plešivice nalazi se poklonac i vatrogasni dom, a putokazne ploče povesti će Vas, prema želji, do jednog od vinara na vinskoj cesti. Nekoliko stotina metara cestom u smjeru Samobora je restoran Ivančić pogodan za odmor i okrijepu, istovremeno idealan vidikovac. Iznad restorana je crkva Sv. Jurja, a s terase restorana lijep pogled na kapelu Sv. Franje Ksaverskog s grobljem. Tristo metara (300 m) od raskrižja u Plešivici kada krenete nizbrdo prema Mlečenici, dolazi se do dvije serpentine na kojim treba obratiti pozornost i prilagoditi brzinu uvjetima na cesti. Dalje cesta nastavlja hrptenim djelom brijega s prekrasnim vidicima na okolicu. Na 19,1 km od početka rute je točke 11. Skretanje je lako prepoznati zbog mnoštva planinarskih markacija, a s ovog mjesta na ruti i Vi počnite pratiti planinarsku markaciju. Petsto metara (500 m) od skretanja dolazite na Y raskrižje na kojem nastavljate desnim krakom, prateći planinarsku markaciju. Nakon 100 m započinje makadam, a uskoro dolazite na Y raskrižje na kojem skrenite lijevo prateći pl. markaciju. Prolazite uz svjetski poznatu Moto cross stazu Mladina. Na 21.6 km od starta dolazite na Y raskrižje na kojem prestaje makadam i počinje asfalt. Nastavljate desnom stranom kroz naselje Pavlovčani prema Jastrebarskom, dok se lijevo odvaja put za Breznik Plešivički. 200 m dalje dolazite na još jedno Y raskrižje, uočite trokut zelene površine s borom 12. Nastavite do Y raskrižja kojem prethodi kratak uspon. Na spomenutom raskrižju skrenite lijevo prateći asfaltiranu cestu prema Jastrebarskom. Na T križanju je točka 13. Vozeći dalje ubrzo dolazite i do točke 14. Ušli ste u Jastrebarsko, prolazite kroz središte, prolazite s lijeve strane župnu crkvu Sv. Nikole zaštitnika grada, s desne strane je putokaz i skretanje za Svetu Janu, nastavite ravno i ubzro dolazite do točke 15 i početak rute.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Zagrebačke županije koji vodi turistički ured Turističke zajednice Zagrebačke županije. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu formata 1:25000 kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u turističkom uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb, uredovno vrijeme pon-pet 08:00-16:00, www.tzzz.hr.

Tehnički opis rute

 1. S parkirališta cestom krenite oko 150 m do raskrižja na kojem skrenite lijevo u smjeru Črnilovca.
 2. Črnilovec. Nakon uzbrdice, u samom naselju pokraj poklonca skrenite desno i nastavite cestom.
 3. Srednjak. Na raskrižju skrenite lijevo nizbrdo. Pratite putokaz za SRC Svetojanske toplice.
 4. Na raskrižju nakon nizbrdice u mjestu Belčići skrenite desno prema Dragi Svetojanskoj. Na raskrižju je most, autobusna stanica, a u blizini je i trgovina. Mjesto križanja plave i crvene rute.
 5. Draga Svetojanska. Na Y križanju kod kapele skrenite desno uzbrdo prema Gorici Svetojanskoj.
 6. Gorica Svetojanska. Nakon uzbrdice skrenite polukružno lijevo i nastavite ravno pokraj zgrade osnovne škole prema Ivančićima. Cestom ravno nakon uzbrdice došli biste do središta naselja i crkve Sv. Ane.
 7. Skrenite lijevo uzbrdo uz zgradu Vinarske zadruge svetojansko vinogorje prema Šumskom dvoru, pa nakon 100 m ponovo lijevo do Šumskog dvora.
 8. Prodin Dol. Na Y raskrižju vožnju nastavite lijevim krakom ceste. Mjesto križanja plave i crvene rute.
 9. Oprez! 700 m od raskrižja u Balijima na nizbrdici je oštar lijevi zavoj. Potrebno je prilagoditi brzinu.
 10. Plešivica. Na raskrižju skrenite desno nizbrdo glavnom cestom za Jastrebarsko prema Mlečenici.
 11. Oprez! Prilagodite brzinu i pripazite na oštro skretanje na nizbrdici s glavne ceste lijevo prema Pavlovčanima Gornjim.
 12. Na Y raskrižju skrenite desno nizbrdo kroz mjesto Pavlovčani Gornji.
 13. Oprez! Iz Pavlovčanske ulice na raskrižju izlazite na glavnu cestu. Skrenite lijevo.
 14. Oprez! Na raskrižju sa starom karlovačkom cestom skrenite desno prema središtu Jastrebarskog.
 15. Pratite putokaz za Policijsku postaju. Nakon putokaza skrenite desno s glavne ceste prema parkiralištu.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *