Po svetonedeljskom bregu i ravnici (Karta 3)

Sveta Nedelja je slikovito mjesto smješteno uz autocestu Zagreb-Samobor-Bregana-Slovenija, udaljeno 6 km od Samobora i oko 17 km od Zagreba. Prvi put se spominje još daleke 1501. godine kao jedna od župa Zagrebačke nadbiskupije, u kojoj je od 1760. do 1787. godine bio župnik tvorac prve hrvatske aritmetike Mihalj Šilobad Bolšić. Iz daljine prepoznatljivu vizuru općini daje župna crkva Presvetog Trojstva smještena na brežuljku u srcu središnjeg naselja općine Sveta Nedelja. Općina je najnapučenija u Zagrebačkoj županiji, istovremeno i najrazvijenija s jakom gospodarskom bazom. Pri ubrzanom gospodarskom razvoju općine, ne zaboravlja se na potrebu očuvanja prirodnih raznolikosti i kulturnog bogatstva područja općine te njihovog održavanja, uređenja i uključivanja u turističku ponudu. Uz plodna, obrađena polja u nizini rijeke Save, privlačna su jezera – šljunčare Orešje i Rakitje ujedno i izletišta i ribolovna područja. Brežuljkasti dio područja općine kojim dominira Svetonedeljski breg ispresjecan je voćnjacima, vinogradima, brojnim obiteljskim kućama s lijepo uređenim okućnicama, šumarcima i puno proplanaka s jedinstvenim pogledom na gradove Zagreb i Samobor, te Zaprešić na istočnoj obali Save.

Vožnja Svetonedeljskim bregima, prvom biciklističkom rutom po području općine Sveta Nedelja, kratka je ali uzbudljiva vožnja, prepuna dinamike i dojmova koje će u Vama pobuditi prirodne ljepote i vidici s ove lijepe ali zahtjevne rute. Rutu započnite u centru Svete Nedelje 1 u neposrednoj blizini župne crkve. U centru se nalazi parkiralište pogodno za ostavljanje automobila. Ruta dalje vodi asfaltiranom cestom prema Brezju. Ovaj dio ceste je nešto prometniji pa treba pripaziti. U mjestu Brezje. na raskrižju s raspelom 2 udaljenom 0.7 km od početka rute, skrenite desno prema Jagnjić Dolu. Ubrzo nakon 200 m od točke 2, dolazite na Y raskrižje gdje skrenite lijevo. Na raskrižju se nalazi ugostiteljski objekt Colonada. Ruta nastavlja cestom kroz polja s lijeve strane i vinograde s desne strane. Nakon 2 km od početka rute ulazite u mjesto Jagnjić Dol i vozi te Svetonedeljskom ulicom. U Jagnjić Dolu na Y križanju (2.6 km) skrenite lijevo i nastavite prema Maloj Gorici. U Maloj Gorici prolazite Ulicom Ljudevita Gaja preko T raskrižja s pokloncem i autobusnom stanicom. 3 Na Y raskrižju Ulice Lj. Gaja i Ulice Sv. Marije Magdalene, udaljenom 100 m od T raskrižja, skrenite desno.

U Topolinama na Y križanju 4 skrenite lijevo i dalje pratite Ulicu Sv. M. Magdalene. Ubrzo nakon raskrižja počinje makadamski dio ceste. Već prvi metri vožnje makadamom otkrivaju mnoge ljepote i čari područja okolice Svetonedeljskog Brega. Na 4.6 km udaljenosti od početka rute započinje kratak ali strmiji uspon koji nas dovodi do hrpta brežuljka u podnožju kapele Sv. Marije Magdalene i vidikovca na okolicu. Obratite pozornost na pogled prema Okiću, grebenu Samoborskog gorja i Žumberačkoj gori. Kapela Sv. Marije Magdalene 5 odlično je, i svakako zasluženo mjesto za odmor. Ruta nastavlja kolnim putem prema Lackovićima Gornjim. U slučaju kiše kolni put može biti jako mekan i blatnjav, pa stoga budite spremni na dodatnu avanturu. Radi sigurnosti rekreativcima preporučamo proći ovaj dio gurajući bicikl. Na 5.5 km vožnje dolazite na T raskrižje. Ovdje nastavite ravno kratkim, ali strmim usponom. Ubrzo dolazite u mjesto Lackovići Gornji i skrećete desno na raskrižju s asfaltiranom cestom. 6 Ruta odavde vodi prelijepim grebenom, na kojem se čovjek osjeća kao u zrakoplovu. Strmo ispod Vas u dolini su razasuta svetonedeljska naselja, a u daljini lijevo grad Samobor, ispred Vas Zaprešić, a desno ispod Medvednice Zagreb. Cestom prvo kratko uzbrdo, zatim konstantno nizbrdo prema Svetonedeljskom Bregu.

U mjestu Svetonedeljski Breg na raskrižju skrenite lijevo nizbrdo i pratite cestu. Uskoro dolazite do Y raskrižja s pokloncem, 7.5 kilometara od početka rute, gdje nastavljate lijevo strmijim spustom. Desno s raskrižja nastavlja makadam. Na spustu 7, u nastavku, treba prilagoditi brzinu uvjetima na cesti jer se na jednom djelu nalaze nepregledne serpentine. Cesta je dvosmjerna pa treba pripaziti na spustu. Nakon spusta i serpentina dolazite na Y raskrižje s Ulicom Sopot. Na raskrižju skrenite lijevo i nastavite prema Svetoj Nedelji. I dalje rutom vozite nizbrdo. Uskoro dolazite na T raskrižje 8 glavne ceste i Ulice Vladimira Nazora kojom ste se spustili do raskrižja. Na raskrižju skrenite desno i nakon 150 m ulazite u samo središte općine Sveta Nedelja gdje završava kratka, ali “slatka” vožnja. Odmorite na jednoj od terasa bistroa na glavnom svetonedeljskom trgu i proživite netom voženu rutu još jednom, sada onako mirno, udobno sjedeći u hladovini.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Zagrebačke županije koji vodi turistički ured Turističke zajednice Zagrebačke županije. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu formata 1:25000 kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u turističkom uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb, uredovno vrijeme pon-pet 08:00-16:00, www.tzzz.hr.

Tehnički opis rute

 1. Početak vožnje. Parkiralište ispred crkve Presvetog Trojstva. Vožnja započinje asfaltiranom cestom prema Brezju.
 2. Na raskrižju s raspelom skrenite desno u smjeru Jagnjić Dola.
 3. Na Y raskrižju Ulice Lj. Gaja i Ulice Sv. M. Magdalene skrenite desno u Ulicu Sv. M. Magdalene.
 4. U mjestu Topolina na Y raskrižju skrenite lijevo i nastavite Ulicom Sv. M. Magdalene. Početak makadama.
 5. Kapela Sv. M. Magdalene (257 m). Vožnja nastavlja makadamskim, a potom i zemljanim putem prema Lackovićima Gornjim.
 6. Lackovići Gornji. Na T raskrižju skrenite desno i dalje nastavite cestom po asfaltu.
 7. OPREZ: Strmi spust. Potrebno je prilagoditi brzinu uvjetima na cesti zbog strmine i serpentina, te dvosmjerne ceste. Provjerite kočnice na biciklu prije ulaska na vrlo strmu nizbrdicu.
 8. Na raskrižju s glavnom cestom i Ulicom Vladimira Nazora skrenite desno prema centru Svete Nedelje.
4 replies
 1. Dadinado
  Dadinado says:

  Ruta je označena signalizacijom. Provjerite. Odlična ruta s predivnim pogledima prema Zagrebu ili prema bajkovitim Molvicama, ili prema Plešivici, Oštrcu, Okiću, Japetići i ostalim vrhovima Samoborskog gorja.

  Reply
 2. Ivica
  Ivica says:

  Ne treba ti GPX za to, oznake su na ruti, a kada dodjes na teren, shvatit ćeš, da je sve “piece of cake!”. Opusti se i uživaj u pogledima. Sama ruta je kratka pa ako si za neko dulje bicikliranje, moj je prijedlog odlazak u Samobor iz Zagreba preko ove rute i to sljedećim smjerom. Jankomir, Savski nasip, prolaz ispod autoceste, jezero Rakitje, Rakitje, prolazak kroz polje pored najvećeg plastenika u HR, Mala Gorica, Šetnica Marije Magdalene, uspon do Lacković brijega, dolaskom na asfalt ideš lijevo i spustiš se u Kladje, a zatim u Samobor.

  Reply
 3. Dadinado
  Dadinado says:

  Autor rute bi trebao otići tamo, dogodile su se izmjene koje bi trebalo ispraviti u opisu rute. Cesta je sada asfaltirana skroz do kapele. Pa da se ljudi ne zbune, ali ako baš želite voziti makadamom, iz ulice Topoline je nasut poljski put pa se može do kapele i tim putem. http://www.turetaboats.com

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *