Slikovitim zapadnim podnožjem Parka prirode Medvednica (Karta 3)

Vožnja biciklom po široj okolici zaprešićkog kraja pravi je užitak. Krajolik je prošaran zelenim bregima i selima s dobro očuvanom autohtonom gradnjom. Istovremeno ovo je mnogima zanimljiv kraj jer otvara puno mogućnosti za istraživanje lijepih baroknih crkava i kapela razasutih po strmim bregima, a skoro do svake od njih vodi neka manja cestica ili put idealan za bicikl. Prisjećajući se pak 18. i 19. stoljeća u ovim krajevima, i najgušće koncentracije plemstva nakon što se ono povuklo pred osmanskom najezdom u ovo donekle zaštićeno područje “za gorom” – za Medvednicom, poznato kao Hrvatsko Zagorje, istražujući ga biciklom još i danas možemo uživati u velikom broju baroknih dvoraca i kurija, nažalost trenutno napuštenih ili zapuštenih, ali još uvijek dovoljno interesantnih da nas u mislima nakratko vrate u prošla vremena kada su živjeli svom svojom raskoši. Općinama Bistra i Jakovlje posebno je značajna blizina Medvednice, današnjeg parka prirode. Možda baš kroz tu njihovu blizinu i povezanost, istovremeno prirodnu ljepotu i očuvanost, mogu doživjeti razvoj seoskog, sportsko – rekreacijskog, planinskog ili zimskog turizma.

Rutu započnite u Ivancu na parkiralištu kraj crkve Sv. Marije Pomoćnice 1, ispod kamenoloma Ivanec. Vozite glavnom cestom Zaprešić – Ivanec – Jablanovec – Bistra, uz restoran “Jezera” s desne strane ceste, cca 2,2 km od početka rute. U Jablanovcu kod kapelice u centru mjesta, 4,4 km od početka rute, 2 skrenite s glavne ceste desno i 50 m nakon skretanja, na raskrižju tri ceste skrenite u krajnju lijevu ulicu. Desno se odvaja planinarska markacija za Kamene Svate i istoimeno planinarsko sklonište na 482 m (udaljenost cca 1 sat), najljepši prirodni vidikovac s Medvednice na Zaprešić, Hrvatsko Zagorje, Samoborsko gorje, Žumberak, a za vedrih dana i na Triglav i Kamniške Alpe. Na istom raskrižju desno se odvaja prema Kamenim Svatima i dalje uz Zakičnicu do Ponikva i biciklistička staza broj 3 Parka prirode Medvednica, koja se kasnije spaja na transverzalnu biciklističku stazu broj 1 uzduž cijele Medvednice i omogućava silazak u Gornji Stenjevec i povratak u Zagreb uz planinarski dom Glavica i lokalitet špilje Veternice.

Naša ruta Zagrebačkom županijom vodi Vas dalje do raskrižja Ulice Ljudevita Gaja gdje skrenite lijevo. Potom nastavite desno Selskom ulicom. Na raskrižju četiri ulice nastavite ravno preko raskrižja, prelazite most. 3 Na raskrižju kod groblja ruta vodi ravno cestom za Gornju Bistru. Na ovom mjestu je i skretanje s rute A, stoga predlažemo strmo desno uzbrdo Crkvenom ulicom uspeti se do crkve Sv. Nikole u Poljanici Bistranskoj (1631. godina) – jedinstven vidikovac na zaprešićki kraj. Na raskrižju kod Podgorske ulice nastavite ravno preko mostića. 4 Na 8,4 km od početka rute, oko 100 m prije prometnog znaka STOP i izlaska na glavnu cestu, skrenite desno i nastavite ravno. Za nekih 900 m prolazite kroz Strmečku ulicu. Kod male crvene kućice skrenite lijevo. Na slijedećem raskrižju skrenite ponovo lijevo. 5 U Vinogradarskoj ulici, na raskrižju četiri ulice skrenite desno i nastavite voziti prema dvorcu Oršić u Gornjoj Bistri. Desno se pruža lijep vidik na sjeverne obronke Parka prirode Medvednica i TV toranj na vrhu Sljeme (1033 m). 6 Nakon otprilike 1 km vožnje od skretanja desno kod Vinogradarske ulice, skrenite lijevo na makadam (vidi se kuća s pločom “Tratinčica”). Prolazite cesticom s puno dobro očuvanih drvenih kuća tradicijske arhitekture ovog kraja. Dolazite na skretanje s rute B cesticu koja vodi ravno do dvorca Oršić u Gornjoj Bistri. Općina je smještena samo 24 km od Zagreba, uglavnom orjentirana na prirodne datosti zemlje, jer Park prirode Medvednica pokriva trećinu površine općine u njenom istočnom dijelu. Također su razvijeni vinogradarstvo, voćarstvo, povrtlarstvo i stočarstvo, ali i malo i srednje poduzetništvo. Dan općine je na blagdan Sv. Nikole kada je u općini posebno veselo. Uz dvorac prolazi i markirani planinarski put broj 42 prema Oštrici, Francuskim rudnicima i podnožju Horvatovih 500 stuba (izletište uredio još 1946. godine zagrebački planinar Vladimir Horvat sa suradnicima), stoga ako imate vremena i volje da za nekih 2 sata produžite Vaš boravka na ruti, krenite u istraživanje. Na istom mjestu iz Gornje Bistre kreće i biciklistička staza broj 5 Parka prirode Medvednica, od kraja Sljemenske ulice preko kamenoloma kroz kanjon potoka Bistra do Rasuhe i Bistranskog sedla.

Za nastavak rute Županijom na asfaltiranom dijelu ceste kod dvorca skrenite lijevo, pa nakon 20 m kod trafo stanice skrenite desno ponovo na makadamski put uz samu ogradu dvorca. Nalazite se točno ispred glavnog ulaza u dvorac Oršić, ponovo na asfaltiranoj cesti, skrenite lijevo u Ribničku ulicu. Na raskrižju dviju cesta nastavite ravno. Ponovo oko 500 m vozite po makadamskoj cesti. 7 Na raskrižju makadamske i glavne ceste skrenite desno prema Kraljevom Vrhu. Nakon 2 km prolazite uz nogometno igralište s lijeve strane ceste, desno od Vas su kuće i odvojci Turističke ulice. Turističkom ulicom dolazite do raskrižja s raspelom 8 gdje je skretanje s rute C desno oko 1,5 km do crkve Sv. Tri Kralja u Kraljevom Vrhu – ujedno fantastičnog vidikovca na cijeli kraj. Na raskrižju skrenite desno prema crkvi, lijevo cesta nastavlja za Stubičke Toplice i Donju Stubicu (može se povezati s kružnom biciklističkom stazom 35 km – Gupčevim krajem). Desno uz cestu je trgovina. Na raskrižju kod bunara skrenite lijevo prema crkvi. U središtu Kraljevog Vrha moguće se okrijepiti i odmoriti u lokalnim bistroima. Na bunaru je također oznaka markiranog planinarskog puta broj 49 prema Krumpirištu i vrhu Sljeme. Nakon posjeta Kraljevom Vrhu, vratite se nazad do raskrižja s raspelom i skrenite desno lagano nizbrdo cestom prema Jakovlju. S desne strane ceste je Teniski centar Kraljev Vrh s bistrom pogodan za odmor i okrijepu. Nakon ulazne ploče u Jakovlje na 18,4 km od početka rute, skrenite lijevo s glavne ceste 9 kod autobusne stanice na makadamski put do dvorca u Jakovlju gdje se nastavlja asfalt. Općina Jakovlje udaljena je 28 km od Zagreba, jedna je od najrazvijenijih u zaprešićkom kraju. Nedaleko dvorca uz glavnu cestu nalazi se benzinska postaja MB. Od dvorca nastavite ravno glavnom cestom Jakovlje – Donja Bistra i budite oprezni jer cesta može biti malo prometnija. Na jednom od narednih raskrižja obratite pozornost na diskont pića smješten u dobro očuvanoj tradicionalnoj kući s lijeve strane ceste. Nastavite ravno. Nakon jače uzbrdice, s ceste se pruža lijep vidik na Medvednicu, crkvu Sv. Nikole (skretanje s rute A), Kamene svatove, Samoborsko gorje i cijeli zaprešićki kraj. 10 Na raskrižju skrenite desno s glavne ceste Jakovlje – Donja Bistra. Nakon 900 m makadamske ceste, izlaz na asfalt. Nastaviti ravno uz potok, uz žuti mostić koji ostaje s desne strane kao i sklop lijepo uređenih kuća s okućnicama. Oprez na raskrižju gdje izlazite ponovo na glavnu cestu Jakovlje – Novaki Bistranski – Ivanec, skrenite desno. U naselju Bukovje Bistransko s lijeve strane ceste nalazi se benzinska postaja. U središtu Novaka Bistranskih na raskrižju nastaviti ravno cestom. Lijevo uz cestu nalazi se kapela Sv. Roka. U blizini je i trgovina i caffe bar “Laci”. Nakon 30,5 km vožnje po kružnoj biciklističkoj ruti dolazite ponovo do parkirališta u Ivancu ispod kamenoloma.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Zagrebačke županije koji vodi turistički ured Turističke zajednice Zagrebačke županije. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu formata 1:25000 kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u turističkom uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb, uredovno vrijeme pon-pet 08:00-16:00, www.tzzz.hr.

Tehnički opis rute

 1. Parkiralište ispod kamenoloma Ivanec kod crkve Sv. Marije Pomoćnice u Ivancu na cesti Zaprešić- Jablanovec – Bistra – Kraljev Vrh.
 2. Kod kapele u središtu Jablanovca skrenite desno s glavne ceste. 50 m nakon skretanja na raskrižju tri cestice nastavite vožnju krajnjom lijevom ulicom.
 3. Oprez ! Raskrižje s glavnom cestom, nastavite ravno prema Poljanici Bistranskoj.
 4. Oko 100 m prije prometnog znaka STOP i izlaska na cestu u Oborovu Bistranskom, skrenite desno. Nastavite vožnju u smjeru dvorca Oršić u Gornjoj Bistri. Za nekih 200 m prolazite kroz Strmečku ulicu.
 5. U Vinogradarskoj ulici, na raskrižju četiri cestice skrenite desno i nastavite prema dvorcu Oršić.
 6. Nakon oko 1 km vožnje od točke 5, skrenite lijevo na makadam (vidi se kuća s pločom “Tratinčica”), nastavite ravno do dvorca Oršić.
 7. Oprez ! Raskrižje makadamske i glavne ceste Gornja Bistra – Kraljev Vrh. Skrenite desno u smjeru Kraljevog Vrha.
 8. Raskrižje ceste za Kraljev Vrh – Donju Stubicu i lijevo za Jakovlje. Skrenite lijevo u smjeru Jakovlja uz teniski centar Kraljev Vrh, slijedi ugodna nizbrdica u dužini oko 3 km.
 9. Kod autobusne stanice na oko 18,4 km od početka rute skrenite naglo lijevo s glavne ceste na makadamski put do dvorca u Jakovlju. Oprez pri prelasku ceste radi prometa, posebno gust promet vikendom nakon mise.
 10. Skrenite s glavne ceste Jakovlje – Donja Bistra desno prema autocesti za Zaprešić i Krapinu. 500 m od točke 10, ponovo skrenite lijevo u Ulicu Ante Kovačića na makadamsku cestu.
2 replies
 1. Groucher
  Groucher says:

  Jedina zamjerka prometna cesta od Jakovlja do Ivanca. Nije baš ugodno voziti se uz teretnjake i autobuse. Pogodnije za vožnju tokom vikenda kad je promet manji. Ostalo super.

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *