Skelom preko rijeke Save (Karta 1)

Ovu sadržajno bogatu i raznoliku biciklističku rutu započnite s parkirališta 1 u središtu najpoznatijeg turističkog grada Zagrebačke županije, Samobora. Nakon što ste se pripremili i još jednom utvrdili cijelu rutu uz piće u živahnim bistroima smještenim na obali riječice Gradne, krenite uz župnu crkvu Sv. Anastazije, zaštitnice grada Samobora, preko romantičnog, samoborskog glavnog trga, Trga kralja Tomislava, uz Hotel Livadić pa Šmidhenovom ulicom skroz ravno do Bregane. Šmidhenova ulica do Bregane mijenja ime u Ulica Josipa Jelačića, a zatim Bistrac. Na 4,2 km od starta je raskrižje gdje možete lijevo skrenuti za Otruševac i Grgosovu špilju, istovremeno i skretanje za Servis bicikla Instruktor. Na raskrižju 2 u Bregani na 5,3 km od početka rute skrenite desno. 3 S nadvožnjaka se lijevo pruža pogled na međunarodni granični prijelaz Bregana. 4 Nedaleko skele je gostionica “Dva ribiča” na 8,5 km rute. Vožnja skelom u današnje vrijeme je prava rijetkost, pa je u tom smislu i poseban doživljaj koji se pamti, a cijena vožnje je zaista simbolična. Ukoliko skelar nije na skeli kontaktirajte ga telefonom ili se prethodno najavite i provjerite. Nakon skele ruta nastavlja lijevo posutim makadamskim putem prema Prudnicama. 5 Na 11,8 km rute izlazite na asfalt 6 . S desne strane ceste je pogon “Plive”. Skretanjem s rute A , lijevo s ceste, možete krenuti do dvije manje šljunčare gdje se gnijezde laste pjeskarice. Vožnja nizinskim područjem općine Brdovec daje vremena za predah i uživanje u vidicima na obronke Medvednice. Na 13,8 km rute kod poklonca Sv. Antuna Pustinjaka skrenite desno i nastavite ravno prema Savskom Marofu 7.

Na glavnoj cesti na 15,2 km rute s lijeve strane je gostionica Januševec pogodna za kraći odmor i okrijepu. 8 Do ulaska u Marija Goricu biti će potrebno savladati tri uzbrdice, vrlo lijepo raspoređene po ruti s dovoljno vremena za lagani predah. 9 U Marija Gorici na 21. km rute, u zavičaju pisca Ante Kovačića, preporučamo odmoriti i okrijepiti se u gostionici Ladanjski raj, desno na uzvisini uz cestu s fantastičnim vidikom na cijeli kraj i domaćim specijalitetima, ali i pogledati vrlo vrijednu župnu crkvu Pohoda B.D. Marije. Skretanjem s rute B možete doći do naselja Kraj Donji, koje uz jednu lijepu kuriju u sklopu turističke zone postaje i mjesto prelaska državne granice. 10 Iz ulice Vidikovac pruža se lijevo vidik na brežuljkasti marijagorički krajolik, dolinu rijeke Sutle i susjedne slovenske vasi. Na raskrižju sa sporednom cestom koju prelazite, uočite raspelo i nastavite samo ravno preko ceste, a zatim nakon 50 m skrenite desno strmo uzbrdo do kapele u Marija Magdaleni. 11 Na najvišoj točki i 24. km rute nagradite se zasluženom stankom i uživajte u jedinstvenom pogledu na sve strane. Udahnite ljepote marijagoričkog, dubravičkog i pušćanskog kraja! U nastavku vožnje obratite pozornost na strmu nizbrdicu nakon koje skrećete naglo lijevo, a zatim samo ravno dolinom. 12 U samom raskrižju s lijeve strane ceste je gostionica Tri platane. Na 26,8 km skretanjem s ceste C, lijevo lagano uzbrdo kraj poklonca, preporučamo pogledati župnu crkvu Sv. Jurja i kapelu Majke Božje Čislavske u Donjoj Pušći. Obje sakralne građevine smještene visoko na uzvisini nad općinskim središtem daju mjestu i pušćanskom kraju posebnu čar i izdaleka prepoznatljivu vizuru. Povratkom na glavnu cestu Pušća – Zaprešić nastavite samo ravno do točke 13. Između točaka 13 i 14 potrebno je obratiti pozornost na znatno povećan promet.

Na 31,8 km rute prolazite uz Konjički klub i restoran Trajbar team s desne strane ceste, što je ujedno i preporuka za kraći odmor, a samo 700 m dalje ruta vodi lijevo preko glavne ceste u lijepu park šumu kompleksa Novi dvori Jelačićevi u samom Zaprešiću. Vožnju kompleksom započnite ulaskom s glavne ceste u park kod neogotičke grobnice obitelji Jelačić, a izađite glavnom alejom kod Muzeja Matija Skurjeni. 14 Mokričkom ulicom dolazite do točke 15. U ulici Pavla Lončara 1/B lijevo od raskrižja nalazi se trgovina i servis bicikla Vajt Prom. Nastavite ravno i uz poklonac sve do točke 16. Otprilike 400 m nakon pruge, na 36,5 km rute dolazite na kraj asfalta i početak makadama. Od ovog mjesta do točke 17 treba obratiti pozornost na orijentaciju jer poljem do rijeke Save ima puno odvojaka poljskih puteva. Na 37,7 km na Y raskrižju skrenite desno, na 38,8 km na raskrižju ponovo skrenite desno i još jednom nakon 200 m skrenite desno. Na 39,7 km biste trebali sretno stići do točke 17. Ukoliko skelar nije na skeli kontaktirajte ga telefonom. Za visokog vodostaja Save skele ne voze! Na južnoj obali Save u mjestu Medsave počinje ponovo asfalt, vozite glavnom cestom do točke 18. Na 42,2 km rute prolazite uz SRC Celine Samoborske i školu s desne strane ceste, a 900 m dalje dolazite na nadvožnjak i točku 19. Od točke 19 do točke 20 vozite glavnom cestom kroz naselje Gradna prema Samoboru, a pred Vama se pruža pogled na Samoborsko gorje i toranj župne crkve Sv. Anastazije. Prolazite uz tvornice Fotokemika i Chromos. 20 Nakon što oprezno pređete točku 21 dolazite Zagrebačkom ulicom na raskrižje Perkovčeve i F. Ivanščaka, skrećete desno preko riječice Gradne do polazne točke rute.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Zagrebačke županije koji vodi turistički ured Turističke zajednice Zagrebačke županije. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu formata 1:30000 kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u turističkom uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb, uredovno vrijeme pon-pet 08:00-16:00, www.tzzz.hr.

Tehnički opis rute

 1. Početak rute parkiralište kod Kino dvorane na Trgu Matice hrvatske u Samoboru (detaljan prikaz na isječku karte dio Samobora)
 2. Raskrižje u Bregani kod autobusne stanice, skrenite desno. Oprez! Ovaj dio ceste je prometniji sve do nadvožnjaka.
 3. Nadvožnjak između Bregane i Samoborskog Otoka.
 4. Skela na Savi. Samoborski Otok – Drenje Brdovečko.
 5. Na Y rasrkižju 9,4 km od početka rute skrenite desno.
 6. Na raskrižju skrenite desno u Prudnice, završetak makadamskog puta, dolazak na asfalt.
 7. Željeznički kolodvor Savski Marof. Prijeđite prugu. Nastavite ravno prema dvorcu Januševec i glavnoj cesti.
 8. Dvorac Januševec. Kod dvorca skrenite lijevo uzbrdo cestom prema Mariji Gorici.
 9. Na raskrižju u Marija Gorici skrenite desno cestom prema Mariji Magdaleni. Sjecište crvene i plave biciklističke rute.
 10. Na raskrižju kod kapele Majke Božje Stalne skrenite lijevo s glavne ceste u ulicu Vidikovac. Sjecište crvene, plave i smeđe biciklističke rute.
 11. Kapela Sv. Marije Magdalene . vidikovac (260 m – najviša točka na ruti).
 12. Oprez! Raskrižje s glavnom cestom Dubravica – Donja Pušća, cesta može biti malo prometnija. Skrenite desno prema Donjoj Pušći. Sjecište crvene i smeđe biciklističke rute.
 13. Oprez! Pojačan promet vozila zbog izlaska na glavnu cestu Veliko Trgovišće – Pojatno – Zaprešić. Na raskrižju s glavnom cestom skrenite desno prema centru Zaprešića.
 14. Na raskrižju s ulicom Matije Skurjenija, nakon kompleksa Novih dvora Jelačićevih, skrenite desno (detaljan prikaz na isječku karte dio Zaprešića).
 15. Oprez! Dolazak na glavnu cestu Zaprešić – Brdovec – Harmica, ulicu Pavla Lončara. Na raskrižju nastavite ravno u ulicu Obrubići.
 16. Oprez! Prijelaz preko pruge.
 17. Skela na Savi. Zaprešić – Medsave.
 18. Na raskrižju skrenite desno prema Savršćaku.
 19. Nadvožnjak između Celina Samoborskih i Gradne.
 20. Raskrižje ulice N. Š. Zrinskog i Zagrebačke ulice, skrenite desno u Zagrebačku ulicu.
 21. Oprez! Raskrižje i prijelaz glave ceste, Ulice Grada Wirgesa. Nastavite ravno prema središtu Samobora i polaznoj točki rute.
1 reply
 1. Ivan
  Ivan says:

  Prošli kompletno cijelu rutu za prošli vikend. Ruta je čisto OK, bez pretjeranih zahtjeva. Samo napomena da nakon točke 16 pa sve do skele na Medsavi je asfalt. Nema makadama te za orijentaciju samo slijediti asfaltiranu cestu.

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *