Frankopanski kašteli najljepši vidikovci Kvarnera i Vinodolske doline

Ova biciklistička ruta po Hrvatskom primorju i njegovom zaleđu srednje je zahtjevna do teška i prolazi kroz brežuljkaste krajeve Vinodolske doline kombinacijom asfaltne i makadamske podloge. Na uzvisinama iznad doline još i danas pažnju plijene srednjevjekovne utvrde-kašteli velikaške hrvatske obitelji Frankopan. Najzahtjevniji dijelovi rute su baš ti završni usponi do samih dominantnih pozicija kaštela, najljepših vidikovaca na okolicu. Ruta je dugačka 55 km, ima ukupno 750 m uspona, a kreće iz Grobnika i završava u Novom Vinodolskom.

Ukupno je 10 frankopanskih kaštela, u cijelosti revitaliziranih i otvorenih za posjet uz najavu. Oni su  redom: Grobnik na području općine Čavle, Bakar i Hreljin na području grada Bakra, Nova Kraljevica i Grad Zrinskih na području grada Kraljevice, Novi Vinodolski i Ledenice na području grada Novi Vinodolski, te Drivenik, Bribirska kula i Grižane na području Vinodolske općine. Revitalizacija i stavljanje u turističku funkciju atraktivnih frankopanskih kaštela polazi od prezentacije priče o bogatoj i uzbudljivoj prošlosti plemićke obitelji Frankopana koji su živjeli na ovim prostorima od početka XII. stoljeća do druge polovine XVII. stoljeća.

Uz frankopanske kaštele na ovoj ruti svakako posjetite ruralni hotel – hotel baština “Balatura” u Triblju i obližnji Drivenik s jednim od najljepših pogleda na Vinodolsku dolinu, također i obližnje Grižane rodno mjesto hrvatskog minijaturista svjetskog glasa Juraja Julija Klovića i dakako Novi Vinodolski koji se razvio oko frankopanskog kaštela iz 17. stoljeća i do danas sačuvao srednjevjekovnu strukturu uskih i krivudavih uličica i volti, malih trgova te vrijednih ambijentalnih cjelina. Svakako posjetite srednjovjekovnu kulu “Kvadrac”, očuvani dio frankopanskog kaštela, u kojem je 1228. sastavljen Vinodolski zakonik, a prisjetite se i znamenite hrvatske obitelji Mažuranić koja se veže za ovaj grad i “Pozdrava Vinodolu” iz 1830. god. djela bana, pjesnika i jezikoslovca Ivana Mažuranića.

[nggallery id=16]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *