Od zaleđa Novog Vinodolskog i Klenovice do vjetrenjača na Alanu

Staza se nalazi u zaleđu Novog Vinodolskog i Klenovice. Krenete automobilom magistralnom cestom Novi Vinodolski – Ogulin i  poslije mjesta Bater na križanju prema mjestu Lič parkirate automobil. Cesta je prometna te odaje sigurnost da ste ostavili svoga limenog ljubimca na sigurnom mjestu. Od Novog Vinodolskog do našeg mjesta polaska imate cca 20km, najviše 20 minuta vožnje automobilom, pa za one sa boljom kondicijom postoji mogućnost da stazu povećate sa putom od Novog Vinodolskog. Početak je na 650 mnv. a staza je cijelom dužinom asfaltirana i blagog uspona. U početku oko 800 metara krećete magistralnom cestom put Ogulina, ali ubrzo skrećete sa ceste desno u blagu udolinu. Možda ćete naići na krdo “ničijih” konja koji slobodno lutaju, a u blizini im je pojilište. Ne bojte se bezopasni su. Cesta je vrlo slabog prometa, sa prekrasnim pogledom na strme obale otoka Krka, Krčki kanal i prekrasne planinske livade Pletena. Ubrzo dolazite do vidikovca Sviba. Smješten je podno travnatih obronaka Male i Velike Svibe na prekrasnim planinskim livadama sa nesputanim atraktivnim vidicima.

Nakon 9km dolazite do skretanja za Lovački Dom, gdje je uvijek prisutan veseli gazda Zvonko. Predlažem odmor ostaviti za povratak koji će biti na 20-tom kilometru puta.
U blizini u selu Omar, nalazi se i nadaleko poznata Staklena kapelica.

Gotovo ravnom cestom prolazite kroz mjesto Javorje gdje započinje blagi uspon do mjesta Alan koje se nalazi na 14km našeg puta. Ubrzo nakon petstotinjak metara, u blizini mjesta Vrtina nalazite se na najvišoj točci 840mnv. Već se vide vjetrenjače cilj našeg puta. Ovdje ćete zasigurno zastati, skrenuti sa ceste do njih jer osjećaj je neopisiv. Njihov zvuk, njihova veličina i snaga te prekrasan pogled na Kvarnerske otoke, biti će razlog da im se ponovo vraćate. Nakon “punjenja baterija” slijedi povratak istom stazom gdje predlažemo stati kod Zvonka,  nešto dobro pojesti i popiti te poslušati uvijek zanimljive “priče iz šume”.
[nggallery id=21]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *