Staza Salviana

Ova ruta objavljena je uz dozvolu i suradnju s Turističkom zajednicom Istarske županije i portalom www.istria-bike.com. Dodatne i detaljnije informacije o biciklističkom putu (smještaj, servisne informacije, posebna ponuda, agencije, …) možete pronaći na web portalu www.istria-bike.com uz opis puta Staza Salviana.

Dobro došli na Stazu Salvianu, koja od sunčanih plaža i ljetne vreve vodi ravno u srce tihog i pitomog istarskog zaleđa. Krećemo od Umaga – grada koji se, osim svojom užarenom rivijerom diči bogatom povijesnom baštinom i jednom posebnom manifestacijom – festivalom starih orgulja (Organum Histriae). Izrastao na poluotoku, na prijelazu kasne antike u rani srednji vijek, s povijesnom jezgrom koja najglasnije progovara venecijanskim duhom, Umag je danas najveće turističko središte sjeverozapadne Istre čije se ime pronijelo diljem Europe i svijeta zahvaljujući vrhunskom sportskom događaju – međunarodnom tennis ATP turniru “Croatia Open”. Provozate li se gradom, ušećite u najbolje sačuvani objekt povijesne jezgre, ujedno i najstarije zdanje Umaga – najzapadniju gradsku kulu u kojoj je danas smješten muzej. Ljubitelj ste arheologije? Provjerite postav 2. i 3. kata muzeja, ovdje ćete otkriti zanimljivosti o antičkoj Sepomaji (Sipar) ili pak hidroarheologiji umaškog područja.

Nastavite li dalje, duž gradskih bedema, naći ćete se pred nadovršenom fasadom župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Pelegrina iz 1760. godine, mada arhivski podaci govore o jednoj starijoj crkvi iz 14. st. s bočnom kapelom posvećenom sv. Hermagori i sv. Fortunatu. Obavezno uđite unutra, razgledajte njen barokni inventar i prelijepe orgulje, rad glasovitog Francesca Dazzija iz 1776. godine čiji božanski zvuci odzvanjaju crkvom tijekom glasovitih “Dana orgulja”. Osim što se svojim položajem upisuje kao najzapadnija točka Hrvatske, obližnja Savudrija – nekoć jedna od najvažnijih antičkih luka sjevernog Jadrana, poznata je po slavnoj pomorskoj bitci koja se 1177. odigrala u njenim vodama između Mlečana i flote predvođene Otonom – sinom cara Fridrika Barbarosse. Štoviše, toponim Savudrija navodno dolazi od “Salvo – re” što u prijevodu znači “Spas kralja”, upravo prema legendi koja priča da se nakon poraza na moru sin slavnog Barbarosse u bijegu sakrio u jednu njenu obližnju cisternu. Također, tu je i savudrijski svjetionik. Osim što je poznat kao prvi svjetionik u Europi koji se koristio plinskim osvjetljenjem dobivenim iz kamenog ugljena (smatra se ujedno i najstarijim u funkciji na obje strane Jadrana!), glasovit je i po jednoj tužnoj ljubavnoj priči. Po njoj je grof Metternich, iako oženjen, ludo zaljubljen u jednu crnku iz ovog kraja, dao izgraditi upravo ovdje njihovo ljubavno gnijezdo. No, kako to biva u tužnim ljubavnim epizodama, iako je gradnja svjetionika trajala manje od godine dana, dvoje se zaljubljenih nije ovdje nikada uspjelo naći budući da je lijepa i zagonetne crnka umrla nekoliko dana prije samog dovršetka svjetionika.

Ostavite tužni svjetionik iza sebe i otisnite se dalje, u susret pitoresknim istarskim prizorima kamenih kućica, crkvica i zvonika Sv. Marije na Krasu i Plovanije preko kojih put vodi do Kaštela – male utvrde koja dominira dolinom Dragonje. Nastavite li dalje, preko Kremenja stižete napokon do Buja čija se dva zvonika uočavaju još izdaleka. Izrasle na 222 m nadmorske visine, Buje su u prošlosti bile poznate još i kao “Straža istre” što uopće ne čudi pogledate li samo kako se ponosno uzdižu njeni srednjovjekovni bedemi, Kaštel i zvonici crkve Sv. Servula I crkve Majke Božje Milosrdnice. Prije povratka u Umag, pomno se provozajte popločenim uglačanim kamenim ulicama povijesnog centra Buja i ne propustite razgledati etnografski muzej te lijepu katedralu izniklu na temeljima antičkog Jupiterovog hrama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *