Okolicom Zaboka i Sv. Križa Začretje (Zabok – Začretje – Jalšje; karta 2)

Ruta započinje u središtu Zaboka 1 te se nastavlja u smjeru sjeveroistoka do raskrižja 2, na kojemu skrećete lijevo. Dalje nastavljate uzbrdo, a promet postaje slabiji. Nakon uspona izlazite na grebensku cestu s predivnim pogledom na okolicu. Ovdje se nemojte previše žuriti, već uživajte. Na raskrižju 3 (4 km od starta) skrenite desno na makadamski put. Ovo raskrižje možete previdjeti, stoga budite oprezni. Također budite oprezni na spustu koji uskoro slijedi. Na kraju spusta na raskrižju 4 (4,8 km od starta) s raspelom skrenite lijevo. Ruta vas dalje vodi preko malenoga brežuljka do raskrižja 5 (5,7 km od starta) s raspelom na kojemu skrenite desno. Nastavite prema naselju Sv. Križ Začretje. Obavezno posjetite središte naselja u kojemu se možete odmoriti i uživati u kompleksu dvorca Vranyczany.

Na raskrižju 6 (7,3 km od starta) skrenite lijevo i vozite prema sjeverozapadu dolinom potoka Pačetina. Uskoro stižete na raskrižje 7 (12,5 km od starta) na kojemu skrenite lijevo i pratite signalizaciju za Krapinske Toplice do raskrižja 8 (14,9 km od starta). Na raskrižju skrenite lijevo na makadamski put i pratite signalizaciju Toplički pješački prsten. Ovo raskrižje možete previdjeti, stoga budite oprezni. Put se nastavlja uzbrdo sve do izlaska na greben brežuljka s kojega se pruža predivan pogled prema Strahinjčici i Ivanščici. Na raskrižju 9 (16 km od starta) skrenite lijevo na šumski put i dalje nastavite nizbrdo. Na raskrižju 10 (16,8 km od starta) skrenite desno i oprezno nastavite nizbrdo u dolinu. Prolazite pored ranča Vrbanc i nastavljate vožnju do raskrižja 11 (19,1 km od starta) na kojemu skrenite lijevo na makadamski put. Ovo raskrižje možete lako previdjeti, stoga budite oprezni. Vožnju nastavljate pitoresknom dolinom potoka Krke. Uskoro izlazite na glavnu cestu. Nastavite vožnju do raskrižja 12 (21,7 km od starta) na kojemu skrenite desno prema naselju Gregurovec. Oprezno prijeđite glavnu cestu, nastavite ravno, a zatim skrenite lijevo. Prolazite pored lijepe obnovljene kurije Gregurovec uz potok Kosteljina do Y raskrižja 13 (25,4 km od starta) sa spomenikom. Na raskrižju skrenite lijevo na makadamski put, oprezno prijeđite glavnu cestu te nastavite ravno u smjeru Zaboka. U naselju Gubaševo na Y raskrižju držite lijevu stranu.

Polako se približavate Zaboku. Na kružnom toku 14 (29,3 km od starta) oprezno skrenite lijevo. Nastavite oprezno voziti prema središtu Zaboka, gdje završava ova biciklistička ruta.

Tehnički opis rute

 1. Središte Zaboka. Početak biciklističke rute. Krenite glavnom cestom na sjeveroistok.
 2. Raskrižje. Skrenite lijevo i nastavite uzbrdo.
 3. Y raskrižje. Skrenite desno na makadam. Raskrižje je lako previdjeti, stoga budite oprezni.
 4. Raskrižje s raspelom u dvorištu. Skrenite lijevo.
 5. Raskrižje s raspelom. Skrenite desno.
 6. Raskrižje s trgovinom u jugozapadnom uglu. Skrenite lijevo.
 7. Y raskrižje. Skrenite lijevo i pratite signalizaciju za Krapinske Toplice.
 8. Y raskrižje. Skrenite lijevo na makadamski put i pratite oznake za Toplički pješački prsten.
 9. T raskrižje na makadamskom putu. Skrenite lijevo i nastavite nizbrdo. Raskrižje je lako previdjeti, stoga budite oprezni.
 10. Y raskrižje. Skrenite desno i oprezno nastavite nizbrdo.
 11. Y raskrižje. Skrenite lijevo na makadamski put. Raskrižje je lako previdjeti, stoga budite oprezni.
 12. Raskrižje s pokloncem. Na raskrižju skrenite desno u smjeru naselja Gregurovec.
 13. Y raskrižje sa spomenikom. Na raskrižju skrenite lijevo i nastavite makadamskim putem.
 14. Oprez! Kružni tok na kojemu oprezno nastavite lijevo prema središtu Zaboka.

Ova ruta kreirana je u sklopu projekta „Mreža biciklističkih ruta Krapinsko-zagorske županije“. Projekt su zajednički realizirali Krapinsko-zagorska županija i udruga Ruralni tandem. Projekt je prezentiran s četiri tiskana vodiča odnosno karte biciklističkih ruta i web portalom www.zagorjebike.com.hr, a informacija o rutama dostupne su i na ovom webu. Tiskane karte biciklističkih ruta mogu se pronaći u uredu Krapinsko-zagorske županije u Krapini (turizam@kzz.hr) ili u uredu Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije (info@tzkzz.hr).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *