Staza Momjanskog muškata

Ova ruta objavljena je uz dozvolu i suradnju s Turističkom zajednicom Istarske županije i portalom www.istria-bike.com. Dodatne i detaljnije informacije o biciklističkom putu (smještaj, servisne informacije, posebna ponuda, agencije, …) možete pronaći na web portalu www.istria-bike.com uz opis puta Staza Momjanskog muškata.

Zašli ste u pitoreskni kraj Bujštine u kojemu, kako to pripovijedaju pučke legende, na svakome brdu sniva po jedan dobri div, a na njegovim obroncima, noću, plešu marljive vile. Na jednom od tih brdašca smjestio se i grad Buje čija ćete dva zvonika uočiti još izdaleka. Zbog svog strateškog položaja, na 222 metra nadmorske visine, Buje su u prošlosti bile poznate još i kao “straža Istre”, što uopće ne čudi pogledate li samo kako se usred brdovitog pejzaža ponosno uzdižu njeni srednjovjekovni bedemi, Kula i zvonici crkve Sv. Servula (15.st.) i crkve Majke Božje Milosrdnice (17.st.).

Što otkriti na Bujštini?

Osim neodoljivog pejzaža terasastih vinograda koji kao da su sišli s naslovnica hedonističkih vodiča Toscane, nikako ne propustite Bujštinu doživjeti kroz pravu polifoniju mirisa i okusa. Nakon što se provozate popločenim kamenim ulicama povijesnog centra Buja, razgledate Etnografski muzej i katedralu izniklu na temeljima antičkog Jupiterovog hrama, spustite se dalje stazom koja vodi preko Bibala, Kruga i Smilovića do Momjana – prekrasnog mjesta na 270m nadmorske visine, s romantičnim ostacima srednjovjekovnog kaštela na stijeni, smještenog samo 18 km od umaške i novigradske rivijere. Ovdje ćete osim prve vinske ceste u Istri i Hrvatskoj, i radosti kušanja vrhunskih kapi po vinskim podrumima proizvođača Kozlovića, Markežića, Prelca, Brajka ili pak Sinkovića, otkriti, doslovno, najbolji muškat na svijetu – Momjanski, a nastavite li stazom gornje Bujštine preko Škarjevaca, Kučibrega, Dugog Brda i Vrnjaka stići ćete i do najmuzikalnijeg sela u Istri – Marušića. Osim raspjevanih Marušića, naselja od svega tridesetak kuća, u blizini možete naći i jedan poseban park – Forma Viva nastao zahvaljujući međunarodnoj ljetnoj kiparskoj školi “Kornarija” koja djeluje u obližnjem napuštenom kamenolomu. Prolazeći rubom prekrasne park šume Kornarije, stići ćete uzbrdo i do sela Triban gdje dominira crkva sv. Jurja iz 17. st. čija je unutrašnjost bogato ukrašena štukaturama i freskama. Učini li vam se ova kakofonija vinskih doživljaja po podrumima prezahtjevna ili prenaporna, ne brinite, na stazi se nalazi i velik broj ugodnih konoba i obiteljskih domaćinstava (agroturizmi) gdje ćete se moći odmoriti, okrijepiti i uživati u pravoj, dobroj, domaćoj kuhinji. Živjeli i dobar tek!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *