Po obroncima Maceljske gore (Đurmanec – Trakošćan; karta 1)

Ljepota je svake biciklističke rute mogućnost da u potpunosti doživite određeno područje. Ova biciklistička ruta provest će vas sjevernim dijelom Krapinsko-zagorske županije, a dijelom i susjednom Varaždinskom županijom.

Biciklistička ruta započinje u središtu Đurmanca 1, važnog prometnog čvorišta ovog područja. Dok više cesta vodi prema sjeveru, vi nastavite manje prometnom cestom prema Mlinarima. Na raskrižju 2 nakon 2,8 km skrenite desno na glavnu cestu. Oprezno nastavite do T raskrižja 3 (5,8 km od starta) na kojem oprezno skrenite desno. Zatim skrenite lijevo na manje prometnu cestu. Vožnju nastavite kroz kotlinu prema sjeveru. Uskoro na raskrižju 4 oprezno nastavite dalje glavnom cestom do Y raskrižja 5 (9,3 km od starta) na kojem skrenite desno u smjeru romantičnog dvorca-muzeja Trakošćan s jezerom. Vozite dalje cestom i ulazite u Varaždinsku županiju. Nakon 14,5 km od starta, s ceste se desno odvaja  dugački drveni most 6 koji vodi preko jezera. Nakon mosta skrenite lijevo i nastavite uz Trakošćansko jezero do dvorca Trakošćan. Jezero i dvorac idealno su mjesto za odmor i opuštanje te upoznavanje s bogatom povijesti grofova Draškovića. Nakon odmora, na raskrižju 7 nastavite glavnom cestom do sljedećeg raskrižja 8 (na 17,7 km od starta) i skrenite desno te započnite uspinjanje na grebensku cestu koja će vas provesti nizom malih cesta s predivnim pogledima na okolicu. Na raskrižju 9 (23,5 km od starta) skrenite lijevo  i nastavite vožnju prema dolini rijeke Bednje i istoimenom naselju. Svakako posjetite Bednju gdje se možete i odmoriti. Na raskrižju 10 skrenite prema jugozapadu i nastavite kroz naselja Mali Gorenec i Šaša. Na raskrižju 11 (27,2 km od starta) skrenite lijevo te nastavite s uspinjanjem prema Gornjem Jesenju. Gornje Jesenje također je zgodno mjesto za odmor jer se i u njemu spajaju dvije biciklističke rute. Na raskrižju 12 (31 km od starta) skrenite desno i nastavite lagano uzbrdo, a zatim dosta strmim dijelom ulicama nizbrdo. Budite oprezni. Nakon spusta, ruta vas dalje vodi vrlo pitoresknom dolinom kroz Donje Jesenje i naselje Koprivnica Zagorska. Uskoro ulazite u naselje Ravninsko i na raskrižju 13 oprezno skrenite te nastavite do središta Đurmanca gdje ruta završava.

Tehnički opis rute

 1. Početak biciklističke rute u Đurmancu. Vožnju nastavite prema sjeveru i graničnom prijelazu Macelj.
 2. Oprez! Raskrižje s glavnom cestom. Skrenite desno i nastavite oprezno dalje.
 3. Oprez ! T raskrižje s glavnom cestom. Skrenite desno, a zatim lijevo na manje prometnu cestu.nje prometnu cestu.
 4. Oprez! Raskrižje s glavnom cestom. Oprezno nastavite prema graničnom prijelazu.
 5. Y raskrižje. Skrenite desno prema Trakošćanu.
 6. Skrenite desno na dugački drveni most preko jezera, a zatim nastavite lijevo putem oko jezera.
 7. Y raskrižje. Nastavite prema jugu.
 8. T raskrižje. Skrenite desno.
 9. T raskrižje nakon mosta. Na raskrižju skrenite desno i nastavite prema Bednji.
 10. T raskrižje. Skrenite desno na manje prometnu cestu.
 11. Y raskrižje. Skrenite lijevo.
 12. Y raskrižje. Skrenite lijevo.
 13. Raskrižje. Skrenite desno i oprezno nastavite do središta Đurmanca.

Ova ruta kreirana je u sklopu projekta „Mreža biciklističkih ruta Krapinsko-zagorske županije“. Projekt su zajednički realizirali Krapinsko-zagorska županija i udruga Ruralni tandem. Projekt je prezentiran s četiri tiskana vodiča odnosno karte biciklističkih ruta i web portalom www.zagorjebike.com.hr, a informacija o rutama dostupne su i na ovom webu. Tiskane karte biciklističkih ruta mogu se pronaći u uredu Krapinsko-zagorske županije u Krapini (turizam@kzz.hr) ili u uredu Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije (info@tzkzz.hr).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *