Vrboska (kamp Naturist) – Jelsa – Svirće – vrh Sv. Nikola

Na Hvaru, među ostalim, svakako se treba popeti na najviši vrh toka – Sv. Nikolu, tim više što vožnja, a ni planinarenje pri kraju nisu previše zahtjevni, a priroda i pogled sa vrha, čini mi se, najljepši su na srednjem Jadranu.

Kamp Naturist – Jelsa

Prvi dio od početne točke kampa Naturist do Vrboske i Jelse opisan u sklopu staze Vrboska-Uvala Dubovica-Starigrad-Vrboska pa taj dio samo ponavljamo.

Na izlazu iz kampa skrenemo odmah lijevo i spustimo se dvjestotinjak metara do skretanja desno na stazu za Vrbosku. Staza vodi uz hotel i vile, tik uz more i kroz gustu šumu. Nakon 2,2 km od kampa dolazimo u Vrbosku, skrenemo lijevo na most i odmah nakon mosta ponovo lijevo. I dalje se vozimo uz more po rivi i uz zgradu marine nastavljamo prema Jelsi. Nakon 6,5 km od Vrboske stižemo na rivu u Jelsi. Skrenemo desno kod parka, prije kamene zgrade tj. Gradske kavane. To je cesta koja vodi iz Jelse na križanje, tj. na glavnu cestu za Starigrad i Hvar.

Nakon par sto metara kod vinarije skrenemo desno te dođemo do križanja. Na križanju nastavimo ravno do sela Svirće (4km od križanja). Na početku sela skrenemo lijevo u “centar” i prođemo kroz selo do male vinarije. Odmah nakon vinarije put je koji skreće desno, a na kamenom zidu vidimo i planinarsku markacija (bijeli krug s crvenim obrubom) koja nas dalje vodi sve do vrha Sv. Nikola.

Jelsa – Vrh Sv. Nikola

Nakon 300m asfaltne ceste dolazimo do malog križanja na kojem skrenemo lijevo prateći markaciju i prelazimo na makadamski put dugačak točno 5km (na strmijim mjestima makadam je zaliven betonom pa je vožnja olakšana). Cesta vodi čas kroz polja lavande, a čas kroz šumu i vinograde.

Pri kraju uspon je blaži, a makadamska cesta prolazi kroz šumarak borova. Na izlasku iz šumarka ukazuje nam se prekrasna polja lavande i vinograda posred otoka. Vozimo do sredine polja pazeći da nam ne promakne, s lijeve strane, mala tablica sa oznakom pješačkog puta do vrha.

Tu ostavimo bicikl i za 20-tak minuta, prateći markaciju, popnemo se na vrh gdje se nalazi mala crkvica i križ (vrh vidimo pred sobom čim dođemo u polje). S vrha se pruža jedinstven pogled na sve otoke srednje Dalmacije: preostali dio Hvara sa poljima na istok i Paklenim otocima na zapadu, Šoltu, Brač, Korčulu, Lastovo, Vis, poluotok Pelješac, na kontinentu planine Mosor i Biokovo.

Sv. Nikola – Kamp Naturist

Povratak u kamp je istim putem. Dužina vožnje do vrha je ukupno 17km. Vožnja nije zahtjevna osim što je makadam na par mjesta tehnički zahtjevniji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *