Biciklistička ruta Žubrica – Cabuna

Ova ruta objavljena je u suradnju s web stranicom www.mtbavantura.com. Dodatne informacije o biciklističkoj ruti možete pronaći na web portalu www.mtbavantura.com uz opis puta Staza Žubrica – Cabuna.

Ova biciklistička staza vjerojatno ima najljepše vidikovce u ovom djelu Slavonije. Sve ukupno 16km staze koja se većim djelom vozi vrhovima Bilogorskih obronaka s prekrasnim pogledom na Papuk i na Bilogorska brda. Potom slijedi kratka vožnja po makadamskom putu i na kraju prilično težak i izazovan dio koji se vozi šumskim putem.

Staza počinje ispred sela Žubrice gdje skrećemo desno na makadamski put kojim vozimo prvih 2.2km staze. Nakon toga dolazimo do prvog većeg uspona na stazi gdje se penjemo s 124 m na 173 m nadmorske visine. U idućih 1.5 km prvo slijedi lagani spust a potom strm uspon prema Trnavi. Tu dolazimo na asfaltiranu cestu kojom vozimo idućih 410 m. Nakon toga skrećemo lijevo na makadamski put i penjemo se na 225 m nadmorske visine gdje se nalazi i najljepši vidikovac na cijelom putu. Na vrhu brijega ima klupica i stol, uzmite si vremena i uživajte u prekrasnom pogledu. Slijedi spust (baš čudno?!), a potom još jedan strm uspon. Sljedećih 2km vozi se prilično dobrim šumskim putem koji je djelomično zarastao u raslinje. Na kraju puta dolazimo do napuštene kuće iza koje dolazi uspon do vrha brijega po kojem vozimo idućih oko 700 m (još jedan od mnogih vidikovaca). Slijedi 2 km dug spust prema makadamskom putu kojim vozimo nekih 1.5 km. Na kraju makadama nastavljamo putem koji se lagano penje sve do šume (nekih 600m) gdje počinje najzahtjevniji dio staze. Kroz cijelu šumu put je prilično loš, velike rupe od traktorskih guma, drveće i grane na putu, cijeli put je prilično zarastao u grmlje i travu kroz koju se morate probijati. Takvim putem vozite se idućih 3 km sve do izlaska na makadam na ulazu u Cabunu. I to je to, idućih 2km vozi se po makadamskoj cesti sve do asfalta gdje sam završio ovu stazu. Sve u svemu jedna lijepa i izazovna staza s prekrasnim vidikovcima i sa par prilično teških dionica.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *