The Big Blue

Ova ruta objavljena je uz dozvolu i suradnju s Turističkom zajednicom općine Medulin. Dodatne i detaljnije informacije o području općine Medulina možete saznati na www.medulinriviera.info.

Kuda god krenete vidite obrise plavetnila; ili ste na njemu, ili uz njega ili ga nazirete u perspektivi. I nemojte nikada zaboraviti: vozite se jednom od najljepših obala na Mediteranu…

Naše polazište je Riva u Medulinu gdje se nalazi veći broj restorana, barova, slastičarni i trgovina suvenirom. Najprije se vozimo obalnom crtom kroz jedan od najljepših i najvećih kampova u Hrvatskoj. Put nas dalje, preko Pomera, vodi prema Vinkuranu, a zatim u marinu Veruda. Tu nailazimo na restoran Volaria gdje, u vrlo ugodnom ambijentu nadomak mora, možete uživati u bogatoj ponudi pizza, jela od tjestenine i ostalih specijaliteta. Preko Pješčane uvale dolazimo u Cave Romane, najstariji kamenolom u Istri, koji se koristio još u doba antike. Upravo iz kamenih blokova izvađenih u ovom kamenolomu izgrađene su neke od najljepših građevina, od kojih je najpoznatija pulska Arena. Monumentalne kamene vizure i danas su jednako atraktivne kao i u neka stara vremena.

Nastavljamo prema Banjolama, mjestu čiji su stanovnici oduvijek bili poznati ribari. Razlog je to što se upravo ovdje nalazi i jedan od najboljih ribljih restorana u Hrvatskoj, restoran Batelina, čiji je vlasnik također ribar, pa nudi savršeno pripremljenu svježu ribu. Ovaj je restoran, koji radi od 17 sati, gotovo kultno mjesto istarske gastronomske scene. Nedaleko restorana nalazi se i kušaonica vrhunskog maslinovog ulja obitelji Crnobori.

Naše slijedeće odredište je Premantura na čijem ulazu skrećemo desno prema Kamenjaku, čudesnoj oazi netaknute prirode. Njegove brojne pitoreskne uvale i plaže jednako su atraktivne u svako godišnje doba, a cijelim putem, dok vozimo Kamenjakom, prate nas predivni vidici i miris mediteranskog bilja. Lonly Planet je njegove plaže proglasio jednima od deset najljepših na Mediteranu. (Ako imate dobar mounain bike od ulaza možete slijediti i biciklističke oznake na stazi i napraviti obilazak stazom uz more.) Na krajnjoj točci parka smjestio se Safari bar, neobičan i nestvaran kafić čiji je inventar napravljen samo od prirodnih materijala, većinom naplavina koje je more donijelo na obalu. Tu svakako zastanite na trenutak i uživajte u prekrasnim vidicima i čarobnom miru. Budete li na Kamenjaku u pravom trenutku uočit ćete i orhideje. Ovdje raste čak tridesetak vrsta, a sve su zaštićene zakonom i ne smije ih se brati.

U nastavku prolazimo kroz centar u Premanturi, gdje se nalazi i poznati riblji restoran Fra & Kat čiji vlasnici ne znaju za pojam „smrznuto“. Na povratku, uskim nasipom prelazimo nekadašnji ribnjak i dolazimo u Pomer u čijoj se marini nalazi još jedan dobar restoran – Bocaporta. Od tuda, preko Mukalbe, vozimo se natrag za Medulin, ali prije kraja našeg puta zastat ćemo na Vižuli. Poluotok je to usred Medulinskog zaljeva koji se rasprostire na 24 hektara. Tijekom istraživanja, arheolozi su ovdje otkrili ostatke rimske rezidencijalne vila, zvane i Crispova vila, koja i danas, djeluje impresivno sa svojim sačuvanim ostacima zidova na samoj morskoj obali. Prije nego završimo naš obilazak na Rivi u Medulinu preporučamo još svratiti u vinariju Natura gdje možete kušati otvorena vina i maslinova ulja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *