biciklisticka-staza-rugvica

Meandrima rijeke Save do idiličnih skela i raštrkanih sela Gornje i Turopoljske Posavine (Karta 9)

Rutu započnite u Dugom Selu na Željezničkom kolodvoru 1 ili na parkiralištu u Sajmišnoj ulici. Iz Ulice M. Gupca skrenite lijevo u Ul. J. Predavca i nastavite oprezno preko pruge Rugvičkom cestom prema jugu. Na 3. km od početka rute s lijeve strane skretanje je za restoran-izletište Ribarska koliba. U neposrednoj blizini, istočno i južno od ciglane, zapaziti ćete dva jezera (ribnjaka) nastala u udubljenjima gdje se nekoć kopala glina. Nastavljate ravno glavnom cestom, oprezno radi jačeg prometa, sve do nadvožnjaka preko autoceste Ivanja Reka – Lipovac. S desne strane nakon nadvožnjaka je restoran Posavska hiža, okružen lijepom prirodnom hladovinom stabala. Na prvom sljedećem raskrižju na 6. km od početka rute skrenite lijevo prema Rugvici, Dugoselskom cestom. U plodnoj ravnici pokraj Rugvice lijevo od ceste je Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, Fakulteta poljoprivrednih znanosti u Zagrebu. U Rugvici djeluje od 1964. odnosno 1967. god. Na Y raskrižju 2 nakon Instituta, kod kapele-poklonca Bl. Alojzija Stepinca, skrenite desno sporednom cestom prema nasipu. Dolazite u idilično središte Rugvice s Trgom J. Predavca. Uz Vatrogasni dom i zgradu poglavarstva općine krenite na savski nasip i potom lijevo po nasipu. Rugvica je mjesto na obali Save do kojeg je rijeka plovna. Desno uz nasip vozite se uz betonski obrambeni zid od poplave, a lijevo uz nasip su posavske kuće i dvorišta. Ovaj dio nasipa zove se Stara cesta. Nakon naseljenog dijela nasipa, dolazite na makadamski dio kroz polje.

Na 10,2 km od početka rute ste u Novakima Oborovskim, selu koje se pruža uz makadamsku cestu na nasipu, od kojeg vode poprečne ulice prema polju tzv. linije. Po nasipu prolazite uz kapelicu sv. Ivana Nepomuka i na 11,5 km ulazite u naselje Preseka Oborovska te silazite sa makadama 3, ponovo na glavnu cestu kojom nastavite ravno. Ovo polukružno selo ušorenog tipa, sa zajedničkim pašnjakom ispred mjesta, i dan danas podsjeća na zajednička ispasišta za stoku (tzv. gmajna), koja su se održala sve do 60-tih godina dvadesetog stoljeća. Na 13,8 km 4 na Y raskrižju s raspelom, nakon ulazne ploče Oborovo, skrenite desno u ulicu S. Radića prema nasipu. Kod poklonca-raspela s desne strane ceste, ponovo izlazite na nasip i na makadam. Lijepo uređena katna kuća, bogato ukrašena rezbarijama Veterinarska je ambulanta Oborovo, osnovana je 1936. god. kao prva seoska vet. ambulanta na poticaj prof. Ota Kćstera (poprsje ispred zgrade ambulante). Kod sljedećeg raspela s lijeve strane ceste završava makadam i počinje asfalt, a lijevo se odvaja Trebovečka ulica. Na 15,5 km od početka rute 5 dolazite na dobro uređene betonske prilaze skeli Oborovo – Vrbovo Posavsko. Vožnja skelom traje nekoliko minuta i pruža doživljaj potpunog opuštanja u miru i tišini života na rijeci. Ukoliko skelar nije na skeli nazovite ga na mobitel. Poštujte pravila ponašanja na skeli, ne podcjenjujte rijeku. Skele za visokog vodostaja obično nisu u funkciji. Skela vozi svaki dan (ljeti 6–22 h, a zimi 7–21 h). Prije skretanja na skelu, preporuka je kratko svratiti do Oborova skretanjem s rute D. Nastavite ravno po nasipu Oborovskom ulicom i spustite se na glavnu Zagrebačku ulicu, te u središte idiličnog i nadasve zanimljivog naselja Oborovo.

U parku u središtu naselja je impresivan spomenik i spomen kosturnica, djelo akademske kiparice Vere Dajht-Kralj i arhitekta Ivana Glunčića iz Zagreba iz 1958.g., u spomen na oborovsku bitku 29. 3. 1944. Nastavite li vožnju prema središtu Oborova prolazite desno uz groblje, dok je lijevo uz dvije stare platane kapela sv. Marije Dolorose (Majke Božje od Sedam Žalosti). U samom središtu mjesta je prostrana, jednobrodna, barokizirana (1757.) župna crkva sv. Jurja i Jakova. Nakon posjeta Oborovu, prijeđite skelom na južnu obalu rijeke i nastavite lijevo uz bistro Paloma. Uz nasip je dosta starih posavskih kuća, a u dvorištima tzv. đeram, stari bunar s drvenom klackalicom na stupu za vađenje vode. Prolazite kroz Stružec Posavski. Na 20,3 km od početka rute dolazite u Veleševec (obrađen i u karti 7 biciklističkih ruta). Na cesti kroz selo, nakon Vatrogasnog doma, skrenite desno 6, prolazite uz vodotoranj na kraju naselja. Slijedi naselje Ruča, puno raznoliko građenih kuća od cigle i drveta. U središtu sela je Vatrogasni dom i kapela sv. Florijana (1930. g.). Ovdje skrenite desno glavnom cestom u smjeru Siska 7. S lijeve strane ceste je lokalno groblje, a s desne je ribnjak, nakon kojeg na Y raskrižju nastavite lijevo glavnom cestom. U selo Suša ulazite nakon 24,5 km rute i prolazite uz kapelu sv. Vida, iz 1760. godine. Nastavite uz Vatrogasni dom, trgovinu i bistro u smjeru savskog nasipa. Kod raspela uz cestu skrenite desno, izlazite na nasip s kojeg se pruža lijep pogled na rijeku i okolicu. Na 27. km od početka rute nalazite se u Jezeru Posavskom na T raskrižju. 8 Skrenite lijevo prema D. Dubrovčaku uz spomenik NOB-a. Desno se odvaja cesta za Sisak. Nastavite vožnju cestom desno od savskog nasipa. Na 30,5 km dolazite na skelu D. Dubrovčak – L. Dubrovčak. 9 Još jednom doživite jedinstvenu, opuštajuću atmosferu nečujnog, vijugavog toka Save uz starinski način prijevoza preko rijeke. Skelar iz obližnje Martinske Vesi gotovo je uvijek na skeli sa svojim psom, no ukoliko ga trenutačno nema koristite kontakt mobitel za poziv. Radno vrijeme skele je svaki dan (ljeti 6.30–20.45, zimi 6.30–19 sati), osim za visokog vodostaja Save. U središtu L. Dubrovčaka je crkva sv. Nikole, sagrađena poslije 1789. Ruta nastavlja ravno Ul. braće Radić. Ovaj je dio rute također vrlo dobar za promatranje danas već rijetkih, lijepih primjera tradicijske gradnje u drvu.

Uobičajene su drvene, katne kuće s otvorenim ili zatvorenim trijemom i mnoštvom rezbarenih ukrasa, popularno zvane čardaci. Desno uz cestu u Topolju je lijepa kapela-poklonac, a nakon Topolja prelazite kanal Sava–Lonja–Strug. Ovdje gotovo uvijek, s mosta preko kanala, možete uživati u prizoru slobodne ispaše konja na zelenim pašnjacima. Na 35. km rute ulazite u naselje Posavski Bregi, s najviše očuvanih tradicijskih, drvenih kuća i gospodarskih objekata na ruti, a posebno oduševljava, desno uz cestu, nedaleko crkve sv. Maksimilijana iz 1815., stari drveni vatrogasni toranj, tzv. zvonara, koji je služio za alarmiranje i osmatranje okolice u slučaju požara. Vatrogasno društvo ovdje djeluje od 1896. g. Na Y raskrižju 10 u naselju iz Savske ceste skrenite lijevo po Dugoselskoj cesti. Uz manje romsko naselje, vožnju nastavite gotovo paralelno uz autocestu, pitoresknim selima šemovec Breški, Greda Breška i Zelina Breška. Na 40. km od početka rute ulazite u Trebovec, mjesto u kojem možete i kratko predahnuti uz piće u istoimenom ka?ću na samom zavoju u centru mjesta. U Trebovcu je kapela sv. Benedikta s grobljem i nekoliko tradicijskih kuća. Na 2 km od Trebovca prelazite most preko rječice Zeline i za 1,5 km ulazite u Ježevo. Uočite s desne strane ceste naftnu pumpu (tzv. njihalicu ili mahalicu). Naime, od 1957. g. novi značaj ovom, nekada isključivo poljoprivrednom, području daju i nalazišta nafte. Otada se u ovom pitomom krajoliku klanjaju marljivi roboti nalik ovom. u Ježevu je oko 1900. g. sagrađena zidana kapela sv. Duha. U toj jednostavnoj građevini je inventar iz 18. i 19. st., tri barokna oltara, glavni oltar i pobočni oltar iz 1725.

U Ježevu je također i crkva sv. Antuna bez stalnog svećenika, a 1805. g. radom tamošnjih seljaka nasipom je opasano novo groblje. Na 46.4 km ste na nadvožnjaku i prelazite autocestu. Na Y raskrižju nakon nadvožnjaka 11 nastavite ravno po cesti do Obedišća Ježevskog. Na raskrižju 12 u Obedišću Ježevskom točno preko puta vatrogasnog doma skrenite lijevo na makadamsku cestu prema Donjoj Gredi. Na T raskrižju 13, 48.8 km od početka rute, skrenite desno u Dugoselsku ul. u Črncu Dugoselskom. Po izlasku iz sela nastavljate kroz polja, njive, kukuruzišta, a potom u šumu šikovica i nakon mostića dolazite na makadamski dio rute sve do izlaza iz šume, gdje počinje asfalt i Ul. Bože Huzanića. Ulazite u naselje Puhovo. Ravno pred vama otvara se fantastičan pogled na Martin Breg i toranj stare crkve sv. Martina. Na južnom prilazu Dugom Selu dva puta prelazite željezničku prugu, potreban je poseban oprez i poštivanje signalizacije pri dolasku vlaka. Nakon 54 km dolazite na raskrižje 14 s Ul. Josipa Zorića. Oprezno prijeđite glavnu ulicu i nastavite ravno Šaškovečkom ulicom. Na raskrižju Šaškovečke i Domjanićeve ul. skrenite lijevo i nastavite Domjanićevom ulicom sve do raskrižja na 55,2 km rute, gdje skrenite lijevo u Osječku ulicu i još jednom oprezno prijeđite glavnu prometnicu Ulicu Josipa Zorića 15, te se spustite ravno po Kolodvorskoj ulici do početka rute. Ukoliko ste ogladnili preporučamo odlazak u restoran Klet obitelji Bunčić ili restoran Dioniz.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Zagrebačke županije koji vodi turistički ured Turističke zajednice Zagrebačke županije. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu formata 1:60 000 kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u turističkom uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb, uredovno vrijeme pon-pet 08:00-16:00, www.tzzz.hr.

Tehnički opis rute

 1. Početak rute kod Željezničkog kolodvora Dugo Selo.
 2. Na Y raskrižju nakon BC Instituta skrenite desno sa glavne ceste kod kapele-poklonca Bl. Alojziju Stepincu i nastavite prema savskom nasipu i središtu općine Rugvica.
 3. Raskrižje makadamskog puta i glavne ceste, izlazak na glavnu cestu u Preseki Obrovskoj. Oprez radi uključivanja u promet.
 4. Na Y raskrižju s raspelom skrenite desno sa glavne ceste u Ul. Stjepana Radića prema nasipu.
 5. Dolazak na dobro uređene betonske prilaze skeli Oborovo – Vrbovo Posavsko i prelazak Save s lijeve (sjeverne) na desnu (južnu) obalu rijeke.
 6. U Veleševcu na Y raskrižju skrenite desno glavnom cestom prema Ruči, prolazite uz vodotoranj.
 7. U Ruči na raskrižju kod kapele sv. Florijana skrenite desno u smjeru Siska i Suše.
 8. Na T raskrižju u Jezeru Posavskom skrenite lijevo uz spomenik NOB po cesti uz savski nasip u smjeru Desnog Dubrovčaka.
 9. Dolazak na dobro uređene betonske prilaze skeli Martinska Ves ili Desni Dubrovčak – Lijevi Dubrovčak i ponovni prelazak Save s desne (južne) na lijevu (sjevernu) obalu rijeke.
 10. Na Y raskrižju, sa glavne ceste za Ivanić-Grad u Posavskim Bregima skrenite lijevo na Dugoselsku cestu za Trebovec.
 11. Na raskrižju nakon nadvožnjaka nastavite ravno po cesti do Obedišća Ježevskog.
 12. Na raskrižju u Obedišću Ježevskom točno preko puta vatrogasnog doma skrenite lijevo na makadamsku cestu prema Donjoj Gredi.
 13. Na T raskrižju, kod kućnog broja 1 odnosno 23, skrenite desno u Dugoselsku ulicu prema Dugom Selu.
 14. Raskrižje glavne dugoselske prometnice Ulice Josipa Zorića i Šaškovečke ulice. Nakon što oprezno prijeđete cestu, nastavite ravno Šaškovečkom cestom.
 15. Raskrižje Osječke ulice i glavne prometnice Ulice Josipa Zorića. Oprez pri prijelazu glavne prometnice. Nastavite ravno Kolodvorskom ulicom do početka rute.

Kulturno-povijesne, etnološke i prirodne vrijednosti

 • Crkva Blažene Djevice Marije, Kloštar Ivanić – najznačajniji je spomenik sakralne arhitekture stare ivanićke povijesti. Crkvu, a i samostan uz nju, dao je sagraditi zagrebački biskup Stjepan II. Babonić između 1227. i 1242. god. Proširena, produljena i uređena 1757. – 1759. Dobila je svoj sadašnji izgled i posvećena je 1759. Glavni oltar dao je podići Franjo Thansi 1762. i od tada je proštenjarska crkva.
 • Crkva i franjevački samostan sv. Ivana Krstitelja, Kloštar Ivanić – čine jedinstven spomenički arhitektonski kompleks. Prema svjedočanstvu godine uklesane u renesansnom grbu nad glavnim portalom crkve, graditelj crkve i samostana bio je zagrebački biskup Luka Baretin, a svoje je djelo završio 1508. godine. Crkveni toranj u Kloštru, prema odluci još iz 1817. godine, Austrija je izabrala kao ishodišnu točku za provedbu katastarske izmjere za područje Hrvatske i Slavonije. Toranj je visok 69 metara i vidi se iz mnogih susjednih točaka, te je kao takav mogao poslužiti kao polazište trigonometrijske mreže.
 • Franjevačka ljekarna, Kloštar Ivanić – veže se uz franjevački samostan i jedna je od najstarijih u ovom dijelu Hrvatske. Postoje podatci da je u samostanu postojala ljekarna već od 1670. godine. Od 1725. čuva se popis franjevaca ljekarnika i ranarnika. Samostanska ljekarna dobiva 1742. godine status javne ustanove koja služi za zdravstvenu zaštitu naroda.
 • Veliki zdenac, Kloštar Ivanić – U središtu Kloštra nalazi se i seoski središnji zdenac sa zanimljivom nadzemnom arhitekturom. Građen je vjerojatno još za potrebe vojne granice. Zdenac je jedan od vrlo rijetkih povijesno-građevinskih spomenika te vrste u sjevernoj Hrvatskoj.
 • Crkva Uzvišenja sv. Križa, Križ – spada među najbolje očuvane srednjovjekovne objekte srednje Hrvatske i spomenik je nulte kategorije. Staroj je crkvi 1714. godine u požaru izgorio glavni oltar, pa je 1720. godine postavljen novi oltar s vrijednim drvenim skulpturama – jedan od najreprezentativnijih u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj. Posebna vrijednost crkve su također i dva bočna oltara, sv. Roka i Antuna Padovanskoga, koji se spominju oko 1761. godine. U crkvi se nalaze i vrijedni zlatarski predmeti iz 18. i 19. stoljeća. Oko crkve je obnovljen stoljetni park, uređen 1894. godine po pravilima engleske parkovne arhitekture.
 • Crkva sv. Petra apostola, Ivanić-Grad – 1831. godine, treći župnik po redu Ivanić-tvrđe Ivan Bartolić, sagradio je novu crkvu. 1909. godine unutrašnjost crkve oslikao je talijanski slikar Leonardo Marotti. Zasluge za to najvećim dijelom ima nadbiskup zagrebački Juraj Posilović, rodom iz Ivanića. Oslikana unutrašnjost crkve obnovljena je 1991. i to isključivo darovima župljana. Obnovu je izveo, strogo poštujući original, akademski slikar prof. Vladimir Pavlek, koji je obnavljao đakovačku i zagrebačku katedralu, te Banske dvore. Ministarstvo za kulturu Republike Hrvatske izdalo je dekret da je crkva sv. Petra, zbog sveukupnog posebnog interijera, rijetkost u sjevernoj Hrvatskoj i zato je zaštićeno kulturno dobro.
 • Kapela sv. Marije Dolorose (Majke Božje od Sedam Žalosti), Oborovo – nad ulazom u kapelu je godina 1735. ispisana djelomično arapskim, a dijelom rimskim brojkama. U kapeli je kameni kip Marije (1703. g.) u crvenoj haljini i plavome plaštu s djetetom Isusom, te svecima pobornicima krunice uz sv. Mariju, sv. Dominikom u crnom habitu i Katarinom Sijenskom u plavobijeloj odjeći. Barokna slika Marije sa sedam mačeva u srcu, koja podno križa drži mrtvo tijelo sina, odgovara naslovu kapele. Motiv sa sedam mačeva potječe iz Flandrije, a sjeća na teške trenutke Marijina života.
 • Župna crkva Sv. Jurja i Jakova, Oborovo – barokizirana 1757. g. Iz zapisa iz 1642. g. vidljivo je da je crkva tako prostrana zato što je župa obuhvaćala više sela preko Save u Turopoljskoj Posavini, na području današnjih župa Veleševec i Bukevje. Nekada je ova crkva bila drvena, a zidana se spominje 1688.g. Spomeničku vrijednost župne crkve podižu sačuvan glavni namještaj od drva nastao sredinom 18. st., mramorizirani glavni oltar sa kipovima sv. Petra i Pavla i središnjom slikom sv. Jurja na konju nad kojim je sv. Jakov s anđelima, te propovjedaonica iz 1760. g.
 • Crkva sv. Petra Apostola, Veleševec (vidi karta 7)
 • Crkva sv. Nikole, Lijevi Dubrovčak – sagrađena je poslije 1789. g. kada je osnovana i župa. Sačuvan je glavni oltar sa 3 skulpture svetaca, 4 anđela i oltarnom palom s prikazom sv. Nikole, te desni bočni oltar Poklonstva kraljeva s palom i drvenim reljefom s raspelom iz 19. st.
 • Crkva sv. Maksimilijana, Posavski Bregi – župa je osnovana 1790. g., a crkva sagrađena 1815. g. Sačuvane su zidne slike iz vremena gradnje. Inventar je iz 19. st.: glavni oltar s tri drvene skulpture (sv. Maksimilijana, ćirila i Metoda), lijevi bočni oltar B.D. Marije s 3 drvene skulpture (B.D. Marije, sv. Ane i sv. Doroteja), desni bočni oltar Srca Isusovog s 3 skulpture (Srca Isusova, sv. Antuna Padovanskog i sv. Florijana), te ulje na platnu s prikazom Marije Magdalene i sv. Ivana pod križem.
 • Župna crkva Uznesenja Marijina, Nart Savski (nije uz rutu) – za ljubitelje baroka, južno od Dugog Sela. Inventar crkve: 4 ukoso postavljena barokna oltara, većinom s rokoko motivima, dvije slike iz 17. st., barokni kipovi i slike iz 18. i 19. st., te propovjedaonica iz 1741. Na slikama sv. Barbare s anđelom uz umiruću osobu iz 1848. i Marije Magdalene iz 1856. signiran je J. Beyer. Web: www.zupa-nart.com

Servisne informacije

Ivanić-grad

 • Turistička zajednica grada Ivanić-Grada, Moslavačka 13, tel. 01 2831 361, turistickazajednica@ivanic-grad.hr, www.ivanic-grad.hr
 • Poglavarstvo grada Ivanić-Grada, Moslavačka 13, tel. 01 2831 360, poglavarstvo@ivanic-grad.hr
 • Pučko otvoreno učilište i Gradska knjižnica, Moslavačka bb, tel. 01 2881 689,
  info@pou-ivanic-grad.hr
 • Župni ured sv. Petra, Park S. Posezija 3, Ivanić-Grad, župnik Josip ćorić, tel. 01 2889 030
 • Biciklistički klub Ivanić , Kundekova 2, 10310 Ivanić-Grad, mob. 098 288 107 (Mario Biršić, predsjednik BK), fax. 01 2896 094, www.bk-ivanic.hr
 • Dom zdravlja i Hitna pomoć, Omladinska 25, Ivanić-Grad, tel. 01 2881 493
 • Policijska postaja Ivanić-Grad, Maznica 3, Ivanić-Grad, tel. 01 2881 111
 • Željeznički kolodvor Ivanić-Grad, Kolodvorska bb, tel. 01 2882 471, www.hznet.hr
 • Skela na Savi Lijevi Dubrovčak – Desni Dubrovčak (tj. Martinska Ves), skelar Boris Sučec, tel. 044 716 017, mob. 098 9898 297
 • Benzinska postaja INA, Obilaznica bb, Ivanić-Grad, tel. 01 2888 775, www.ina.hr
 • Benzinska postaja Muflon, F. Jurinca bb, Ivanić-Grad, tel. 01 2881 114, svaki dan od 5–24
 • Elektro centar Petek, Deželićeva 2, Ivanić-Grad, tel. 01 2888 482 (rezervni dijelovi, gume)
 • Bankomati Ivanić-Grad – Zagrebačka banka d.d., Trg V. Nazora 7 • PBZ d.d., Školska 2 i Omladinska 23a • Erste & Steiermarkische Bank d.d., Moslavačka 1 (FINA) • Hrvatska poštanska banka, Moslavačka 14 (Pošta) • Raiffeisen Bank Austria d.d., Moslavačka 11
 • Specijalna bolnica Naftalan, Omladinska 23a, tel. 01 2834-555, www.naftalan.hr
 • Prenoćište restoran Ivanićanka, Trg V. Nazora, tel. 01 2888 947, www.insula-tours.hr
 • Seoski turizam Kezele, smještaj, eno-gastro ponuda, događanja, tel. 01 2820 496, www.kezele-vino.hr
 • SRC Petek i restoran Garfield, Etanska cesta bb, Ivanić-Grad, tel. 01 2883 070, www.ecp.hr
 • Gradska pivnica Ivanić, Savska 15, Ivanić-Grad, tel. 01 2888 840, www.aeks.hr

Kloštar Ivanić

 • Općina Kloštar Ivanić i TZ općine Kloštar Ivanić, tel. 01 2892 341, 2892 475, www.klostar-ivanic.hr
 • Župni ured Uznesenja BDM, Sv. Marije 4, Kloštar Ivanić, pater Josip Vrbanac, 01 2831 400
 • Benzinska postaja INA, Kralja Tomislava bb, Kloštar Ivanić, tel. 01 2892 230
 • Bankomati Kloštar Ivanić – Zagrebačka banka d.d., Kralja Tomislava 6 • Privredna banka Zagreb d.d., Trg svetog Ivana 1
 • Seoski turizam Janković, eno-gastro ponuda, događanja, tel. 01 2888 656, www.jankovic.hr

Križ

 • Općina Križ i TZ općine Križ, tel. 01 2831 510, tzkriz@tzzz.hr, www.opcina-kriz.hr
 • Župni ured Križ, Trg Svetog Križa 3, Križ, župnik Marijan Koren, tel. 01 2824 747
 • Benzinska postaja INA, Svetog Križa bb, Križ, tel. 01 2824 501, ned. zatvoreno
 • Benzinska postaja Sirovina benz, Zagrebačka bb, Križ, tel. 01 2824 910, ned. otvoreno
 • Bankomati Križ: Privredna banka Zagreb d.d., Trg svetog Križa bb
 • Edukacijsko-rekreacijska staza Veliki Jantak, obronci Moslavačke gore u šumi Veliki Jantak, općina Križ, duljina staze 3 km, kontakt: Društvo za poljepšanje Križa i okolice, Goran Bek, tajnik, tel. 01 2820 716
 • Šumarija Novoselec, Kolodvorska 27, Novoselec, tel. 01 2897 088, sumarija-novoselec@hrsume.hr, www.zagreb.hrsume.hr. Upravlja gospodarskim jedinicama čret – Varoški lug, Marča, Veliki Jantak i Žutica. Lugarnice: Marča: Jabuke Marča, Žutica: Pleso i Velika Hrastilnica.

Dugo Selo i Rugvica

 • Turistička zajednica grada Dugo Selo, A. Mihanovića 1, tel. 01 2751 404, fax: 01 2751 405, tzdugoselo@tzzz.hr, www.dugoselo.hr
 • Biciklistički klub Dugo Selo 2001., Domobranska 4, tel. 01 2753 868, mob.: 098 693 276 (Dragan Mikulić-Mika), dragan.mikulic@bk-dugoselo.hr, www.bk-dugoselo.hr
 • Općina Rugvica, Trg J. Predavca 1, tel. 01 2764 215, 2764 220, opcina.rugvica@zg.t-com.hr
 • Dom zdravlja Dugo Selo, D. Domjanića 12a, tel. 01 2785 500, Hitna medicinska pomoć:
  01 2753 094, 2785 555
 • XII. Policijska postaja Dugo Selo, A. Mihanovića 2, tel. 01 2753 044, 2753 083 ili 92
 • Željeznički kolodvor Dugo Selo, M. Gupca 5, tel. 01 2753 277, vozni red: www.hznet.hr
 • Vulkanizer BELI, J. Predavca 26, Dugo Selo, tel. 2751 254, radno vrijeme od 8 do 17 h
 • Bankomati D. Selo – Zagrebačka banka, J. Zorića 17, Kolodvorska 1 i Zagrebačka 108
 • Skela na Savi Oborovo – Vrbovo Posavsko, skelar Damir Obrstar, tel. 01 2761 129,
  mob. 098 376 517
 • Restoran Ribarska koliba (ribnjaci Ciglana), Rugvička bb, tel. 01 2753 393, www.buncic.hr
 • Restoran Dioniz, J. Zorića 31, Dugo Selo, tel. 01 2759 760, restoran.dioniz@email.t-com.hr
 • Gostionica sa sobama Ježevo, Ježevečka 3d, Rugvica, tel. 01 2775 688, spenava@inet.hr
 • Gostionica Posavska hiža, Dugoselska 28, Rugvica, tel. 01 2760 602, pon-ned. 7–23 h

9 comments for “Meandrima rijeke Save do idiličnih skela i raštrkanih sela Gornje i Turopoljske Posavine (Karta 9)

 1. Krešo
  15.05.2011. at 15:07

  Draga i ja smo ovu rutu odvozili prije dvije godine i stvarno je bilo odlićno! Hvala!

  • Robert Rigo (admin)
   15.05.2011. at 16:49

   Ruta je doista predivna 🙂 Pogotovo vožnja skelama preko Save. Meni je to uvijek poseban doživljaj koji volim što češće ponavljati 🙂

 2. Groucher
  20.08.2012. at 08:14

  Ruta nije zahtjevna ali unatoč tome je jako zanimljiva. Posebice dio od Rugvice do Dubrovčaka. Poslije je ruta malo grbava zbog lošeg stanja cesta ali ništa što se ne može svladati.

 3. Željko
  18.10.2012. at 19:19

  Vozim svaki tjedan jedan dan.Ne kužim zašto zbog 5 km ići na dvije skele.Vozim s ovu stranu save i od Dugog Sela i nazad ima 50 km i odradim u komadu.Sasvim je OK.

 4. Dalibor
  16.03.2013. at 19:18

  Otpeljali smo rutu. Stvarno nije zahtjevna, a zanimljiva je baš zbog vožnji na skelama. Doživljaj je bio dijelu moje ekipe koji do tada nisu znali kaj je to skela. Face su im bile kao maloj djeci u luna parku. Sigurno ćemo ponovit ovu rutu.

 5. chelo
  02.05.2013. at 17:16

  Odvezli smo rutu jučer ugodna vožnja,južna obala Save predivna.
  Napomene: – obezbjediti se vodom i hranom ništa od navedenog na ruti ne radi,možda
  zbog toga što je bio 1.maj
  – cesta oko Ježeva u rekonstrukciji ali to je privremeno i može se proći,čeka se
  asfaltiranje
  – neki dijelovi koji se opisuju kao makadam sad su asfaltirani, nedaj te se zbuniti

  Planiramo već sljedeću rutu.
  Lijep pozdrav

 6. Mario
  31.10.2013. at 21:03

  Prekrasnu sunčanu proteklu subotu smo proveli na ovoj ruti. Išli smo cijelu rutu po asfaltu, frend ima cestovnjaka, pa smo zaobišli ovih par km predviđenog makadama.

  Skele su baš poseban doživljaj. Savjet: na tiskanoj karti su objavljeni brojevi mobitela skelara, zapišite si ih ako ih treba zvati da dođu. Mi smo malo čekali, ništa strašno, vrijedilo je.

  Ruta zaista nije zahtjevna, sve ravnica. Mi smo 40+ stričeki i tete, u slabijoj kondiciji, i nije nam uopće bilo teško. Ovo što je gore napisao chelo, da se obezbjedite vodom i hranom je živa istina, jedva smo našli neki kafić na kraju, već blizu Dugog Sela.

  Sve u svemu, oduševljeni smo rutom, bilo nam je prepredobro. Usput, ovo nam je prva ruta koju smo odvozili po ruti iz karata ZG Županije, a pošto smo jako zadovoljni, odlučili smo odvoziti sve rute… jednog dana. Valjda kad budemo 50+ ćemo se moći pohvaliti da smo ih sve odvozili :-).

  Tina, Reno i Mario

 7. cromagnon
  22.03.2014. at 19:24

  VAŽNO: u veljači 2014 se utopio skelar na skeli u Dubrovčaku i skela do daljnjega nije u funkciji (informacija od 22.3.2014.)

 8. Damir
  07.10.2014. at 11:17

  U ponedjeljak 1.rujna 2014. godine u 6.30 sati, nakon nešto više od pola godine stanke, ponovno je u prometu skela “Martinska Ves” na relaciji Dubrovčak Lijevi – Dubrovčak Desni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zagrebačka županija

Podaci o ruti

 • Start: Dugo Selo
 • Cilj: Dugo Selo
 • Dužina: 55 km
 • Ukupni uspon: 84 m
 • Najviša točka: 119 m
 • Vrijeme vožnje: 4 h
 • Težinski faktor: 2/5
 • Podloga: asfalt, makadam
 • Odmorišta: Veleševec, Posavski Bregi, Ježevo
 • Napomena: Ruta nije označena signalizacijom za bicikliste.
 • Autor(i): Lidija Mišćin i Robert Rigo
 • Objavljeno: Prosinac 2007.