Dolinom riječice Kupčine do sošičke visoravni (Karta 4)

S parkirališta u Krašiću krenite cestom prema Strmcu Pribičkom , te odmah kod točke 1 i benzinske postaje skrenite desno prema zelenim brežuljcima Pribića. Već nakon 500 m vožnje prelazite po prvi put riječicu Kupčinu i simpatičan, stari željezni most. Zastanite malo i uživajte. Prvi lagani uspon nakon mosta završava raskrižjem gdje treba skrenuti lijevo. Na slijedećem raskrižju s pokloncem skrenite desno uzbrdo pokraj kućnog broja 46a. Ovdje počinje malo jači uspon. Nakon 200 m na raskrižju sa starim bunarom skrenite lijevo, pa nakon 100 m kod kućnog broja 53 ponovo lijevo. Nakon ovog još je jedno skretanje lijevo kod kućnog broja 61, ujedno i kraj uspona. U selu Pribić rođen je kardinal Franjo Kuharić. Pribić je također poznat po dobro očuvanoj tradicijskoj ruralnoj arhitekturi ovog kraja. Mnogo je drvenih kuća s izrezbarenim balkonima – ganjcima i danas bogato ukrašenim cvijećem. Pogled iz Pribića lijevo s ceste na Krašić je vrijedan kratke stanke i uživanja u ljepoti kraja. Ako usmjerite pozornost na kapelu na brijegu u daljini, uočite da je to kapela Sv. Križa i vidikovac Lović (476 m) s dijela plave rute. Lagano se spuštate grebenskom cestom, sve do Y raskrižja gdje nastavljate desno cestom uz kućni broj 85, a već 100 m dalje kod raspela skrenite lijevo uzbrdo.

Slijedi ugodnih 1 km spusta po vijugavoj cestici s pogledom na Pribički Strmac i dvor grkokatoličkih biskupa i neobiznatsku kapelu Sv. Marije na otočiću. Na 3,6 km kod vatrogasnog doma skrenite lijevo cestom prema crkvi Sv. Siksta u Pribiću Crkvenom. Od crkve nastavite držeći lijevo cestu sve do točke 2 i raskrižja s glavnom cestom. Desno uz cestu je trgovina Konzum i bistro. Za otprilike 400 m od točke 2 dolazite na raskrižje gdje nastavljate lijevo cestom uz Kupčinu, dok se desno odvaja cesta za Dol i Slavetić, te je na taj način moguće povezati kartu 4 s kartom 5 koja upravo završava u Slavetiću. Nakon 2 km vožnje dolazite na raskrižje gdje možete skrenuti desno u kanjon riječice Slapnice. Kružnu rutu nastavite ravno u Medven Dragi uz kuriju obitelji Medven i nadzornu postaju Parka prirode. U svega 800 m udaljenom mlinu-vodenici obitelji Medven na Kupčini pruža se i mogućnost smještaja. Odavde nastavite ravno cestom do 4 km udaljenog naselja Kostanjevac, ujedno i središta općine Žumberak. U Kostanjevcu možete, po želji, kratko odmoriti u lokalnom bistrou Mateo ili svratiti do komercijalnih ribnjaka Deško s gostionicom. Na točki 3 lijevo glavnom cestom za Sošice. Skretanje s rute F sastavni je dio karte 6, gdje je i detaljnije opisano. Ruta vodi dalje glavnom cestom kroz Tupčinu i Oštrc sve do Sošica. Počinju konstantni, jači usponi sve do Sošica (568 m).

U Tupčini je moguće odmoriti u gostionici – grillu Tena, te ponovo nakon 2 km uspona odmor možete potražiti u izletištu Oštrc obitelji Stanišić, otvorenom vikendom. Kod kućnog broja 49 na 17,7 km rut, lijevo uz cestu je skretanje s rute G, kratica po makadamskoj cesti dužine 4 km. Obzirom na lošiji makadamski put preporuča se samo uz poseban oprez! Na 21,6 km od početka rute u Reštovu Žumberačkom prolazite uz rodnu kuću Tadije Smičiklasa, hrvatskog povjesničara i političara desno uz cestu. Naselje Sošice za razliku od tipičnih žumberački sela raštrkanih po brijegovima ili zbitih u dolini rijeka, smjestilo se u prostranoj dolini sošičke visoravni. Naseljem dominiraju dvije crkve, jedna pored druge grkokatolička crkva Sv. Petra i Pavla i rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije. U naselju je vrijedno pogledati etnografsku zbirku žumberačkog kraja u samostanu Sestara bazilijanki, a nedaleko naselja je i jama Jazovka te Sopotski slap. Odmoriti i okrijepiti se, moguće je u gostionicama Radić Ilas i Žumberak. Odavde također počinju i markirani planinarski putevi i cesta na Svetu Geru. Smještaj je moguć po dogovoru u planinarskoj kući Vodice i spomenutim gostionicama. Ruta od točke 4 vodi lijevo oko 3 km uzbrdo do sela Kordići Žumberački. Lijevo se pruža lijep vidik na Sošice. Na 27 km od početka rute, 5 skrenite oštro lijevo za Visoče, pripazite na putokaz. Na točki 6 na T raskrižju nastavite desno nizbrdo. Na 28,6 km od početka rute desno uz cestu je izvor pitke vode, te spoj ceste s kraticom G. Na Y raskrižju koje slijedi skrenite lijevo u Baliće.

Od Balića sve do skretanja za Budim Vivodinski jaka je nizbrdica, te je potreban oprez i dobra provjera kočnica, no isto tako preporuka je povremeno se zaustaviti i uživati u vidicima sve do Kleka u Gorskom kotaru, jer ovaj dio vidikovaca na ruti je zaista poseban. Za zaustavljanje su pogodna mjesta zaravni (platoi) uz kapele koje prolazite putem. Na Y raskrižju na 30,2 km od početka rute skrenite desno, a na raskrižju sa skretanjem za Dojutrovicu nastavite ravno cestom. Uskoro ćete ući u selo Radina Vas. Na Y raskrižju nakon Radine Vas, na 31,6 km skrenite lijevo. Na slijedećem skretanju desno za Brezje isto tako nastavite ravno cestom sve do točke 7, gdje je oštro skretanje lijevo s ceste za Budim Vivodinski. Potrebno je paziti i uočiti skretanje radi nizbrdice i brže vožnje. Ovaj dio rute je cross country, odnosno off-road, što znači kroz šumoviti teren i livade, orijentacijski zahtjevniji s više uspona moguće i hodanjem s guranjem bicikla po starom lokalnom, pomalo zaraslom, ali vidljivom putu. Ukupna dužina mu je oko 4,5 km. Put je lijep jer je grebenski, ali je teži zbog brdovitog terena. Alternativni pravac je spust kroz Belošiće do glavne ceste Vivodina – Krašić i nastavak dijelom plave rute sve do Krašića udaljenog oko 12 km. Ukoliko smeđu rutu ipak nastavljate avanturističkim, off-road dijelom kroz Budim Vivodinski, od raskrižja do Budima V. imate 2,3 km asfaltirane ceste, a zatim na raskrižju uz kućni broj 16, skrenite desno na kolni put kroz vinograde i šumu prema selu Galin.

Na Y raskrižju na kraju vinograda nastavite lijevo, a potom na slijedećem T raskrižju skrenite ponovo lijevo. Na 36,8 km vozite ili gurajte bicikl lagano nizbrdo kroz šumu. Ulazite u selo Galin. Izlazite na raskrižje kod poklonca, ovdje skrenite desno nizbrdo i nastavite vožnju asfaltiranom cestom. Na Y raskrižju nakon kraće nizbrdice skrenite lijevo za Oštrc i Prvince. Počinje uspon. 8 Na kraju uspona na Y raskrižju skrenite desno, nastavite kraj kućnog broja 51 prema Krajačićima i Prvincima. Dolazite do poklonca i nastavljate ravno, ponovo po kolnom putu koji počinje ovdje. Na T raskrižju skrenite lijevo za Prvince. Na 38,8 km ste u selu Prvinci, na T raskrižju skrenite lijevo pokraj kućnog broja 11 i 6 s pokloncem. Prođite kraći asfaltirani dio ceste i ponovo ste na kolnom dijelu puta prema Konjarić Vrhu. Na 39,3 km od početka rute ste na Y raskrižju s pokloncem u Konjarić Vrhu, ovdje skrenite desno nizbrdo. Oprez radi jače nizbrdice. Od ovog mjesta ste na asfaltiranoj cesti sve do kraja rute u Krašiću. 9 Na raskrižju s raspelom skrenite desno nizbrdo za Jezerine. Nakon jačeg spusta ulazite u selo Barovka, odmah potom dolazite do točke 10, raskrižja s glavnom cestom za Krašić u Jezerinama gdje skrenite lijevo. Odmorite se i okrijepite u lokalnom bistrou i trgovini u Jezerinama 13. Nastavite vožnju glavnom cestom, pratite opis plave rute dio od Jezerina do Krašića.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Zagrebačke županije koji vodi turistički ured Turističke zajednice Zagrebačke županije. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu formata 1:40000 kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u turističkom uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb, uredovno vrijeme pon-pet 08:00-16:00, www.tzzz.hr.

Tehnički opis rute

  1. Na raskrižju s glavne ceste Krašić – Strmac Pribički, prije benzinske postaje kod Agro centra Krašić skrenite desno u smjeru Pribića.
  2. Na T raskrižju s glavnom cestom u Strmcu Pribičkom, skrenite desno i nastavite vožnju prema Kostanjevcu.
  3. Raskrižje ceste za Stojdragu, Breganu, Samobor desno i ceste za Sošice lijevo. Nastavite vožnju cestom lijevo preko mosta u smjeru Tupčine, Oštrca i Sošica.
  4. Y raskrižje s raspelom u Sošicama, vožnju nastavite lijevo uzbrdo prema Kordićima Žumberačkim i Radatovićima. Desno cesta vodi u središte Sošica, te dalje prema Svetoj Geri, Blaževom brdu, jami Jazovki i Sopotskom slapu.
  5. Oprez na raskrižju.,Potrebno je skrenuti oštro lijevo s glavne ceste u smjeru putokaza za Visoče i Petruš Vrh.
  6. Na T raskrižju vožnju rutom nastaviti desno. Lijevo se uz crkvu Sv. Ivana odvaja cesta prema selu Visoče.
  7. Na kontinuiranom spustu na oko 33 km od početka rute, smanjite brzinu i uočite oštro skretanje lijevo na usku asfaltiranu cesticu za Budim Vivodinski (oznaka skretanja vidljiva je tek iz suprotnog smjera).
  8. Y raskrižje, skrenite desno i nastavite kraj kućnog broja 51 za Krajačiće i Prvince.
  9. Na T raskrižju s raspelom u Konjarić Vrhu skrenite desno nizbrdo za Barovku i Jezerine. Oprez na spustu!
  10. Raskrižje s glavnom cestom Vivodina – Krašić u Jezerinama, skrenite lijevo i nastavite prema Krašiću.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *