Pitoresknim brežuljcima i dolinama (Tuheljske Toplice – Vizovlje; karta 2)

Ova kratka biciklistička ruta provest će vas područjem južno od Tuheljskih Toplica, pitoresknom dolinom potoka Bezavina do kurije Vižovlje te dolinom rijeke Horvatske.

Ruta započinje u kompleksu terma Tuhelj 1 (idealno mjesto za višednevni boravak i biciklističku vožnju Zagorjem). Krenite prema jugozapadu, oprezno prođite kružni tok, prijeđite glavnu cestu te na raskrižju 2 skrenite lijevo. Na raskrižju 3 skrenite desno. Lagano se uspinjući, nastavite u smjeru naselja Bezavina. Ubrzo uspon postaje strmiji i dolazite na raskrižje 4 (1,8 km od starta) s raspelom. Na raskrižju držite lijevu stranu i nastavite se uspinjati . Nakon uspona izlazite na grebensku cestu s predivnim pogledom na okolicu. Uživajte u vožnji. Na Y raskrižju 5 (3,7 km od starta) skrenite desno i započnite spuštanje u pitoresknu dolinu potoka Bezavina. Ruta u nastavku prolazi izrazito mirnim područjem s prekrasnim i autohtonim zagorskim krajolikom.

Ubrzo ulazite u naselje Požarkovec gdje na raskrižju 6 (8,2 km od starta) s pokloncem skrenite lijevo i nastavite strmim usponom. Kada se vozite Zagorjem, nikako ne možete izbjeći uspinjanje, ali ni spustove koji vas očekuju na raskrižju 7 (9 km od starta). Na raskrižju skrenite lijevo. Tijekom spuštanja obratite pažnju na lijevu stranu jer će se uskoro pokazati kurija Vižovlje koju možete posjetiti. Nakon spusta, na T raskrižju s trgovinom skrenite desno i nastavite slabo prometnom cestom kroz dolinu do raskrižja 8 (12,8 km od starta). Na raskrižju skrenite lijevo i nastavite prema naselju Dubrovčan. Cesta vas vodi do naselja Gorupči, gdje na Y raskrižju 9 (15,5 km od starta) skrenite desno. Vozeći se po nadvožnjaku, prijeđite glavnu cestu i nastavite do sljedećeg raskrižja na kojem skrenite lijevo.

Nakon raskrižja, ruta vas vodi slabo prometnom asfaltnom cestom prema naselju Vilanci. U naselju Vilanci na raskrižju 10 (19,7 km od starta; raskrižje je lako previdjeti, stoga budite oprezni) skrenite desno na uži makadamski put i nastavite prema Tuheljskim Toplicama. Ovdje ruta završava.

Tehnički opis rute

  1. Terme Tuhelj. Početak biciklističke rute.
  2. Raskrižje. Skrenite lijevo.
  3. T raskrižje. Skrenite desno i pratite signalizaciju za naselje Bezovina.
  4. Raskrižje s raspelom. Držite lijevu stranu i nastavite uzbrdo.
  5. Y raskrižje. Držite desnu stranu i nastavite nizbrdo.
  6. Raskrižje s pokloncem. Skrenite lijevo i nastavite uzbrdo strmim usponom.
  7. Y raskrižje. Skrenite lijevo i nastavite nizbrdo.
  8. Raskrižje. Skrenite lijevo.
  9. Y raskrižje. Skrenite desno i nastavite nadvožnjakom preko glavne ceste.
  10. Raskrižje. Skrenite desno na makadamski put.

Ova ruta kreirana je u sklopu projekta „Mreža biciklističkih ruta Krapinsko-zagorske županije“. Projekt su zajednički realizirali Krapinsko-zagorska županija i udruga Ruralni tandem. Projekt je prezentiran s četiri tiskana vodiča odnosno karte biciklističkih ruta i web portalom www.zagorjebike.com.hr, a informacija o rutama dostupne su i na ovom webu. Tiskane karte biciklističkih ruta mogu se pronaći u uredu Krapinsko-zagorske županije u Krapini (turizam@kzz.hr) ili u uredu Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije (info@tzkzz.hr).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *