Biciklom kroz podvelebitski krajolik – Mali kamenjar

Ova kratka i uzbudljiva ruta provest će nas kroz karakterističan krajolik smješten ispod padina Velebita. Krajolik karakterizira kamenjar isprepleten niskim raslinjem. U ljetno doba u krajoliku je dosta vruće, stoga ponesite dovoljno vode sa sobom.

Ruta kreće s parkirališta 1 pokraj autobusne stanice u mjestu Modrič. Pokraj parkirališta nalazi se mali poklonac, a pokraj njega uređeni izvor slatke vode imena Vrilo Velebit. (Dodati kratki opis Modriča) Oprezno prijeđemo državnu magistralnu cestu i nastavimo uzbrdo ulicom Put hrvatskih brigada. Nakon 300 m dolazimo do Y križanje 2 na kojem skrećemo lijevo uzbrdo na makadam. Odavde polako počinje penjanje na plato ispod Kitnaste Glavice. S makadamskog puta otvaraju se pogledi na okolno gorje i more i daje nam snage za vožnju uzbrdo. Na najtežim usponima makadam je asfaltiran. Strmi uspon završava nakon 1,1 kilometra od starta odakle ruta nastavlja kroz krajolik karakterističan za ovo područje kojim dominira kamen i nisko raslinje. Vozimo se širokim u dobro uređenim makadamskim putem. Nakon 1,3 km, od starta, dolazimo na Y križanje 3 na kojem nastavljamo lijevo u smjeru sela Kitnasta Glavica. Desno na križanju nastavlja makadam kojim se može zaobići selo. Ubrzo ulazimo u selo do kojeg nas je doveo visoki kameni zid “suho zid” koji je karakteristika ovog područja nastao je od ruku lokalnog stanovništva. Kitnasta Glavica 4, 2,0 km od starta, malo je pitoreskno podvelebitsko selo kojim dominiraju tradicijske kuće građene u lokalnom kamenu. U selu danas obitavaju stočari koji se brinu o ovcama. Dio rute kroz selo, u dužini od 60m, nije prohodan za bicikl stoga ga treba gurati. Nakon sela ruta nastavljam dobro uređenim makadamom prema jugo-istoku. Makadam nas vodi kroz predivan krški krajolik kojim dominira tišina i lijepo pogledi na okolicu. Uskoro počinje spust prema križanju više puteva.

Na križanju 5, 4,1 km od starta, dotičemo biciklističku rutu koja dolazi Maslenice. Na spomenutom križanju nastavljamo ravno i lagano se uspinjemo prema dalekovodu ispod kojeg ćemo uskoro proći. Putem kroz krajolik često ćete naići na stada ovaca koje se pasu na ovom području. Nakon uspona i prolaska ispod dalekovoda dolazimo do nadvožnjaka 6 preko autoceste, 5,4 km od starta. S ovog mjesta pruža se pogleda prema velebitskim visoravnima. Dalje nastavljamo prema jugu do križanja 7, 5,9 km od starta, na kojem skrećemo desno i nastavljamo sjevernom stranom stranom velikog kamenoloma. Odavde lagano započinje povratak prema Modriču. Vozimo se širokim dobro uređenim makadamom i prolazimo, ovaj put, ispod autoceste 8, 6,9 km od starta. Nakon prolaska ispod auto ceste otvara nam se široki pogled na more i planine. U daljini se vide vrhovi Velebita, a ispod njih more i Starigrad u daljini. Dalje nastavljamo širokim makadamom koji je nekada davno bio prometnica ovim krajem na što nas podsjećaju rubni kameni uz makadam. Lagano se spuštamo pokraj Rovanjske i nastavljamo prema Modriču. Uskoro prođemo kroz dvije serpentine nakon kojih završava makadam i nastavlja asfalt. Na Y križanju 9,7 km od starta, nastavljamo desno uzbrdo do Y križanju na kojem smo krenuli prema Kitnastoj Glavici. Dalje pratimo ulicu Put hrvatskih brigada koja će nas dovesti do autobusne stanice u Modriču. Pred sami kraj rute i ulice Put hrvatskih brigada budite oprezni kod prilaza i prelaska državne magistralne ceste. Ova divna i pitoresknu biciklističku rutu završava na parkiralištu pokraj autobusne stanice u mjestu Modrič.

Tehnički opis

  1. Start biciklističke rute na autobusnoj stanici u Modriču. Oprezno pređemo cestu i nastavimo ulicom Put hrvatskih brigada.
  2. Y križanje na kojem skrećemo lijevo uzbrdo na makadam.
  3. Y križanje na kojem nastavljamo lijevo i vozimo u selo Kitnasta Glavica.
  4. Kitnasta Glavica. Dio kroz selu u dužini od 60m treba bicikli gurati.
  5. T križanje na kojem nastavljamo ravno uzbrdo makadamom prema jugu.
  6. Prelazimo nadvožnjakom auto cestu.
  7. T križanje na kojem skrećemo desno i nastavljamo se voziti sjevernom stranom kamenoloma.
  8. Prolazimo podvožnjakom ispod autoceste.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Turističke zajednice općine Starigrad. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu i GPS podatke kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u Turističkoj zajednici općine Starigrad ili na webu www.rivijera-paklenica.hr.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *