Biciklom kroz podvelebitski krajolik – Veliki kamenjar

Predivan krajolik prekriven kamenom i niskim raslinjem karakterističan je za ovaj kraj, stoga će nas biciklistička ruta provesti kroz njega kako bi ga bolje upoznali i u njemu uživali. U ljetno doba u krajoliku je dosta vruće, stoga ponesite dovoljno vode sa sobom.

Ruta kreće s velikog križanja 1 u Maslenici pokraj kojeg se nalazi trgovina i obližnji kafić. Nastavljamo lagano uzbrdo do križanja 2 udaljenog 1,2 km od starta. Desno od križanja 20m nalazi se manje križanje s makadamom na koji ćemo skrenuti i dalje nastaviti makadamom okruženi predivnom prirodom. S makadama se pružaju divni pogledi na padine Velebita i njegove vrhove koji sežu do neba. Nakon 2,8 km od starta dolazimo do Y križanje 3 na kojem skrećemo lijevo i nastavljamo se voziti kroz veliki kamenolom u smjeru sjevero-zapada i velebitskih vrhova. Uskoro dolazimo do križanja 4 s prometnom cestom, 4,1 km od starta. Na križanju skrećemo lijevo i oprezno se vozimo do slijedećeg križanja udaljenog 100m na kojem skrećemo desno. Pošto smo skrenuli desno s prometne ceste odmah skrenemo desno na makadam i vozimo se u smjeru obližnjeg suhozida pokraj kojeg nastavlja makadam. Na Y križanju, 4,4 km od starta, skrećemo desno. Ubrzo dolazimo do slijedećeg Y križanje 5, 4,8 km od starta, na kojem nastavljamo desno i ubrzo ponovno skrenemo desno u smjeru sjevera i auto ceste. Dalje ruta nastavlja makadamskim putem odličnim za vožnju, nadvožnjakom prelazimo autocestu i ulazimo u karakterističan krajolik ovog kraja prepun kamena i niskog raslinja s predivnim pogledima na Velebit. Pošto smo prošli ispod dalekovoda nastavljamo lagano nizbrdo do križanja 6, 6,6 km od starta, na kojem skrećemo desno. Ravno uzbrdo vodi makadam prema selu Kitnasta Glavica. Nakon desnog skretanja nakon 200m dolazimo do slijedećeg križanja na kojem skrećemo desno nastavljamo uzbrdo kroz kamenjar. Tišina koja okružuje ovaj krajolik i pogledi koji se pružaju na planine daje poseban osjećaj vožnje kroz prirodu koja živi svojim životom. Putem možemo susresti ovce na ispaši i ljude koji ih čuvaju. Na Y križanju 7, 7,7 km od starta, nastavljamo lijevom stranom i vozimo se u smjeru sela Zelenikovac i auto ceste koja se spušta s obronaka Velebita. Uskoro dolazimo da Y križanja, 8,6 km od starta, na kojem držimo desno stranu i započnemo se strmo uspinjati.

Nakon 9,4 km od starta, dolazimo do velikog otvorenog i uređenoga platoa 8 kroz koji prolazimo do obližnje asfaltne ceste na kojoj skrećemo desno i nastavljamo vožnju nizbrdo prema auto cesti. Na T križanju 9, 11,2 km od starta, skrećemo lijevo na makadam koji nastavlja uz ogradu auto ceste. Desno nastavlja asfaltna cesta. Vozimo se makadamom paralelno uz auto cestu sve do podvožnjaka 10 ispod nje, 12,4 km od starta, koji će nas dovesti na južnu stranu auto ceste. Po izlasku ispod podvožnjaka odmah skrenemo desno uzbrdo uz ogradu do križanja (130 m od podvoznjaka) s makadamom na kojem skrenemo lijevo prema jugu. U daljinu se otvara predivan pogled prema dolini kroz koju ćemo se provesi i na drugoj strani izaći na asfaltnu cesti. Nakon 13,8 km nalazimo se na križanju 11 s prometnom cestom na kojem skrećemo desno i oprezno nastavljamo cestom. Ukoliko pređemo preko ceste s druge strane nas očekuje makadam A, u dužini 2 km, koji će nas odvesti u smjeru Pariževačke glave s koje se pruža predivan pogled na kanjon rijeke Zrmanje. Vožnja prometnom cestom ubrzo završava na Y križanje na kojem skrećemo lijevo i nastavljamo mirnom asfaltnom cestom do slijedećeg Y križanja na kojem skrenemo također lijevo i nastavimo nizbrdo u smjeru naselja Šarlići. Na Y križanju 12, 14,5 km od starta, nastavljamo ravno u Šarliće dok desno B možemo otići do središta mjesta Jasenice u kojem se nalazi predivna crkva izgrađena u potpunosti od kamena s veliki platoom ispred nje. Ruta nakon Šarlića nastavlja makadamom istočnim obronkom male udoline u koju se pruža divan pogled. Dalje se vozimo u smjeru jugo-zapada prema Novigradskom moru. Nakon 16,7 od starta dolazimo do Y križanja 13 sa širokim makadamom.

Na križanju skrećemo desno prema Maslenici dok se lijevo odvaja makadam C nizbrdo prema moru. Nakon križanja vozimo se paralelno uz more. S makadama se lijepo vidi Novigradsko more, a ispred nas u daljini se vidi stari maslenički most crvene boje. Nakon 17,7 km od starta završava vožnja makadamom i na Y križanju skrećemo desno na asfaltnu cestu i nastavljamo lagano uzbrdo prema Maslenici. Ubrzo dolazimo na križanje 2 na kojem smo na početku bili i skrećemo lijevo nizbrdo prema početku ove rute. Ruta završava na križanju 1 odakle smo i krenuli na ovo uzbudljivu i pitoresknu vožnju koja nas je provela kroz krajolik koji obilježava ovo područje.

Tehnički opis

 1. Start biciklističke rute na križanju u Maslenici. Na križanju se nalazi parkiralište pokraj trgovine.
 2. Križanje s makadamom 20 m metara od velikog križanja. Na križanju skrenuti lijevo na makadam.
 3. Y križanje na kojem skrećemo lijevo uzbrdo i dalje se vozimo kroz kamenolom.
 4. Oprez! Križanje s prometnom cestom. Na križanju skrenuti lijevo i nakon 100m skrenuti desno s prometne ceste.
 5. Y križanje na kojem skrenemo desno i ubrzo ponovno desno i nastavljamo u smjeru velebitskih obronaka.
 6. Križanje na kojem skrećemo desno u smjeru istoka.
 7. Y križanje na kojem nastavljamo lijevo.
 8. Izlazak na veliki uređeni plato. Prolazimo plato do asfaltne ceste na kojoj skrećemo desno nizbrdo.
 9. T križanje pokraj autoceste. Na križanju skrećemo lijevo na makadami nastavljamo uz auto cestu.
 10. Prolaz ispod autoceste. Nakon prolaza odmah skrećemo desno uz ogradu autoceste do križanja s makadamom na koji skrenemo lijevo.
 11. Oprez! Izlaz na prometnu cestu. Na križanju skrećemo desno.
 12. Y križanje na kojem nastavljamo lijevo u smjeru mjesta Šarlići.
 13. Y križanje na kojem nastavljamo desno u smjeru Maslenice.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Turističke zajednice općine Starigrad. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu i GPS podatke kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u Turističkoj zajednici općine Starigrad ili na webu www.rivijera-paklenica.hr.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *