Bregima, dolinama i vidikovcima sjeverno-istočnog Zagorja (Konjščina – Zajezda – Konjščina; karta 4)

Vožnju biciklom započnite u središtu Konjščine 1 gdje ima dovoljno parkirnih mjesta ukoliko dolazite automobilom. Iz središta Konjščine krenite na jugoistok preko pruge do Y raskrižja 2 (0,8 km od starta) i nastavite lijevo. Ubrzo dolazite na raskrižje 3 (2 km od starta) pored tvorničkog dvorišta. Na raskrižju skrenite desno za Pešćeno i nastavite uskom pitoresknom asfaltnom cestom. Ruta se zatim lagano uspinje i spušta, ali to je jedini način da upoznate zagorske brege. Nakon 6,7 km od starta, u naselju Vrbovo, na Y raskrižju 4 skrenite lijevo i nastavite se lagano uspinjati do središta naselja gdje je smještena kapela i raspelo.

U nastavku ruta ide cestom skoro bez prometa i vožnja je ugodna, pogotovo u jesen i proljeće kada okolne šume i polja budu u punom sjaju. Nakon 10,8 km od starta dolazite do raskrižja na kojem nastavljate ravno, ali svakako skrenite desno da posjetite lokalitet pada hrašćinskog meteorita koji se na Zemlju spustio 1751. godine. Ruta u nastavku dolazi u središte 5 (11,5 km od starta) naselja Trgovišće u kojem se možete odmoriti i okrijepiti, jer u nastavku slijedi kratki, ali vrlo strmi uspon. Nakon odmora na raskrižju 5 prvo skrenite desno pored crkve, a zatim prva cesta lijevo strmo uzbrdo i pratite oznake za Vinski vrh. Uspon je strm i kratak, ali nagrada na kraju je nemjerljiva, jer nakon 600 m vožnje izlazite na hrbat brijega s kojeg se pruža predivan pogled na okolicu.

Ruta dalje vodi pored vinarije Vinski vrh i na 13. km od starta počinje dobar makadamski put. Dalje se vozite hrptenim putem do naselja Hunjeki gdje na T raskrižju 6 (15 km od starta) skrenite lijevo i započnite s laganom vožnjom nizbrdo. Uživajte u predivnim pogledima na okolicu i zaustavite se pored kapelice Sv. Benedikta u naselju Kuzmani. Odmah pored kapele na T raskrižju 7 (17,5 km od starta) skrenite desno i oprezno se vozite nizbrdo do raskrižja 8 na kojem skrenite desno do sljedećeg raskrižja 9 (18,6 km od starta) na kojem oprezno nastavite ravno prometnijom glavnom cestom. Vožnja glavnom cestom (po potrebi može i nogostupom) kratko traje do raskrižja 10 gdje oprezno skrenite lijevo i preko pruge nastavite prema naselju Krapinica.

U naselju Gotalovec pored zadružnog doma i poklonca na raskrižju 11 (22,7 km od starta) skrenite lijevo i nastavite prema naselju Zajezda. U nastavku se vozite južni dijelom Ivanščice, a na raskrižju 12 (23,9 km od starta) skrenite desno. Budite oprezni jer je raskrižje lako promašiti. U nastavku se vozite kratkim makadamskim dijelom i na raskrižju 13 (24,9 km od starta) pored kućnog broja 140 skrenite lijevo. Ruta se polako okreće i nastavlja prema jugu, prolazite pored rudarskih kola, spomenik ugljenokopu Zajezda. Mirna i pitoreskna asfaltna cesta vodi vas do naselja Budinšćina gdje na kružnom toku 14 nastavite lijevo do raskrižja 9, a na raskrižju 8 nastavite ravno.

Ruta dalje vodi uskom asfaltnom cestom skoro bez prometa i na raskrižju 15 (33,8 km od starta) nastavite ravno. Vozite se dalje kroz naselja Maretić i Jertovec, a u naselju Pešćeno zastanite kratko pored kurije Pešćeno. U nastavku, nedaleko od kurije, ponovno dolazite na dio rute kojim ste došli, a koja će vas vratiti u središte Konjščine gdje završava ova biciklistička ruta nakon 42 km.

Tehnički opis rute

 1. Start rute u središtu Konjščine na parkiralištu.
 2. Y raskrižje, nastavite lijevo.
 3. T raskrižje, nastavite desno.
 4. Y raskrižje, nastavite lijevo.
 5. Raskrižje s crkvom. Na raskrižju skrenite desno, a zatim prva lijevo uzbrdo.
 6. T raskrižje, skrenite lijevo.
 7. T raskrižje, skrenite desno oprezno nizbrdo.
 8. T raskrižje, nastavite desno.
 9. Oprez! Raskrižje, nastavite oprezno ravno.
 10. Oprez! T raskrižje. Skrenite lijevo.
 11. Raskrižje s pokloncem. Odmah pored poklonca skrenite lijevo.
 12. Oprez! T raskrižje, skrenite desno. Raskrižje je lako promašiti.
 13. T raskrižje kod kućnog broja 140. Skrenite lijevo.
 14. Oprez! Raskrižje, skrenite oprezno lijevo.
 15. Raskrižje, nastavite ravno.

Ova ruta kreirana je u sklopu projekta „Mreža biciklističkih ruta Krapinsko-zagorske županije“. Projekt su zajednički realizirali Krapinsko-zagorska županija i udruga Ruralni tandem. Projekt je prezentiran s četiri tiskana vodiča odnosno karte biciklističkih ruta i web portalom www.zagorjebike.com.hr, a informacija o rutama dostupne su i na ovom webu. Tiskane karte biciklističkih ruta mogu se pronaći u uredu Krapinsko-zagorske županije u Krapini (turizam@kzz.hr) ili u uredu Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije (info@tzkzz.hr).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *