Biciklistička ruta Jadovno – Svetište Marije Pomoćnice

Ova ruta objavljena je u suradnju s udrugom Jadovno. Dodatne informacije o biciklističkoj ruti s kartom možete pronaći na web stranicama udruge.

Ova ruta zamišljena je da obiđe cijelo selo Jadovno i prekrasan krajolik i šumu koji ga okružuju te je stoga polazišna i završna točka ove rute Svetište Marije Pomoćnice u samom centru sela.

Ruta vas vodi od središta sela Jadovno do Svetišta Marije Pomoćnice. Ovo planinsko selo udaljeno je od Gospića (prema zapadu) svega 15 km, a od Trnovca 4 km. Smješteno je u prelijepom kraškom polju na kopnenoj padini Velebita, na visini od oko 805 m n/m. Mnogi su uzroci koji ovaj kraj čine posebnim. Nadmorska visina od 805 m n/m, strme velebitske padine i vlažna klima uzroci su razvijene mreže vodotoka koje je bogato stalnim izvorima vode.

Dva su nepresušna izvora, a uz njih mnogi su i izvori i potoci koji nestaju za ljetnih mjeseci te se ponovno pojavljuju u kišnim razdobljima.

U samom središtu sela, podno Kapelice Marije Pomoćnice, je Stojanovo vrilo. Njegovo žuborenje daje poseban ugođaj „špici“ Jadovnog.
Nešto dalje u Docu (Okrugli Dolac) nalazi se Šarino vrelo i upravo je to vrilo bilo izvor pitke vode.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *