Vidikovcima i gustim šumama do doline rijeke Glogovnice (Karta 12)

[singlepic id=37 w=200 h=150 float=left] Ova uzbudljiva biciklistička ruta započinje u centru mjesta Gradec  1 na parkiralištu ispred općinske zgrade, trgovine i dva kafića, pogodna za planiranje vožnje i okrijepu. Gradec ima idiličnu poziciju na hrptu brijega koji se na istok lagano spušta u prostranu dolinu rijeke Glogovnice. Ova rijeka, baš kao i guste šume, obilježava kraj. Gradec je kao i općina Dubrava, kroz povijest bio sigurna biskupska utvrda. Spominje se oko 1552., kada je biskup ovamo prenio sjedište iz Dubrave koju su Turci iste godine osvojili

[singlepic id=41 w=200 h=150 float=left] Nakon utvrde, Gradec prerasta u biskupski dvor kao središte gradečkog vlastelinstva, a 1821. biskup Maksimilijan Vrhovac gradi ovdje novi dvor koji je više odgovarao njegovom profinjenom ukusu (današnja zgrada škole). Godine 1870. kroz Gradec je prošla željeznica. Nekadašnja mala crkva sv. Petra zamijenjena je novom, većom, kasnobaroknom crkvom građenom od 1768. do 1824., koja i danas svojim vitkim tornjem dominira središtem mjesta i okolicom, a posvećena je Ranjenom Isusu. Interijerom crkve dominira pak historicistički oltar djelo Hermana Bolléa. Općina Gradec danas ima oko 4.000 stanovnika u 20 naselja. Iz Gradeca krenite cestom u smjeru sjevera prema Podjalesi i Repincu. Nakon 3.1 km rute, na Y raskrižju s kapelom skrenite desno, lagano nizbrdo i vozite kroz Repinec sve do T raskrižja  2, 4.9 km rute. Nakon pilane desno uz cestu, kod betonske ograde kuće s dva bora, skrenite desno prema željezničkoj postaji Repinec. Oprezno prijeđite željezničku prugu i nastavite desno makadamskom cestom. Oprez, jer odmah nakon prijelaza na livadi  3 započinje zasigurno najinteresantniji i pomalo avanturistički dio rute – vožnja tzv. nogostupom kroz polje i šumu u dužini od oko 2 km sve do Buzadovca.

[singlepic id=47 w=200 h=150 float=left]Nogostup koristi lokalno stanovništvo za dolazak na vlak u Repinec. Potreban je oprez jer je nogostup nešto uži i mjestimično sklizak. Prijeći ćete i dva mostića preko rječica Koruška i Glogovnica. Nakon 7.2 km rute izlazite ponovo na cestu, a nogostup možete koristiti još jednom i za povratni dio rute, iako postoji i alternativa za povratak skretanjem s rute  C . Na asfaltnoj cesti u Buzadovcu  4 skrenite desno u smjeru Cugovca. Ruta nastavlja slabo prometnom asfaltnom cestom kroz Tučenik, Salajce i Lubenu. Nakon 11.2 km rute oprez jer dolazite na prometno raskrižje  5 u Cugovcu. Prijeđite prometnu cestu i nastavite ravno. Na raskrižju su caffe bar i trgovina “Phoenix”, pogodni za odmor i okrijepu. Nastavite vožnju rutom lagano uzbrdo do Y raskrižja gdje skrenite lijevo i vozite u smjeru umjetnog jezera i naselja Fuka. Na 13.6 km rute na ribnjaku ste Fuka. Drveni most na Glogovnici – na nogostupuNakon jezera cesta se uspinje i prolazi uz zgradu šumarije i malu, zgodnu kapelicu. Na 15.8 km rute i sljedećem Y raskrižju  6 skrenite lijevo po užoj, ali vrlo pitoresknoj cesti kroz šumu Brezik u smjeru Habjanovca. Putem prolazite uz jedan lovački dom, a potom i uz poznato Eko-imanje “Zrno” u idiličnom selu Habjanovcu broj 45, lijevo uz cestu. “Zrno” je poznato po uzgoju organske i ekološke hrane kojom se gđa. Zlata Nanić i suradnici, ovdje na 12 ha, bave već punih 20 godina, od 1988. Zaustavite se, interesantno je i prikladno za odmor i okrijepu, a i naučiti ponešto novo.

[singlepic id=55 w=200 h=150 float=left]Nakon 19.7 km rute dolazite na raskrižje  7 u šumi Bukovac. Na raskrižju vas smeđa ruta vodi lijevo, dok ravno put vodi dalje po zelenoj ruti prema G. Vukšincu. Nastavite vožnju asfaltnom cestom uz ograđeno lovište gdje se katkada, ako je jako mirno i tiho, mogu ugledati i divlje svinje. Uskoro ulazite u Novu Kapelu, rodno mjesto pok. hrvatskog motociklista Vilka Severa (1928. – 2003.). Ovaj višestruki prvak Jugoslavije u cestovnom motociklizmu i konstruktor i proizvođač motora klase 80 kubika, za uspomenu je ostavio privatni Moto muzej Sever, kraj kojeg prolazite. Na glavnom raskrižju skrenite desno u smjeru Stare Kapele, dok cesta ravno nastavlja prema Hagnju. Nakon 23.6 km rute dolazite na T raskrižje  8, gdje na nepreglednom zavoju oprezno skrenite lijevo u Staru Kapelu. Ulaskom u Staru Kapelu na T raskrižju 9 pokraj kapele Uznesenja B. D. Marije i biste dr. Vladku Mačeku nastavite lijevo. Središtem mjesta proći ćete između redova obiteljskih kuća i uz polikliniku Paracelzius. Cesta vas vodi uz rub šume Lješćak, a na 26 km rute počinje uređen poljski put kojim, u dužini 1.4 km nastavite vožnju kroz polja sve do T raskrižja s cestom Haganj – Žabnica. Skrenite desno u smjeru Žabnice. Ubrzo potom dolazite na sljedeće T raskrižje 10, gdje skrenite lijevo u smjeru Sveti Ivan Žabno. Uz raskrižje je i nogometno igralište. Nastavite uskom i mirnom asfaltnom cestom koja uskoro prelazi u makadam. Cestom ispod pruge nakon kraćeg uspona ulazite u središte općine Sveti Ivan Žabno. Nakon 31.8 km rute u središtu ste Sv. I. Žabnog 11 pogodnog za zaustavljanje i odmor i okrijepu. Lijepa župna crkva sv. Ivana Krstitelja i etnografska zbirka mogu vas zadržati još koji trenutak u razgledu općine. Nakon predaha nastavite u smjeru zapada glavom cestom. Nakon 300 m je Y raskrižje na kojem se nalazi pizzerija Sax, ovdje skrenite desno.

Ubrzo ulazite u Predavec Križevački i na T raskrižju 12 skrenite desno u smjeru Brezovljana. U Brezovljanima prolazite pokraj kapele Gospe Fatimske i nakon 36.2 km rute dolazite do željezničke pruge, oprezno je prijeđite i nastavite u smjeru Poljane Križevačke. Ubrzo započinje makadam kojim dolazite do Y raskrižja 13, 38.4 km rute, gdje skrenite lijevo prema Buzadovcu. Desno se odvaja asfaltna cesta prema Poljani Križevačkoj i skretanje s rute C dugačko 5 km, koje će vas u povratnom dijelu smeđe rute provesti kroz polja i poljske putove, za kišnih dana blatnjave i natopljene vodom, te kružno dovesti do Repinca. Kao stvoreno za malu avanturu! (Opis skretanja C: Nastavite cestom ravno prema Poljani Križevačkoj, skrenite lijevo kroz selo, do kraja sela, gdje počinje poljski put, najprije po livadi, zatim preko mosta na Glogovnici, pa kroz šumu, potom desno do podvožnjaka ispod pruge i ponovo na asfaltnu cestu paralelnu s prugom, gdje nastavite lijevo za Festinec i Repinec). Ukoliko ste na raskrižju skrenuli lijevo, nastavite asfaltnom cestom hrptom brežuljka s kojeg se pružaju lijepi pogledi. Ubrzo ulazite u Buzadovac i prolazite uz kapelu sv. Nikole iz 1928., izgrađenu na temeljima stare kapele iz 1678.

U Buzadovcu za povratak ponovo potražite lokalno prozvani nogostup, koji će Vas odvesti u Repinec. Ulaz na nogostup nalazi se na samom izlasku iz Buzadovca pokraj kuće s kućnim brojem Buzadovac 14 . Nakon uzbudljive vožnje do Repinca 2 pratite rutu po kojoj ste započeli vožnju sve do Gradeca, gdje ova sadržajna i lijepa ruta završava.

Tehnički opis rute

 1. Početak rute na parkiralištu u središtu Gradeca.
 2. T raskrižje, skrenite desno uz betonsku ogradu s dva bora prema željezničkoj postaji Repinec.
 3. Početak tzv. nogostupa, uskog, popločenog puteljka s dva mostića preko rječica Koruške i Glogovnice kroz polje i šumu. Ulaz na nogostup je točno preko puta željezničke postaje Repinec na livadi.
 4. Kraj nogostupa. T raskrižje u Buzadovcu, skrenite desno prema Tučeniku.
 5. Oprez! Raskrižje s prometnom cestom, nastavite ravno preko raskrižja.
 6. Y raskrižje, skrenite lijevo i nastavite u smjeru Habjanovca.
 7. Oprez! Raskrižje s prometnijom cestom, skrenite lijevo u smjeru Nove Kapele.
 8. Oprez! T raskrižje skrenite lijevo. Na raskrižju treba biti oprezan radi njegove nepreglednosti pri skretanju ulijevo.
 9. T raskrižje, skrenite lijevo. Na raskrižju je spomen bista dr. Vladka Mačeka.
 10. T raskrižje, skrenite lijevo u smjeru Sveti Ivan Žabno. Pored raskrižja je nogometno igralište.
 11. Oprez! T raskrižje s prometnijom cestom u Svetom Ivanu Žabnom, skrenite lijevo.
 12. T raskrižje u Predavcu Križevačkom, skrenite desno u smjeru Brezovljana.
 13. Y raskrižje, skrenite lijevo prema jugu i Buzadovcu. Skretanje s rute C , u dužini 5 km, vodi vas kombinacijom asfaltne podloge i poljskog puta na Pokasin i preko Festinca do Gradeca.

[nggallery id=2]

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *