Markuševec (Zagreb) – Planinarski dom Hunjka (Medvednica)

Ako se želite ozbiljnije baviti brdskim biciklizmom i za početak odabrati nešto lakšu stazu onda je uspon iz Markuševca na pl. dom Hunjka odličan odabir. Uspon je u cijelosti prohodan cijelu godinu i kombinacija je makadama i kolnog puta. Uspon započinje u istočnom djelu Zagreb u Markuševcu kraj crkve. Uspon je u početku označen markacijom i kreće se ulicom Mrzljak. Uspon prolazi kraj kamenoloma i potoka koji se spuštaju s obronaka Medvednice. Duž uspona pružaju se mnogobrojni pogledi na istočni Zagreb. Na 7. km nalazi se odmorište kraj potoka. Idealno mjesto za odmoriti noge i nešto pojesti. Nakon 100 m od odmorišta staza se račva, te treba krenuti lijevo uzbrdo ako želi te na vrh. Na 10. km raskršće je te treba skrenuti lijevu uzbrdo prateći glavni put. Nakon 200 m opet raskršće, te ponovo treba držati lijevu stranu. Uspon završava kod planinarskog doma Hunjka na cesti Donja Stubica – Zagreb. Ako se želite vratiti u Zagreb trebate skrenuti lijevo na jug. Asfaltna cesta vodi kraj pl. domova Puntijarka, Tomislavac sve do Šestina. Kao idealnu kombinaciju spuštanja u Zagreb preporučamo makadam od pl. doma Risnjak do Kustošije koji je opisan u sklopu ove karte. Druga kombinacija je spuštanje već spomenutom asfaltnom cestom do Šestina.

3 replies
 1. Danijel
  Danijel says:

  Pozz… samo bih zelio da obratite paznju na pravilno pisanje imena Markuševec… znaci nije Markuševac… u naslovu je napisano krivo ali ste u tekstu dobro napisali!!!! Imao bih jedno pitanje vezano uz rute, dali se mogu negdje skinuti karte u pdf formatu??? Hvala!

  Reply
  • Robert Rigo (admin)
   Robert Rigo (admin) says:

   Evo ga 🙂 Ispravili smo naziv u Markuševec.
   Koje karte u pdf formatu trebate? Za ovu rutu ili neku drugu? Ponekad se može pronaći karta u digitalnom obliku, ali najčešće ne, na našu veliku žalost.

   Reply
 2. Danijel
  Danijel says:

  Zahvaljujem!!! 😉
  Ma mislil sam ak ima negdje za skinut kompletna karta sljemenkih ruta u pdf-u… morat cu se zadovoljit sa kartom u papirnatom formatu iz turbo sporta!!! thnx…

  Jedno pitanje nevezano uz prethodni komentar… krajem 5mj se spremam na tour ZG-OS, pa ako imate kakve slavonske rute za preporuciti???

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *