Kroz vinorodne brežuljke i idilične pejzaže okolice Vrbovca (Karta 12)

Ova pitoreskna ruta najbrežuljkastijim dijelom vrbovečkog kraja, provesti će vas kroz idilične krajolike i udaljena naselja ovog područja. Rutu započnite u središtu Vrbovca na velikom parkiralištu 1 pokraj galerije. S parkirališta se spustite Ulicom Stjepana Radića prema Zagrebačkoj ulici. Na raskrižju s vrlo prometnom Zagrebačkom ulicom 2 oprezno prijeđite cestu i nastavite ravno Kutenovom ulicom u smjeru sela Cerje. Vozite manje prometnom cesticom kroz polja, te lagano uzbrdo ulazite u Cerje, najuređenije selo vrbovečkog kraja. Selo je puno lijepo uređenih kuća i okućnica, a na električnim stupovima, tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, vise tegle s cvijećem. Cvijećem su ukrašene i lokalna kapelica, ali i sabirnica mlijeka tzv. mljekara u središtu sela. Nakon Cerja ruta i dalje nastavlja lagano uzbrdo kroz vinograde, između vinskih klijeti s pogledom unazad na Vrbovec i njegova dva prepoznatljiva tornja, onaj župne crkve sv. Vida i vrbovečki vodotoranj. Slijedi lagani spust do Lovrečke Varoši. Mjesto je poznato po lijepoj, kasnobaroknoj crkvi sv. Lovre, koja u svom interijeru čuva jedinstvenu propovjedaonicu u obliku “Jonine ribe” (1780.). Jedina u Hrvatskoj pripada tipu “prirodne propovjedaonice”, koji se javlja u Češkoj i Šleziji. Rad je nepoznatog, možda varaždinskog kipara, dojmljivog, čvrstog stila klesanja. Na Y raskrižju 3 u Lovrečkoj Varoši skrenite lijevo i pokraj groblja nastavite prema sjeveru i Hruškovici. Na 6 km rute nalazite se na T raskrižju u selu Cerik. Lijevo od raskrižja je kapela sv. Valentina i Srca Marijina. Na raskrižju nastavite ravno. Vozite se pitoresknim krajolicima okruženi voćnjacima, livadama i poljima s lijepim pogledima na okolicu.

Plava ruta dalje vodi slabo prometnom cestom kroz sela Hruškovica i Kamenica, a nakon 10.8 km rute dolazite na Y raskrižje 4, gdje skrećete desno u smjeru Preseke. Na raskrižju se nalazi spomenik borcima NOB-a, a lijevo se asfaltirana cesta odvaja za Pogančec. Spomenuto selo nije na plavoj ruti, ali je posebno zanimljivo jer se kao posjed spominje još 1481., a danas selom dominira otmjena, arhitektonski posebno zanimljiva crkva Majke Božje Lauretanske. Ova lijepa crkva u dosta je lošem stanju, a dovršena je 1780. godine kao zavjet vlastelina Antuna pl. Petričevića koji se vratio živ iz Sedmogodišnjeg rata (1756. – 1763.). Nastavite li dalje plavom rutom, ubrzo nakon duže uzbrdice ulazite u općinsko središte, naselje Preseka na 13 km rute. U središtu mjesta je područna škola, lovački dom, gostionica i nekoliko trgovina, a naseljem dominira župna crkva sv. Petra smještena na upečatljivom proplanku. U središtu Preseke na T raskrižju 5 skrenite desno, dok se lijevo odvaja skretanje s rute A kojim, za 7.5 km vožnje u jednom smjeru, možete doći do spoja s biciklističkom rutom sa karte 10 zelinskim krajem i naselja Zrinščina sa starim vuglenicama. Vožnja po skretanju s rute je jako brdovita i nešto napornija. Nakon što ste nastavili po ruti i skrenuli desno, dolazite na strmiji spust gdje je potreban oprez. Dalje nastavite u smjeru Kraljevog Vrha. Prolazite kroz Kraljev Vrh i vozite se lijepom dolinom rječice Velika prema G. Tkalcu. Prije ulaska u G. Tkalec dolazite na lagani uspon uz farmu jelena lopatara, potom vozite po hrptu brijega s lijepim vidicima i nakon 19 km ulazite u Gornji Tkalec s crkvom sv. Marije.

Na T raskrižju u selu nastavite ravno, lijevo se odvaja cesta za Veliki Raven. Nakon G. Tkalca na 19,8 km rute, dolazite na Y raskrižje 6 s prometnom cestom. Ovdje skrenite desno i nastavite 200 m do sljedećeg T raskrižja gdje oprezno skrenite lijevo na sporednu cestu za Novake Ravenske. U Novakima Ravenskim počinje makadam kojim ćete ravno doći u mjesto Zagorci. Na T raskrižju 7 u Zagorcima završava makadam, a ruta dalje nastavlja desno, lagano nizbrdo po asfaltu, prema Repincu. Ovdje su jako lijepi vidici obzirom da ruta prolazi hrptom brijega. Na spustu treba biti oprezniji u vožnji, jer završava na raskrižju s prometnijom cestom prema Gradecu. Na spomenutom T raskrižju 8, 24.3 km rute, skrenite desno i nastavite pokraj poklonca Kraljici mira iz 1916. godine. Ruta dalje vodi kroz Podjales, odakle su lijepi vidici na okolicu, a potom u smjeru Gradeca. Prije ulaska u samo središte Gradeca je T raskrižje 9 na 27.8 km rute. Ovdje skrenite desno nizbrdo u smjeru Malog Brezovca. Svakako svratite do obližnjeg Gradeca kojim dominira župna crkva Ranjenog Isusa (građena od 1768. do 1824., glavni historicistički oltar osmislio je Herman Bollé). Lokalni kafići pogodni su za odmor i okrijepu. Nakon skretanja na T raskrižju započinje spust u Mali Brezovec.

Na 29.4 km rute, nastavite vožnju po makadamskoj cesti uz korito potoka. Makadam završava u mjestu Gostović na T raskrižju 10 s prometnom cestom, 30.9 km rute. Na raskrižju skrenite lijevo i oprezno nastavite vožnju po glavnoj cesti Vrbovec – Križevci. Nakon 400 m, dolazite do sljedećeg T raskrižja 11. Nastavite li glavnom cestom pred vama je dvorac Lovrečina Grad (zatvoren za posjetitelje, poznat od 1540., dograđivan sredinom 19. st.). Na raskrižju 11 stoga nastavite ravno sporednom cestom uz livade i polja kroz naselje Kućari. Nakon 33.1 km rute, ponovo ste na T raskrižju s prometnom cestom. Na raskrižju skrenite lijevo i oprezno vozite cestom 400 m do sljedećeg T raskrižja 12 gdje s glavne prometnice skrenite desno na nešto užu, ali manje prometnu cesticu za Lovrečku Varoš. Pred vama je kratki uspon do L. Varoši, a u samoj Lovrečkoj Varoši spojit ćete se s dijelom rute kojim ste već prošli vozeći plavu rutu. Lagano nizbrdo uz vinograde i vinske klijeti, te kroz selo Cerje, sada već puni dojmova s ove prelijepe biciklističke rute najbrežuljkastijim, zaista idiličnim predjelima vrbovečke okolice, vratite se natrag u središte Vrbovca. Popijte kavicu u jednom od zgodnih vrbovečkih kafića razmišljajući o nekoj od znamenitih vrbovečkih osoba, spisateljici i novinarki Mariji Jurić Zagorki ili možda velikom hrvatskom banu Petru Zrinskom i Zrinsko-frankopanskoj uroti i smaknuću u Bečkom Novom Mjestu.

Ova ruta nastala je kao dio projekta organizacije biciklističke mreže Zagrebačke županije koji vodi turistički ured Turističke zajednice Zagrebačke županije. Uz ovaj opis preporučamo koristiti tiskanu kartu formata 1:60 000 kako bi se što lakše snašli u prostoru. Tiskana karta dostupna je u turističkom uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb, uredovno vrijeme pon-pet 08:00-16:00, www.tzzz.hr.

Tehnički opis rute

 1. Početak rute na parkiralištu u centru Vrbovca pokraj Galerije Vrbovec. Skretanje s rute B u dužini 1.7 km u jednom smjeru vodi vas do Željezničkog kolodvora Vrbovec.
 2. Oprez! Raskrižje Ulice Stjepana Radića, Zagrebačke i Kutenove ulice. Na raskrižju nastavite ravno u smjeru Cerja.
 3. Oprez! Y raskrižje na kraju spusta u Lovrečkoj Varoši, skrenite oštro lijevo. Prilagodite brzinu uvjetima na cesti.
 4. Oprez! Raskrižje s prometnijom cestom. Na raskrižju skrenite desno u smjeru Preseke.
 5. Preseka. T raskrižje, skrenite desno. Lijevo se odvaja skretanje s rute a , koje vodi do biciklis­tičke rute na karti 10 zelinskim krajem – vuglenice u Zrinščini (7.5 km u jednom smjeru).
 6. Oprez! Raskrižje s prometnom cestom. Nastavite ravno cestom u dužini od 200 m do sljedećeg raskrižja gdje skrenite lijevo za Novake Ravenske. Oprez prilikom skretanja lijevo.
 7. T raskrižje, skrenite desno.
 8. Oprez! T raskrižje nakon nizbrdice, brzinu prilagodite uvjetima na cesti! Na raskrižju skrenite desno.
 9. T raskrižje, skrenite desno u smjeru Malog Brezovca.
 10. Oprez! Raskrižje s prometnom cestom Vrbovec – Križevci, skrenite lijevo.
 11. Oprez! T raskrižje, s glavne ceste koja nastavlja desno, odvojite se ravno po sporednoj cesti kroz Kućare.
 12. T raskrižje, skrenite desno prema Lovrečkoj Varoši i nastavite užom cestom lagano uzbrdo.

[nggallery id=3]

[xmlgm ngg_gallery=3]

2 replies
 1. Marko Ostojčić
  Marko Ostojčić says:

  Isprobano 08.10.2011.g.
  Ruta je fenomenalna, malo je jutrom bilo hladno (+4°C), ali kada se zagriješ..milina! Pazite samo da se zafrknite kao ja pa dospijete u Šelovec..van rute..a opet, lijepo je mjestašce i ima malenu kapelicu pa se možete provozati do tamo.. 😉

  Reply
  • Robert Rigo (admin)
   Robert Rigo (admin) says:

   Baš nam je drago da ste uživali. Taj je kraj doista poseban u jesen, ali i u proljeće:)

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *