Povijesnim putovima krapinskog pračovjeka (Krapina – Radoboj – Lepajci; karta 1)

Ljepota je ove biciklističke rute to što vas vodi povijesnim i prirodnim ljepotama okolice Krapine i središnjeg dijela  Zagorja.

Biciklistička ruta započinje u Krapini, administrativnom središtu Krapinsko-zagorske županije. Prije ili nakon vožnje nemojte zaboraviti prošetati gradom ili posjetiti jedinstveni Muzej krapinskih neandertalaca i lokalitete Hušnjakovo. Na raskrižju 1 u središtu krenite ulicom na zapad do raskrižja 2 s Celjskom ulicom. Na raskrižju skrenite lijevo prema željezničkom kolodvoru. Na raskrižju 3 Ulica Lj. Gaja i V. Nazora skrenite u Ulicu V. Nazora i nastavite uzbrdo prema crkvi. Ubrzo prolazite raskrižje 4 i nastavite prema Trškom vrhu nešto strmijim usponom koji će vas dovesti do središta i nagraditi vas predivnim pogledom na okolicu i crkvu Majke Božje Jeruzalemske. Ruta dalje vodi do Radoboja cestom s neprekidnim lijepim pogledima na okolicu. Na raskrižju u Radoboju 5 (5,8 km od starta) skrenite desno te nastavite do Y raskrižja 6 na kojem skrenite lijevo i nastavite pored kapele i DVD-a. Ruta sada postaje posebno interesantna jer se vozite grebenskim dijelom s predivnim pogledima na zagorske brežuljke. Na Y raskrižju 7 skrenite desno i nastavite lagano uzbrdo. Uskoro dolazite na Y raskrižje s raspelom  8 na kojem skrenite desno i nastavite kroz naselje Vidovići. Na raskrižj u9 (8,8 km od starta) skrenite lijevo i nastavite do Donje Šemnice gdje prvo na raskrižju 10 skrenite desno, a zatim kod škole 11 još jednom oprezno desno. Nastavite opreznu vožnju do raskrižja 12 (15,2 km). Na raskrižju skrenite desno i preko kratkog brijega na T raskrižju 13 s kapelom skrenite lijevo.

Vožnju nastavite oprezno do raskrižja 14 na kojem skrenite desno i nadvožnjakom prijeđite preko autoputa. Nastavak vožnje protječe na manje prometnoj cesti kroz naselje Gornja Pačetina. Na Y raskrižju 15 s raspelom skrenite desno. Jugozapadno od raskrižja smjestila se kurija Trnovec. Biciklistička ruta zakreće prema sjeveru i počinjete vožnju natrag prema Krapini kroz pitoresknu dolinu cestom na kojoj ima jako malo prometa. Nakon 21,8 km od starta, s vaše se lijeve strane odvaja strma cesta do seoskog turizma Vuglec breg. Na Y raskrižju 16 (23,2 km od starta) s raspleom skrenite desno. Vožnju nastavite kroz naselje Mala Pačetina do Vdovići gdje na raskrižju 17 (27 km od starta) skrenite lijevo i nastavite ispod autoputa. Nastavite zatim nešto strmijim usponom do raskrižja 18 na kojem oprezno skrenite desno i spustite se cestom do Krapine gdje ova biciklistička ruta završava.

Tehnički opis rute

 1. Krapina. Početak rute u središtu. Krenite prema zapadu.
 2. Raskrižje. Skrenite lijevo prema željezničkom kolodvoru
 3. Raskrižje Ulica Lj. Gaja i V. Nazora. Skrenite u Ulicu V. Nazora i nastavite uzbrdo prema crkvi.
 4. Raskrižje. Nastavite cestom prema Trškom vrhu.
 5. Raskrižje u naselju Radoboj. Skrenite desno.
 6. Y raskrižje pored groblja. Skrenite lijevo i nastavite pored kapele i DVD-a.
 7. Y raskrižje. Skrenite desno lagano uzbrdo.
 8. Y raskrižje s pokloncem. Skrenite desno.
 9. Y raskrižje. Skrenite lijevo.
 10. Y raskrižje s raspelom. Skrenite desno.
 11. Oprez! T raskrižje s glavnom cestom. Oprez prilikom skretanja i dalje u vožnji.
 12. Y raskrižje. Skrenite desno i dalje nastavite manje prometnom cestom.
 13. Oprez! T raskrižje s glavnom cestom. Oprezno skrenite lijevo.
 14. T raskrižje. Skrenite desno preko autoputa.
 15. T raskrižje s raspelom. Skrenite desno.
 16. Y raskrižje s raspelom. Skrenite desno.
 17. Y raskrižje. Skrenite lijevo i nastavite ispod autoputa.
 18. Oprez! Raskrižje s glavnom cestom. Oprezno skrenite desno i nastavite nizbrdo.

Ova ruta kreirana je u sklopu projekta „Mreža biciklističkih ruta Krapinsko-zagorske županije“. Projekt su zajednički realizirali Krapinsko-zagorska županija i udruga Ruralni tandem. Projekt je prezentiran s četiri tiskana vodiča odnosno karte biciklističkih ruta i web portalom www.zagorjebike.com.hr, a informacija o rutama dostupne su i na ovom webu. Tiskane karte biciklističkih ruta mogu se pronaći u uredu Krapinsko-zagorske županije u Krapini (turizam@kzz.hr) ili u uredu Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije (info@tzkzz.hr).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *