Bale (Rovinj)

Ova ruta objavljena je uz dozvolu i suradnju s Turističkom zajednicom Istarske županije i portalom www.istria-bike.com. Dodatne i detaljnije informacije o biciklističkom putu (smještaj, servisne informacije, posebna ponuda, agencije, …) možete pronaći na web portalu www.istria-bike.com uz opis puta Bale (Rovinj).

10. svibnja 2008. svečano je otvorena već zaboravljena trasa stare uskotračne pruge “Parenzana”.

Uz financijsku potporu Europske Unije trasa pruge ponovo je prokrčena, očišćena je od raslinja, i prepreka, a sanirani su i očišćeni mostovi, na koje se stavila i sigurnosna ograda. Upravo stoga što je financirana od strane mnogodržavne Europske Unije, kao i radi toga što povezuje tri države – Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, Parenzana je s pravom nazvana Stazom zdravlja i prijateljstva. Službeno je deklarirana kao biciklistička staza, međutim pogodna je i za trekking. Tome u prilog ide i činjenica da staza prolazi prekrasnim pejzažima starih sela, pitoresknih gradića, roneći kroz prekrasne doline uz rječice i šume, a zatim izranjajući na obronke brežuljaka, krivudajući između vinograda i maslinika vrhunskih istarskih proizvođača.

U Sloveniji, počevši u luci Koper trasa je duga 38 kilometara i u cijelosti je asfaltirana. Na strani hrvatske Istre, pruga je nekada išla do Poreča u dužini od 60 km; do danas je obnovljen potez od granice sa Slovenijom do Vižinade. U povijesti je ova pruga povezivala krajeve tadašnje Austro-Ugarske monarhije, služeći razmjeni dobara, a posebice otpremanju kvalitetnih proizvoda iz Istre na carske i kraljevske dvore. Radi velike potražnje za istarskim vinom, kao i prevoženjem istoga na carske i kraljevske dvorove, pruga se znala nazivati i prugom vina. No, pored toga povezivala je i 33 mjesta i naselja na svom putu. Nakon Prvog svjetskog rata regija je pripala Italiji, no gospodarska i ekonomska kriza 1935. godine dovela je do gašenja pruge i njenog rastavljanja.

Staza je označena žutim znakovima na stupovima, a na njima se nalaze i ostali podaci o objektima kojima se prolazi na putu – vijaduktima, tunelima, nekadašnjim kolodvorima.
Kao trajni pečat cijelom projektu, napravljen je i Muzej Parenzane, u kojem možete pogledati stare fotografije ove pruge i vlaka, vidjeti kartu kuda trasa prolazi, kao i mnogo drugih podataka. Zabavni dio cijelog projekta jest i zabavna igra na temu Parenzane, a možete ju kupiti, također, u Muzeju.

Informacije o ovom projektu možete pronaći na našim stranicama, ali isto tako i na stranici www.parenzana.net.
Od podataka se nude karta, altimetrija, detalji o stazi i projektu, GPS zapis staze, a u uredima turističkih zajednica po Istri možete pronaći i tiskane info materijale o trasi pruge, a jednako tako i kartu staze.

Dodatne informacije:
Istarska županija, Upravi odjel za turizam
Pionirska 1a, 52 440 Poreč, Hrvatska
Tel: +385-52/452-500; Fax: +385-52/452-811
E-mail: info@istria-bike.com
Muzej Parenzane: +385-52/662-150.
www.istria-bike.com
www.parenzana.net

1 reply
  1. Groucher
    Groucher says:

    Prvih 10-tak kilometara nije baš ugodna vožnja zbog dosta prometne ceste. Tek kad se prođe Kanfanar slijedi pravi užitak.

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *