Ljepotama parka prirode Medvednica i brežuljcima stubičkog kraja (Put Medvednice i stubičkog kraja; karta 3)

Biciklistička ruta provest će vas sjeverno-istočnim dijelom parka prirode Medvednica i pitoresknim brežuljcima stubičkoga kraja. Ruta je vrlo teška i moguće ju je izvesti samo dobrim brdskim biciklom. Svakako nabavite Turističko-planinarski zemljovid Medvednica autora Gorske službe spašavanja (www.gss.hr) koja će vam olakšati kretanje Medvednicom. Ruta dobrim dijelom prolazi putovima koji su označeni planinarskim  oznakama.

Vožnju započnite ispred jedne od najpoznatijih lokacija na Medvednici, Tomislavovog doma 1. Pored doma ima dovoljno parkirališta. Od doma vožnju nastavite do samog vrha Medvednice, Sljemena (1033 m.n.m.) i nastavite u smjeru domova Puntijarka i Hunjka. Nakon vrha započinje kombinacija makadamskih i šumskih putova. Putem prolazite pored objekta Snježne kraljice i na raskrižju 2 pored PD Puntijarka skrenite lijevo na put prema Hunjki. Na raskrižju 3 (4 km od starta) pored objekata Mala Hunjka i Dom obrtnika Hunjka skrenite desno na široki makadamski put koji će vas voditi do PD  Gorščica. Na T križanju 4 (6,3 km od starta) skrenite lijevo. Desno se odvaja makadam prema Markuševcu. Makadamski put je u odličnom stanju i vrlo lako je prohodan. Nakon 10,3 km od starta dobar makadamski put završava i nastavlja šumski put (ponekad blatnjav zbog kiše). Na Y raskrižju 5 (12 km od starta) skrenite lijevo u smjeru PD Gorščica. Desno se odvaja makadam prema Vidovcu. Na slijedećem raskrižju 6 (13 km od starta) skrenite lijevo.

Ubrzo dolazite do PD Gorščica 7 (13,7 km od starta). Dom je udaljen 150 m od makadamskog puta. Kod doma se možete odmoriti, jer u nastavku kreće teži dio rute. U nastavku rute na križanju 15 km od starta (lokacija Križna jela, drveni objekt) držite lijevu stranu i ubrzo dolazite do strmog dijela koji oprezno prođite (moguće blato). Nakon 16,8 km od starta na raskrižju s raspelom i dva objekta nastavite lijevo prema Lazu. Na raskrižju 8 (17,5 km od starta) držite desnu stranu i pratite oznake za Laz i Mariju Bistricu. Na raskrižju 9 (18,6 km od starta) skrenite lijevo prateći  oznake za Laz. Na križanju je lako promašiti i zabunom nastaviti ravno, zato oprez. U nastavku nailazite na dio sa stepenicama, pa ih oprezno prođite i na T raskrižju 10 (19,3 km od starta) skrenite lijevo. Na raskrižju završava najteži dio puta i dalje nastavlja široki makadam. Prolazite pored nogometnog igrališta i ulazite u naselje Sv. Matej gdje na 21 km od starta završava makadam i na križanju 11 (21,3 km od starta) skrenite lijevo u smjeru G. Stubice.

U nastavku dolazite u središte Gornje Stubice (25,7 km od starta) gdje se možete odmoriti za nastavak vožnje. Nakon Gornje Stubice ruta prolazi nizom malo prometnih i pitoresknih cesta. Na križanju 12 (26 km od starta) držite lijevo prema lokalitetu  Gupčeva lipa. Na slijedećem kružnom toku skrenite desno i na raskrižju 13 (27,4 km od starta) s raspelom skrenite lijevo na makadamski put. Prelazite potok i na raskrižju 14 s raspelom skrenite lijevo. Ceste kojima prolazite pružaju pravi užitak u vožnji. Na raskrižju 15 (31,1 km od starta) skrenite lijevo na makadam. Raskrižje je lako promašiti, zato oprezno. Uskoro prelazite preko potoka i pored seoskog turizma Majsecov mlin. Makadam ubrzo završava i na raskrižju 16 (Trg Matije Gupca) oprezno skrenite lijevo, a zatim ponovno lijevo u Podgorsku ulicu. Odavde kreće cesta prema vrhu Medvednice. Lagano se uspinjete i ubrzo dolazite u Donju Podgoru gdje na križanju (34 km od starta) držite desnu stranu i dalje pratite signalizaciju za Sljeme i Zagreb.

Uspon polako postaje intenzivniji sve do 38 km od starta gdje lagano krene nizbrdo, ali ne zadugo jer na raskrižju 17 (39,2 km od starta) ponovno započinje intenzivniji uspon. Na raskrižju se spajate na glavnu cestu koja vodi do vrha Medvednice. Prolazite pored lokacije Fakultetsko dobro i nakon 46 km prolazite pored Hunjke. Dalje nastavite putem kojim ste došli.  Ukoliko si želite olakšati vožnju možete do vrha nastaviti asfaltnom cestom. Nakon predivnih, ali i napornih 50 km vožnje i preko 1400 m visinske razlike dolazite do Tomislavovog doma odakle je ruta i krenula.

Tehnički opis rute

 1. Sljeme (Medvednica), Tomislavov dom. Nastavite cestom do samog vrha i TV tornja.
 2. Raskrižje pored PD Puntijarka, na križanju nastavite lijevo prema Hunjki.
 3. Y raskrižje. Nastavite desno širokim makadamskim putem.
 4. T raskrižje, nastavite lijevo prema PD Gorščica.
 5. Y raskrižje, držite lijevu stranu i nastavite prema PD Gorščica.
 6. Raskrižje, nastavite lijevo makadamskim putem.
 7. PD Gorščica. Odlično mjesto za odmor.
 8. Raskrižje, pratite planinarsku oznaku za Laz i Mariju Bistricu.
 9. Y raskrižje, nastavite lijevo. Pratite oznaku za Laz.
 10. T raskrižje sa širokim makadamskim putem. Nastavite lijevo prema Sv. Mateju.
 11. Oprez. Raskrižje, skrenite lijevo.
 12. Raskrižje. Nastavite lijevo pored crkve i prema Gupčevoj lipi.
 13. Raskrižje s raspelom. Skrenite lijevo na makadamski put.
 14. T raskrižje s raspelom, skrenite lijevo.
 15. Raskrižje. Skrenite lijevo na makadamski put. Oprez, križanje je lako promašiti.
 16. Oprez. T raskrižje, skrenite oprezno lijevo.
 17. Oprez. T raskrižje, skrenite oprezno lijevo.

Ova ruta kreirana je u sklopu projekta „Mreža biciklističkih ruta Krapinsko-zagorske županije“. Projekt su zajednički realizirali Krapinsko-zagorska županija i udruga Ruralni tandem. Projekt je prezentiran s četiri tiskana vodiča odnosno karte biciklističkih ruta i web portalom www.zagorjebike.com.hr, a informacija o rutama dostupne su i na ovom webu. Tiskane karte biciklističkih ruta mogu se pronaći u uredu Krapinsko-zagorske županije u Krapini (turizam@kzz.hr) ili u uredu Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije (info@tzkzz.hr).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *