Uz šumska lovišta i ribnjake vrbovečkog područja po najistočnijoj granici županije

Uz šumska lovišta i ribnjake vrbovečkog područja po najistočnijoj granici županije (Karta 11)

Ova će vas ruta provesti kroz mala i mirna mjesta na samom istoku Zagrebačke županije, šumovitim područjima općina Dubrava i Farkaševac poznatim po bogatoj i raznolikoj flori i fauni, šumskim rezervatima, ali i lovnim područjima. U dijelu znamenitih osoba s ovog područja, u “lovu” na svjetske medalje je i cijela obitelj Branke Pereglin. Hrvatska reprezentativka u streljaštvu i četverostruka svjetska prvakinja u field samostrelu, najbolja samostrelašica svijeta uopće, podrijetlom iz Zagorja, živi u Dubravi i članica je Streljačkog društva “Dubrava 1094.”.

Ruta započinje u središtu Dubrave na parkiralištu 1 pokraj autobusnog kolodvora. Krenite Zagrebačkom ulicom prema sjeveru pokraj groblja s kapelom sv. Martina (iz 1679. g.) na brežuljku uz cestu i ubrzo potom do Y raskrižja. Na Y raskrižju 2 skrenite desno u Kalničku ulicu. Ubrzo ulazite u selo Žukovec. Nakon Žukovca ulazite u šumu, te dolazite na Y raskrižje 3 , 4.3 km rute, gdje nastavljate desno u smjeru Habjanovca. Vozite se cestom kroz šumu Brezik. Ulaskom u Habjanovac prolazite pokraj Eko-imanja “Zrno”, Habjanovac 45. U brežuljkastom, idiličnom Habjanovcu ima nešto obnovljenih tradicijskih kuća i vikendica. Nakon kapele Presvetog Trojstva kraj zadnjih kuća u selu, dolazite do raskrižja 4, 8.1 km rute, u šumi Bukovac. Oprezno skrenite lijevo prema Novoj Kapeli. Na raskrižju zelena ruta vodi ravno u Gornji Vukšinac, a može se koristiti i kao nastavak na ovu rutu, kao kraći biciklistički krug skroz do Dubrave po trasi zelene rute. Na 10 km rute, nalazite se u naselju Nova Kapela. Mjesto je poznato po pok. motociklistu Vilku Severu (10. 6. 2003.), rođenom ovdje 1928. godine.

Uz uspješnu poslovnu karijeru bio je i višegodišnji uspješni natjecatelj i prvak u cestovnom motociklizmu, te utemeljitelj Hrvatskog auto-moto športskog saveza, uz to i uspješan konstruktor i proizvođač motora klase 80 kubika za cestovne utrke, danas pohranjene u malom, ali lijepom privatnom Moto-muzeju Sever. Obitelj Sever u posjedu je i jedinog motornog mlina u selu. Na raskrižju u središtu Nove Kapele 5, skrenite desno. Cestom ćete proći pokraj spomenutog mlina, te nastavite u smjeru Stare Kapele. Na Y raskrižju 6, 12 km rute, oprezno skrenite lijevo i uđite u Staru Kapelu. U Staroj Kapeli na Y raskrižju s kapelom 7, skrenite lijevo i nastavite vožnju uskom asfaltnom cestom kroz selo i uz polikliniku Paracelzius. Nakon 14.2 km rute započinje širok poljski put kojim ćete doći do ceste Haganj–Žabnica. U vrijeme kiša put može biti blatnjav i natopljen vodom. Nakon poljskog puta na T raskrižju 8 u mjestu Žabnica skrenite desno i nastavite kroz Žabnicu u smjeru Zvonika. U Žabnici prolazite pokraj male kapele i raspela, te nakon 18.6 km rute dolazite na T raskrižje 9 u mjestu Zvonik. Na raskrižju skrenite lijevo, dok se desno cesta odvaja u smjeru Farkaševca. Nakon skretanja vozite cestom okruženi žitnim poljima i šumama. Ubrzo dolazite do sljedećeg T raskrižja 10, 19.3 km rute, skrenite desno u smjeru mjesta Mački. Na ovom području često se na cesti mogu vidjeti tekstovi “racak” i “raca”. Njima se javno daje do znanja i obilježava prinova tj. muško ili žensko dijete u obitelji. Također možete susresti i mljekarske kamione u sakupljanju mlijeka od lokalnog stanovništva. Nakon sela Mački ulazite u mjesto Brezine.

Na Y raskrižju 11, 22.2 km rute skrenite desno u smjeru mjesta Bolč. U centru Brezina je raspelo Presvetom Srcu Marijinom iz 1917. Nakon odvoženih 24.2 km rute nalazite se u mjestu Veliki Bolč 12, pogodnom za odmor i okrijepu u obližnjem kafiću preko puta velike, zapuštene crkve Mihaela Arhanđela i Gabrijela. Nakon odmora vožnju nastavite prema jugu kroz mjesta Srednji i Mali Bolč. Prije ulaska u Donji Markovac prolazite pokraj lovačke kuće “Aršenovac”, Šumarije Česma, a ubrzo potom ulazite u mjesto Kabal. Središtem mjesta dominiraju dvije lijepo održavane kapele dijagonalno smještene u raskrižju 13, na 32.4 km rute. Jedna je posvećena Kristu Kralju. Na raskrižju ruta nastavlja desno prema Farkaševcu, dok se lijevo odvaja skretanje s rute D prema ribnjaku Sišćani u dužini 4.7 km u jednom smjeru. Ukoliko na raskrižju 10 skrenete desno uskoro ćete ući u središte općine Farkaševac. Mjestom Farkaševac 14 dominira crkva Rastanka sv. Apostola, a mjesto je pogodno i za odmor i okrijepu. Iz Farkaševca nastavite vožnju asfaltnom cestom prema zapadu do T raskrižja 15, 36 km rute, gdje ćete skrenuti lijevo u smjeru Ivančana i Donjeg Vukšinca. Prolaskom kroz Ivančane nastavite prema Donjem Vukšincu, dok vam se lijevo s ceste otvaraju lijepi vidici na ribnjak Vukšinac. Prije samog ulaza u središte Gornjeg Vukšinca je kraći uspon. Na T raskrižju, 41.2 km rute nastavite ravno kroz Gornji Vukšinac, a potom i kroz Kunđevac i Novake do T raskrižja na 45.5 km rute, gdje skrenite desno u Sajmišnu ulicu, te se vratite u središte Dubrave do parkirališta pokraj autobusnog kolodvora odakle ste ovu rutu i započeli.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Zagrebačke županije koji vodi turistički ured Turističke zajednice Zagrebačke županije. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu formata 1:60 000 kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u turističkom uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb, uredovno vrijeme pon-pet 08:00-16:00, www.tzzz.hr.

Tehnički opis rute

 1. Početak rute na parkiralištu u središtu Dubrave pokraj autobusnog kolodvora.
 2. Y raskrižje, skrenite desno nizbrdo i nastavite Kalničkom ulicom.
 3. Y raskrižje, skrenite desno u smjeru Habjanovca. Vožnju nastavite uskom asfaltnom cestom kroz šumu.
 4. Oprez! Raskrižje s glavnom cestom, skrenite lijevo. Zelena ruta nastavlja ravno kroz šumu Bukovac prema Gornjem Vukšincu.
 5. Raskrižje u središtu Nove Kapele. Na raskrižju skrenite desno u smjeru Stare Kapele. Ravno cesta nastavlja za Haganj.
 6. T raskrižje, oprezno radi nepreglednog zavoja. Skrenite lijevo u smjeru Stare Kapele.
 7. T raskrižje u selu, skrenite lijevo. Na raskrižju uočite bistu dr. Vladka Mačeka.
 8. Oprez! T raskrižje, skrenite desno. Ulazite u mjesto Žabnica.
 9. T raskrižje, skrenite lijevo u smjeru Cirkvene i Mački.
 10. T raskrižje, skrenite desno u smjeru Mački.
 11. Y raskrižje, skrenite desno u smjeru Velikog Bolča.
 12. Y raskrižje, nastavite desnom stranom prema jugu.
 13. Raskrižje s dvije kapele u selu Kabal. Skrenite desno u smjeru Farkaševca. Lijevo je skretanje s rute D prema ribnjaku Sišćani u dužini 4.7 km u jednom smjeru.
 14. T raskrižje u Farkaševcu, skrenite lijevo.
 15. T raskrižje, skrenite lijevo u smjeru Ivančana i Donjeg Vukšinca.

no images were found

[xmlgm ngg_gallery=6]

Kulturno-povijesne, etnološke i prirodne vrijednosti

 • Župna crkva sv. Vida, Vrbovec – Crkvom dominira barokni oltar Sv. Vida. Bečki slikar, litograf i restaurator Josef Ritter von Hempel (1800.), koji se nastanio u Vrbovcu 1859. godine, donio je sa sobom iznimno vrijedne slike i rezbarene oltare tirolskih majstora koje je darovao crkvi. Kasnije tijekom popravka crkve, zbog nedostatka novca, župnik Valdec je te oltare i slike predao zagrebačkim muzejima, Muzeju za umjetnost i obrt te Strossmayerovoj galeriji, u zamjenu za popravak crkve. Župna crkva bila je izgrađena vjerojatno još u 14. st., ali je teško stradala 1591. godine u turskom napadu kad je osvojen i spaljen grad Vrbovec. Temeljito je obnovljena u 17. st. da bi 1754. godine ponovno stradala u požaru. Današnji oblik dobila je obnovom u 18. st. kada je barokizirana, a od stare crkve ostao je tek gotički tlocrt. Uz crkvu se uzdiže vrlo visok toranj koji je u prošlosti imao stratešku ulogu osmatračnice. Kontakt: Župni ured Vrbovec, tel. 01 2791 226.
 • Kula Petra Zrinskog, Vrbovec – Kula Zrinski, ostatak je starog vrbovečkog kaštela obitelji Zrinski sagrađenog za obranu od Turaka nakon 1528. godine. Burna povijest ovog kraja očituje se u promjenama brojnih vlasnika kaštela: obitelji Erdody, Zrinski, Patačići i dr. Danas je od dvorca ostala samo valjkasta kula, koja je i u doba kad je podignuta bila više simbol moći, nego što je služila u obrambene svrhe. U Vrbovcu je 1621. godine rođen veliki domoljub, hrvatski ban Petar Zrinski. Kula smještena u glavnom gradskom parku simbol je grada i detalj gradskog grba.
 • Dvorac Lovrečina Grad, Kućari – Na svom su ga posjedu podigli gregorijanci, da bi kasnije često mijenjao vlasnike. Srednjovjekovna nizinska utvrda, opasana jarkom prvi put se spominje u povijesnim dokumentima 1540. godine. Grad je prvobitno bio trokrilni, s valjkastim kulama na uglovima, od čega je danas ostao jedan trokut s dvije valjkaste kule. Dograđivan je sredinom 19. st. kad dobiva historicistička obilježja. U vlasništvu je časnih Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, koje su u novije vrijeme dvorac i posjed ustupile na korištenje zajednici Cenacolo, komuni liječenih ovisnika. Kontakt: Turistički ured TZG Vrbovca, tel. 01 2791 661
 • Crkva sv. Lovre, Lovrečka Varoš – spominje se u popisu župa 1334. godine. Crkva je bila znatnih dimenzija i na lijepom položaju, ali je stradala u vrijeme turskih osvajanja. Kasnija građevina skromnije je veličine, jednobrodna i stilski pripada vremenu kasnog baroka. Pred ulazom u crkvu postavljen je par slobodnostojećih kipova svetaca, što je kod nas rijetka pojava. Posebnost u ovoj crkvi je jedinstvena propovjedaonica u obliku "Jonine ribe" (1780.), što je u nas ikonografski osamljen motiv koji se susreće još u Češkoj i Šleziji. Rad je to nepoznatog kipara, ali dojmljivog i čvrstog stila klesanja. Kontakt: Župni ured Lovrečka Varoš, tel. 01 2726 533.
 • Župna crkva sv. Margarete, Dubrava – U Dubravi još od 12. st. postoji župa, u sastavu koje je u početku bilo i područje Ivanića. Zahvaljujući čestoj biskupovoj prisutnosti, jer je pripadala biskupskom vlastelinstvu, pretvorila se u važan crkveni centar. Crkva je bila lijepa kasnogotička crkva, ali je teško stradala 1552. godine u turskim osvajanjima kad je uništeno i mjesto Dubrava. Obnovljena je krajem 16. st. Crkva je više puta pregrađivana i proširivana. Današnji je izgled s nadsvođenim svetištem i glavnim brodom dobila 1758. – 1765. godine. Unutrašnjost crkve odiše skladnom ljepotom oltara i crkvenog inventara. Kontakt: Župni ured Dubrava, tel. 01 2725 218.
 • Župna crkva Ranjenog Isusa, Gradec – Naselje Gradec se u povijesnim dokumentima spominje 1292. godine, a kapela Sv. Petra već 1325. godine, 1334. godine uzdignuta je na status župe. Razlog tome je što nakon turskog osvajanja Dubrave 1552. godine zagrebački biskup svoje sjedište prenosi u Gradec. Stara župna crkva Sv. Petra nalazila se u biskupovom kaštelu, pa nije bila većih dimenzija. Kako se povećavao broj žitelja u Gradecu, podignuta je nova, veća crkva posvećena Ranjenom Isusu, čiju su dugu izgradnju (1768. – 1824.) pomagali zagrebački biskupi. Glavni historicistički oltar osmislio je Herman Bollé. Nakon što su stara zvona pretopljena za ratne potrebe 1917. godine, crkva je u razdoblju od 1925. do 1927. godine dobila tri nova zvona, kojima su kumovali prvaci HSS-a dr. Vladko Maček, dr. Juraj Krnjević i dr. Rudolf Horvat čija je supruga Jeliseva, predsjednica uglednog i djelatnog društva "Hrvatska žena", bila rodom iz Gradeca. Kontakt: Župni ured Gradec, tel. 01 2797 155.
 • Etnografska zbirka Sv. Ivan Žabno, osnovana 1975. g. kao muzejska zbirka. Stalni postav u zgradi općine. Posjet isključivo uz najavu. Voditelj: Antun Toni Šramek, tel. 048 851 055 i 048 211 010 (Općina Sv. I. Žabno).

Smještaj, ugostiteljska ponuda i sport i rekreacija

 • Hotel i restoran Bunčić–Vrbovec, Zagrebačka 4, tel. 01 2728 744, www.buncic.hr
 • Motel i restoran Marina, M.Gupca 36, Vrbovec, tel. 01 2791 502, www.motel-marina.com
 • Eko imanje Zrno, Habjanovac 45, Dubrava, tel. 01 2728 173, www.bio-zrno.hr (Od 1988. g. na površini od 12 ha uzgoj poljoprivrednih kultura bez uporabe mineralnih gnojiva i pesticida. Uz zdravu hranu i ponuda edukativnih programa, rekreacija i smještaj.
 • Lovačka kuća Česma (obitelj Mešić), Kabal bb, Kabal – Farkaševac, ponuda: priroda i lov, smještaj (6 dvokrevetnih soba), tel. 01 2727 024, T/f: 01 2312 685, vmesic@inet.hr
 • Restoran Galerija, Brdo 4, Vrbovec tel. 01 2791 058, www.restoran-galerija.com
 • Pizzeria Amigo, Brdo bb, Vrbovec, tel. 01 2792 514, radi vikendom
 • Slastičarnica Dinamo, Trg P. Zrinskog 6, Vrbovec, tel. 01 2793 168
 • Biciklistički klub Vrbovec, Zleninska 11, tel. 01 2791 036, 098 829 088 (Darko Vadlja), darko_vadlja@msn.com
 • Konjički klub Vrbovec, Konak 26, Konak, tel. 01 2796 130
 • Lov (oko 11 lovačkih društava gotovo svako ima lovački dom, dok su u Vrbovcu i Gradecu i streljane glinenih golubova)
 • Ribolov (jezero Bajer – šrd Amur, tel. 01 2793 141, 091 251 1540; jezero Črnec – šrd Črnec, tel. 01 2750 208, 098 659 796; umjetno jezero Fuka – šrd Šaran, tel. 01 2790 173, 091 578 5928; kanal Lonja – Glogovnica – šrd Štuka, tel. 01 2792 366; šrd Vukšinec, tel. 01 2725 575, 091 506 2826)

Servisne informacije

Vrbovec

 • Turistička zajednica grada Vrbovca, Trg P. Zrinskog 7a, tel./fax: 01 2791 661, tzvrbovec@tzzz.hr; www.vrbovec.hr
 • Poglavarstvo grada Vrbovca, Trg P. Zrinskog 9, tel. 01 2791 122, www.vrbovec.hr (Dan grada: 15. lipanj sv. Vid)
 • Pučko otvoreno učilište Vrbovec, Kolodvorska 1, tel. 01 2791 115, www.pou-vrbovec.hr
 • Šumarija Vrbovec – Uprava šuma Bjelovar, Kolodvorska 26, tel. 01 2791 127, http://vrbovec.hrsume.hr (upravlja Varoškim lugom – posebnim zoološkim rezervatom gdje je i "Staza prijateljstva s prirodom" i rezervatima šumske vegetacije Česma (zaštićeno od 1982.), Novakuša (također od 1982.) i šumski odsjek Varoškog luga (od 1988.)
 • Dom zdravlja, 7. svibnja 14, tel. 01 2791 048, Hitna pomoć: 01 2793 004 ili 94
 • Ljekarna Coner, Trg P. Zrinskog 10, tel. 01 2791 772, 091 1211 225, radi vikendom
 • Policijska postaja Vrbovec, Zagrebačka 1, tel. 01 2791 124
 • Autobusni kolodvor Vrbovec, Bubanj bb, tel. 01 2791 326
 • Željeznički kolodvor Vrbovec, Kolodvorska bb, tel. 01 2791 501, www.hznet.hr
 • Parkirališta – u središtu grada iza Gradske knjižnice i Zagrebačke banke je veliko parkiralište. Parkirališnog prostora ima i u Ul. poginulih branitelja, u kojoj je i Tržnica. Parkiranje se ne naplaćuje. Manjih problema s parkiranjem može biti utorkom (sajmeni dan).
 • Benzinska postaja INA, Zagrebačka 2, Vrbovec, tel. 01 2791 010
 • Benzinska postaja i vulkanizer KOS, Luka, tel. 01 2727 483, www.kos-doo.hr
 • Benzinska postaja Akord Dubrava d.o.o., Greda 12, Greda, tel. 01 2724 904
 • Bankomati: - Zagrebačka banka (Trg Petra Zrinskog 8 i Hotel Bunčić, Zagrebačka 4)
  • Privredna banka (Trg Petra Zrinskog 10)
  • Raiffeisen Bank (Autobusni kolodvor, Bubanj 27)
  • Hrvatska poštanska banka (Brdo 3 – Zgrada FINA-e)
  • Erste&Steiermerkische Bank d.d. (Zagrebačka 146 – robna kuća "Pevec")

Dubrava

 • Općina Dubrava, tel. 01 2725 821, opcina.dubrava@zg.t-com.hr (Dan općine: 10. lipanj sv. Margareta)
 • Vulkanizer i autopraonica Silađin, Strossmayerova 16a, tel. 01 2725 633
 • Letjelište Zvekovac, Aero klub Dubrava, mob. 098 640 290 (g. Stjepan Požgaj)
 • Autobusni kolodvor Dubrava, A. Starčevića, tel. 01 2725 950
 • "Štagalj" Kostanj, gđa. Mirjana Bobanac Sačer, organizacija kulturnih događanja: predstava, koncerata, izložbi, večeri poezije i druženja, tel. 01 2725 757
 • Restoran Dubrava, Trg slobode 19, tel. 01 2725 501, radi i vikendom
 • Caffe bar "Klub D", Ulica Braće Radića 2, Dubrava, tel. 01 2726 303, radi vikendom
 • Streljačko društvo Dubrava, obitelj Pereglin, Radnička 132, www.crossbow-croatia.hr/sd_dubrava

Gradec

 • Općina Gradec, tel. 01 2797 390 (Dan općine: 14. rujna Uzvišenje sv. Križa)
 • Benzinska postaja i vulkanizer KOS, Gradec, tel. 01 2797 440

Farkaševac

 • Općina Farkaševac, tel. 01 2727 003 (Dan općine: 15. srpanj Rastanak sv. Apostola)

Preseka

 • Općina Preseka, tel. 01 2724 768 (Dan općine: 29. lipanj sv. Petar i Pavao)

Rakovec

 • Općina Rakovec, Rakovec 54, T/f: 01 2798 005, 2798 009, www.rakovec.hr (Dan općine: 15. svibanj, povijesni datum)

Sveti Ivan Žabno

 • Općina Sv. I. Žabno, Trg K. Lukaša 11, tel. 048 211 010, fax. 048 211 031 (etnografska zbirka) ili voditelj Antun Toni Šramek, tel. 048 851 055
 • Benzinska postaja INA, Braće Radić 2, Sveti Ivan Žabno (na ruti), tel. 048 851 033

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podaci o ruti

 • Start: Dubrava
 • Cilj: Dubrava
 • Dužina: 46 km
 • Ukupni uspon: 270 m
 • Najviša točka: 162 m
 • Vrijeme vožnje: 4 h
 • Težinski faktor: 2/5
 • Podloga: asfalt, makadam
 • Odmorišta: Nova Kapela, Veliki Bolč, Farkaševac
 • Napomena: Ruta nije označena signalizacijom za bicikliste.
 • Autor(i): Lidija Mišćin i Robert Rigo
 • Objavljeno: Ožujak 2008.