Novi Vinodolski-Breze-Bater-Novi Vinodolski

Turistička zajednica općine Novi Vinodolski obilježila je 6 staza i izdala zanimljiv prospekt sa uputama. Mi smo odabrali po našem mišljenju najljepšu i najatraktivniju stazu broj 6 tzv. “Stazu vidika”.
Ostale staze mogu se pogledati na situ www.tz-novi-vinodolski.hr

0 km – 17 km Novi Vinodolski – Breze

Kreće se iz centra Novog Vinodolskog sa obale (benzinska pumpa) prema cesti za Split (Klenovicu) tj. od obale odmah desno na glavnu cestu. Nakon par sto metara prolazi se ispred Turističkog ureda i zatim do jednog raskršća gdje se cesta razdvaja na lijevi i desni krak. Lijevi krak je označen sa putokazom Bater, Breze.
Krenemo tim lijevim krakom blago uzbrdo i nakon nekoliko serpentina dižemo se već dovoljno visoko za lijepe poglede na Vinodolski zaljev i otok Krk. Nakon još nekoliko kilometara vozimo uz veliko odlagalište smeća, te dolazimo do odvojka za Bribir. Nastavljamo poludesno i uzbrdo prema Bateru i Brezama. Krajolik je sve ljepši i atraktvniji. Na desno planine i u daljini pogled na vrhove Velebita. Nakon 12 km dolazimo u Bater. Mali odvojak vodi u samo selo ali mi nastavljamo glavnom cestom. (Kroz selo Bater proći ćemo na povratku.)
Na tom odvojku je drvene tablica sa slikom bicikla koja vas ne treba zbuniti (naići ćemo na sličnu tablu više puta) to je stara tabla koja označava stazu u obratnom smjeru. Još par kilometara i primičemo se klancu i ugođaj se naglo mijenja iz mediteranskog u pravi gorski. Na 17 km nalaze se Breze, mjesto sa par kuća i pravom starinskom pilanom koju je interesantno pogledati i popričati sa dečkima, ako ste kojim slučajem odlučili ovu stazu voziti pod tjednom. Sa desne strane je i gostiona za pilare “K Bijelome Konju” (051 793 802) tu se može okrijepiti, ali se za obrok mora unaprijed dogovoriti.

17 km – 28 km Breze – Luka Krmpotska

Nakon Breza asfaltna cesta se i dalje uspinje i nakon ukupno 20,2 km skreće se desno u šumu (skretanje je označeno žutom strelicom na drvenoj pločici. Na pločicama su i strelice u drugim bojama, ali mi ovaj puta pratimo samo žutu strelicu). Cesta se još malo uspinje te dostižemo najviši dio na svom putu od gotovo 1000m/nm. Nakon što smo prešli na makadam staza se počinje spuštati. Nakon par km izlazimo iz šume i pred nama se pruža pogled desno na cestu kojom smo došli, na okolne planine, na more, otok Krk i ostale otoke. Nastavljamo vožnju u smjeru istoka tj. prema Velebitu na koji se također pruža prekrasan pogled. Prolazimo ispod dalekovoda, neko vrijeme vozimo po ravnom terenu, a zatim počinje lagani spust. Nakon 23 km izlazimo iz šume, ponovo pogledi na sve strane. Još jedan puta smo na 900 m/nm. Na 26 km zavoj i jedna kamenita široka staza ide u brdo, a mi slijedimo oznaku i nastavljamo prema dolje. Zatim dolazimo do podvožnjaka i počinjemo se spuštati do jedne kuće. To je prva kuća na koju nailazimo nakon vožnje od Breza (premda bi se po karti trebalo naići na još neke kuće prije Luke, nismo ništa vidjeli jer su po riječima mještana u Luci, sve su kuće duže vremena nenaseljene i zarasle su u grmlje i gustiš). Dolazimo do mjesta Luka, prestaje makadam, a počinje uska asfaltirana staza.

28 km – 37 km Luka Krmpotska – Bater

Nakon par sto metara dolazimo u mjesto sa više kuća, gdje treba pripaziti i krenuti ravno pored jednog kamenog zida (više puteva se odvajaju desno i ravno.)
Nakon 500m dolazimo do Lovačkog doma, u kojem je restoran kojeg zovu “Zvonko” i gdje se mogu probati lovački specijaliteti.
Nastavljamo ravno i dolazimo do raskršća. Pedesetak metara naprijed vidimo kameni spomenik (700mn/m), ali mi skrenemo desno na lijepu široku asfaltiranu cestu (skretanje je označeno). Cijelim putem nismo vidjeli ni čovjeka ni automobila osim u Brezama, premda je bio 7. mjesec tj. puna sezona. Ponovo se otvara pogled na sve strane, more, otoke, Velebit, te u daljini i na cestu kojom ćemo se voziti idući par kilometara. Sada je već jasno zašto je staza zaslužila ime “Staza vidika”. Na ovom dijelu se mogu postići velike brzine budući da vozimo po preglednoj širokoj asfaltnoj cesti, po serpentinama s dugim ravnim dijelovima, a prometa kao da i nema. Dolazimo do odvojka za Podmelnik (560 mn/m – označeno znakom – žuta strelica) skrećemo desno na usku asfaltiranu stazu/cestu. Na 32,5 km dolazimo do kratkog oštrog uspona (samo 50-tak m dugog) nakon kojega se opet pruža lijep pogled, ali ovaj puta u smjeru Vinodola, budući da sada vozimo na zapad, prema Bateru.
Dolazimo do znaka za Drsnik 1.4 km. Nastavljamo asfaltnom stazom do mjesta gdje se desno odvaja makadamska staza i tu skrenemo desno. Taj makadam vodi do Batera. Treba pripaziti da se ne ode ravno. Na 36 km makadamska staza prelazi u asfaltnu i dolazimo do mjesta gdje treba skrenuti na zavoju lijevo, dok jedna staza nastavlja blago desno. Dakle skrenemo lijevo, i nakon 1km stižemo u Bater (480 m/nm).
Nakon osamljenih staza kroz šume i planinski ugođaj, čini nam se da u Bateru buja život. Svaka kuća ima štalu, krave šetaju po mjestu, posvuda parcele sa povrćem itd.

37 km – 49 km Bater – Novi Vinodolski

U selu na raskršću treba paziti da se skrene desno cestom koja ide oštro uzbrdo, premda to na prvi pogled izgleda nelogično, jer će nas ta cesta nakon kraćeg uspona i par zavoja odvesti na glavnu cestu kojom smo došli iz Novog Vinodolskog na putu prema Brezama.
Sada preostaje samo da se tom cestom spustimo u Novi Vinodolski. Dugi spust dolazi kao nagrada na kraju izleta posebno jer sada vidimo sve ljepote koje nismo bili u stanju dobro pogledati kada smo se penjali prema Brezama. Vožnja završava na obali Novog nakon 49 prijeđenih km.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *