Biciklistička ruta 5 – Netretić

Ova ruta objavljena je u suradnju s Turističkom zajednicom Karlovačke županije. Dodatne informacije o biciklističkom putu (smještaj, servisne informacije, …) možete pronaći na web cikloturizam.tzkz.hr uz opis puta Ruta 5 – Netretić.

Cijeli netretićki kraj kao da je stvoren za šetnje i uživanje u ljepotama prirode, a opet je oplemenjen i prekrasnim zdanjima. Tako u Novigradu na Dobri možete posjetiti Stari grad koji se trenutno restaurira, ali je jedna njegova kula u potpunosti završena i na njoj je uređen vidikovac s kojeg puca pogled na dolinu Dobre. Odmah podno Starog grada je stari most čiji današnji izgled datira iz 1736. godine u vrijeme gradnje Karolinske ceste. Ako se tijekom ljetnih vožnji umorite, osvježenje možete potražiti u kupanju odmah podno mosta ili na nekom malom kupalištu kojih ima bezbroj uz pitome obale rijeke Dobre. Mjesto Novigrad na Dobri nekad je nosilo ime Crikveno Selo, što se još i danas zna čuti od starijih mještana. Nastalo je u blizini starog grada Novigrada, sagrađenog 1193. godine na stijeni iznad Dobre. Vozeći se stazom uz rijeku Kupu koja vas vodi do mjesta Bosiljevo uživat ćete u vožnji praćeni mirisom paprati. U povratku, jednim dijelom dodirnut ćete obale rijeke Dobre i ugledati ruševine staroga grada. Od centra Netretića očekuje nas spust te laganiji uspon prema Vukovoj Gorici širokom prometnicom slabijeg motornog prometa. Od V. Gorice prelaskom ispod autoputa ulazimo u carstvo paprati i dolazimo u pitoreskno mjesto Bosiljevo. Vozeći se iz Bosiljeva možemo vidjeti sačuvanu seosku arhitekturu drvenih kuća do kojih se uspinjemo i od kojih se spuštamo vozeći se zelenim oazama. Nakon susreta s rijekom Dobrom i vožnjom kroz Jarče polje, pa podno dvorca Novigrad na Dobri i autoputa, započinjemo uspon prema Netretiću preko Brajakovog brda.

3 replies
 1. Matea
  Matea says:

  Lijepa ruta uz vožnju pored rijeke Dobre i Kupe. Preporučam posjetiti kaštel u Novigradu i kupalište na Kupi. Nama je brzinomjer nakon odrađene rute pokazao da smo ukupno prešli nešto više od 50 kilometara, a gore je navedeno da je staza dugača 39 km. Točno nam je trebalo 3 sata čiste vožnje za prelazak staze. Super staza, sve pohvale!

  Reply
  • Robert Rigo (admin)
   Robert Rigo (admin) says:

   Hvala na komentaru i drago nam je da ste uživali u vožnji 🙂 Ova ruta objavljena je u suradnji s TZ Karlovačke županije prema podacima koji su nam dostavljeni. Ukoliko ste doslovno pratili rutu onda je razlika u kilometraži značajna. Molio bih Vas da provjerite da li vam je dobro podešen ciklometar tj. da li dobro broji kilometre. Ukoliko je sve uredu s ciklometrom, onda će trebati provjeriti rutu 🙂

   Reply
  • Robert Rigo (admin)
   Robert Rigo (admin) says:

   Ovim putem želimo se zahvaliti Mateji na dostavljenim podacima GPS podacima s vožnje koju je s društvom odvezla po ovoj ruti. Dostavljeni podaci su pročišćeni i objavljeni uz ovaj opis. Shodno dobivenim podacima dužina rute je korigirana i sada iznosi 44km. Hvala Matea 🙂

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *