The Amazing Green

Ova ruta objavljena je uz dozvolu i suradnju s Turističkom zajednicom općine Medulin. Dodatne i detaljnije informacije o području općine Medulina možete saznati na www.medulinriviera.info.

Vodnjan, mali, sasvim običan gradić kakvih ima puno na Mediteranu s jednom iznimkom – tu se proizvode najbolja maslinova ulja na svijetu.

Iz svog mjesta boravka najprije krećemo prema Puli. Iz središta Pule nastavljamo prema rivi odakle kreće lagani uspon prema mjestu Galižana, nakon kojeg se počinju nizati maslinici. Područje Vodnjana prava je riznica brojnih sorti maslina, od kojih se proizvode vrhunska maslinova ulja često nagrađivana najprestižnijim svjetskim nagradama.
Odmah na ulazu u Vodnjan nailazimo na restoran „Vodnjanka“ koji je iznimno popularnog zbog svoje vrhunske hrane. Pripremaju se uglavnom tipični specijaliteti iz ruralnog djela Istre, a uz njih možete odmah probati i više vrsta maslinovog ulja.

Grad Vodnjan otkrit će vam lijepe vizure starih kamenih uličica nastalih na tragovima prethistorijskih gradina. Prošećete li Vodnjanom sigurno ćete zapaziti mnogobrojna zdanja različitih povijesnih razdoblja. U Vodnjanu je šest crkvi, a najatraktivnija je katedrala, ima zvonik visok 62 metra koji je najviši u Istri. Neizostavno posjetite ovu crkvu – u njoj se čuvaju tri mumije. Stoljećima su tamo, a zanimljive su i po tome što ni jedno od tri tijela nije balzamirano. Vodnjanske mumije najbolje su očuvane u Europi. U crkvi je i zbirka sakralne umjetnosti sa 730 izložaka te 370 relikvija 250 svetaca.

Put nas dalje vodi u pršutarnu i kušaonicu Milana Brušića gdje je, osim pršuta, moguće kušati i niz drugih tipičnih istarskih proizvoda od sušenog svinjskog mesa, poput domaćih kobasica, ombola, pancete… Odlučite li se za pršut svakako zamolite da vam ga rukom narežu, kažu da je tada najukusniji.

Vraćamo se prema centru grada gdje krećemo u obilazak triju kušaonica maslinovih ulja. Svratit ćemo najprije do obitelji Belci. Ponudit će vam više vrsta maslinovih ulja i dokazati da njihov okus može zaista biti različit. Svratit ćemo i do uljare San Lorenzo, otvorena je prije samo četiri godine, a njihova su ulja nagrađivana na brojim smotrama u zemlji i inozemstvu. Na kraju slijedi posjeta obitelji Chiavalon, vjerojatno najnagrađivanijih maslinara u Istri. Njihovo ulje Ex Albis proglašeno je jednim od 15 najboljih ulja na svijetu, što je svakako razlog da ga kušate.

Iz Vodnjana pulskom zaobilaznicom vraćamo se natrag na Medulin Rivieru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *