Selima očuvane tradicijske arhitekture do sutlanske doline (Karta 2)

Zaprešićko područje s okolnim općinama prema svome smještaju sjeverno od rijeke Save i zapadno od Parka prirode Medvednica s jedne strane, te rijeke Sutle i državne granice sa Slovenijom na zapadu, nazvano je i sjeverozapadna “vrata” Županije i Hrvatske. Uz lijepu prirodu i tri različite zemljopisne prirodne cjeline na malom području: planine, podbrđa i nizine, ipak su jedno od glavnih obilježja kraja dvorci nastali tijekom 18. i 19. st., koji svojim vanjskim izgledom, perivojima i pričom o njihovim vlasnicima sve više privlače suvremene posjetitelje. Zanimljiva je i sakralna arhitektura s velikim brojem crkava, kapela, poklonaca i raspela na oku upečatljivim grebenima ili vrhovima zelenih brežuljaka i mnogim raskrižjima cesta i puteva. U selima ovog kraja može se naći još dobro sačuvanih seljačkih kuća, spomenika tradicijske arhitekture koji i danas govore o vještini samoukih majstora, graditelja u drvu, katkad i u kamenu. No tek zajedno, ovo bogatstvo i raskoš kulturno-povijesne baštine, ljepote prirode, pejzažne raznolikosti i vidika, događanja i ljudi koji ovdje žive, pružiti će znatiželjniku punu sliku života i ljepote ovog kraja.

Iz središta Kupljenova 1 kod buffeta 4M, ljekarne i pošte krenite cestom Zaprešić – Luka – Veliko Trgovišće u smjeru Luke. Cesta vodi ravno kupljenskom nizinom, a lijevo od ceste je naselje Hruševec Kupljenski. 2 Luka je smještena na krajnjem podbrskom dijelu zaprešićkog kraja. Središtem dominira neogotička crkva Sv. Roka (141 m), dovršena 1864., ističe se svojom elegantnom jednostavnošću. Osobita su dragocjenost njezine orgulje, rad znamenitog bečkog majstora Antona Weinera iz 1745. U središtu naselja su trgovine, pošta, škola i gostionice. Na 3,5 km rute skrenite lijevo kod točke 3 i nastavite lagano uzbrdo. Skretanje s glavne ceste nakon kraćeg uspona, pružiti će vam užitak vožnje u miru i nezaboravnim vidicima na cijeli kraj. 4 Nakon 200 m kod ploče Ul. A. Majdaka na raskrižju cesta skrenite lijevo, ruta će ubrzo proći uz kuću “Vila Joop” s lijeve strane uz cestu. 5 U Krajskoj Vesi obratite pozornost na znatan broj dobro očuvanih tradicijskih, drvenih “hiža”. Nakon prolaska uz mjesno groblje s lijeve strane ceste, doći ćete do kapele Sv. Florijana (205 m), skrenite strmim odvojkom desno s ceste, jer plato uz kapelu je odličan vidikovac. Od kapele nastavite ravno nizbrdo asfaltiranom cestom i vodite računa o točki 6 koja dolazi odmah nakon nizbrdice desno.

Nastavite dalje ravno pa nizbrdo do točke 7 i 7,9 km od početka rute. Na 8,9 km rute s glavne ceste možete lijevo preko mostića skrenuti uzbrdo za Merenje i drugi vidikovac – kapelu Sv. Vida pa preko brda do Bobovca Rozganskog ili Gornje Pušće. Na 10,4 km predlažemo odmorite se i okrijepite u izletištu Dva potoka lijevo uz cestu prije samog izlaska iz područja Zagrebačke županije i ulaska u Krapinsko-zagorsku županiju. Nastavite ravno glavnom cestom. 8 Strmec Sutlanski je jedno u nizu naselja na području općine Kraljevec na Sutli, koja su zahvaljujući rijeci Sutli i njenoj dolini s mnoštvom naselja, u svom nazivu dobila ime ove rijeke. 9 Pripazite na moguće pojačani promet na ovom dijelu ceste. 10 Vozite vijugavom cesticom kroz sela Movrač i Donji Čemehovec prema rijeci Sutli i slovenskoj granici. S desne strane preko polja pogled seže do središnjeg naselja općine Kraljevec na Sutli i interesantnog tornja župne crkve Presvetog Trojstva sagrađene 1836. Obratite pozornost na prijelaz preko pruge. 11 Odavde nastavite vožnju ravno zelenom dolinom rijeke Sutle, pazite još jednom prelazite prugu. 12 Vozite dalje samo ravno ulicom Sutlanske doline sve do glavne ceste. Pogled na desno seže do tornjeva grobne kapele i župne crkve Sv. Ane u Rozgi. Na 21,5 km na glavnoj cesti kod pošte skrenite desno uz bistro-pizzeriu Horvat, te na raskrižju nastavite desno cestom u smjeru Harmice.

U središtu ste općine Dubravica (155 m), ime je dobila po šumi Dubrava, kojom je nekada bila obrasla većina njezina područja. I danas obiluje šumom hrasta i bukve, a u šumi Gmajna na Lugarskom bregu jedinstveno je nalazište biljke mesožderke – Rosike, koju je pronašao poznati hrvatski botaničar dr. Ivica Horvat. Danas je ova biljka zaštitni znak općine. Od kulturno-povijesnih znamenitosti uz župnu crkvu Sv. Ane u Rozgi iz 1842., ističu se još kapela na mjesnom groblju iz 1609., bila je poznata kao kapela Majke Božje Lušačke, te 300 godina star župni dvor izgrađen kao rijedak primjer drvene župne kurije. U okolnim selima i danas su očuvane starinske, plavo obojene, seoske “hiže”. 1806.g. u Dubravici je rođen jedan od najistaknutijih hrvatskih preporoditelja, pjesnik Pavao Štoos. 300 m od raskrižja prolazite kroz mjesto Rozga i kapelu s grobljem s desne strane ceste. Na 22,7 km prolazite uz crkvu Sv. Ane u Rozgi s desne strane ceste, nastavite ravno kroz mjesto Kraj Gornji. Na 24,7 km od početka rute je točka 13. Uspon je strm i konstantan, lijevo se pruža vidik na kapelu Sv. Marije Magdalene, a desno na crkvu Pohoda B.D.Marije u Marija Gorici i toranj kapele Sv. Križa. Na 26,6 km na lijevo u raskrižju se nalazi drvena kuća sa spomen pločom – rodna kuća poznatog pisca hrvatskog realizma Ante Kovačića, r.1854. Ruta nastavlja lijevo strmo uzbrdo. 14 Marija Gorica (243 m) je poznata po svojoj crkvi Pohoda B.D. Marije iz 16. st. Prije dolaska franjevaca mjesto je poznato kao Sveta Gorica, a Marija Gorica postaje kada franjevci bježeći pred Turcima sobom donose čudotvoran kip Majke Božje. U 18.st. najugledniji zagrebački graditelj tog vremena, Matija Leonhart gradi baroknu crkvu s bogatim baroknim inventarom. Povijesno je zanimljiv i sačuvani Križni put, koji je inače rijetkost, jer su ga franjevci jedini imali pravo postavljati i blagosloviti. Vrijedno je i kolosalno rokoko kučište orgulja u crkvi. U središtu mjesta moguće se odmoriti i okrijepiti u gostionici sa sobama Ladanjski raj.

Na 27,7 km kod kapele Majke Božje Stalne na raskrižju lijevo uz cestu nastavite skroz ravno kroz Žlebec Gorički, pa nizbrdo lijevo od raspela do Pušće. Na 29,4 km od početka rute je točka 15. Lijevo se može otići do vidikovca kod kapele Sv. Marije Magdalene. Kod bistroa Tri platane na raskrižju s glavnom cestom Dubravica – Donja Pušća skrenite lijevo za Gornju Pušću. Na 33 km od početka rute je točka 16. Nastavite ravno do mostića na cesti. 17 Potrebno je savladati dvije strme, ali kraće uzbrdice. 18 S grebena ste se spustili u ravnicu. 19 Vozite ravno cesticom koja lagano vijuga kroz nizinu Hruševca Kupljenskog. Putem je nekoliko odvojaka na koje se nemojte obazirati. 20

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Zagrebačke županije koji vodi turistički ured Turističke zajednice Zagrebačke županije. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu formata 1:35000 kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u turističkom uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb, uredovno vrijeme pon-pet 08:00-16:00, www.tzzz.hr.

Tehnički opis

 1. Središte Kupljenova parkiralište kod željezničkog kolodvora, krenite ravno u smjeru sjevera cestom za Luku.
 2. Na raskrižju kod buffeta Pođunđek i autobusne stanice skrenite desno u Lučku cestu, vozite do središta Luke.
 3. 200 m nakon crkve Sv. Roka skrenite lijevo s glavne ceste u Ulicu Andrije Majdaka.
 4. Na raskrižju I i II odvojka Ulice Andrije Majdaka vožnju nastavite desno uzbrdo uz kuću sa zeleneom fasadom.
 5. Na raskrižju tri ceste skrenite oštro lijevo uzbrdo prema Krajskoj Vesi.
 6. Na raskrižju nakon nizbrdice skrenite oštro desno u II odvojak Krajske Vesi.
 7. Na raskrižju s glavnom cestom Luka – Pluska kod obrta Hadrović skrenite desno prema Pluski. Nakon 2,5 km vožnje cestom ulazite u Krapinsko-zagorsku županiju (uočite ulaznu ploču!).
 8. Raskrižje s putokaznom pločom za Lučelnicu, Klanjec i Tuheljske Toplice, nastavite lijevo preko mosta u smjeru Strmca Sutlanskog.
 9. Na raskrižju s cestom Dubravica – Klanjec, pratite putokaznu ploču i skrenite desno u smjeru Klanjca i Kumrovca.
 10. Otprilike 500 m od točke 9 pratite putokaznu ploču za Čemehovec i skrenite lijevo s glavne ceste.
 11. Prije samog lokalnog graničnog prijelaza Čemehovec – Figarov most skrenite lijevo uz ugostiteljski objekt Figaro. Ponovo ulazite u Zagrebačku županiju i općinu Dubravica. Vozite ravno sutlanskom dolinom uz rijeku i granicu sa Slovenijom.
 12. Na raskrižju dvije ceste kod trgovine i telefonske govornice skrenite lijevo. 100 m dalje prelazite preko mostića, dok nakon slijedećih 100 m na raskrižju sa Sutlanskom cestom 1 nastavljate ravno. Vozite Ulicom Sutlanske doline do glavne ceste i središta Dubravice.
 13. S glavne ceste Kraj Donji skrenite lijevo uzbrdo u Bregovitu ulicu prema Marija Gorici. Uspon 1-2 stupnja. Lijepi vidici !
 14. Na vrhu strme uzbrdice iz Bregovite ulice skrenite lijevo u Ulicu Maršala Tita i nastavite prema Pušći. Desno je središte općine Marija Gorica, vrijedno pogledati i predahnuti u izletištu Ladanjski raj. Križanje s biciklističkim rutama s Karte 1.
 15. Na raskrižju nakon duže nizbrdice skrenite desno na Magdalensku cestu i nastavite prema Gornjoj Pušći.
 16. Na raskrižju dvije ceste skrenite desno s glavne ceste i pratite stari putokaz za Hruševec Pušćanski i Hruševec Kupljenski.
 17. Na raskrižju prije mostića lijevo se odvaja makadam za Stanišakov jarek. Nastavite desno asfaltiranom cestom preko mostića i strmo uzbrdo.
 18. Na Y raskrižju skrenite lijevo i nastavite cestom strmo nizbrdo prema Hruševcu Kupljenskom.
 19. Iz Zagrebačke ulice skrenite desno na raskrižju, a nakon 20 m na raskrižju četiri cestice nastavite ravno kroz dolinu u smjeru glavne ceste Luka – Kupljenovo.
 20. Oprez ! Raskrižje s glavnom cestom Luka – Kupljenovo, skrenite desno i nastavite do polazne točke rute parkirališta kod željezničke postaje u Kupljenovom.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *