Parkirališta za bicikle na biciklističkim rutama Vukovarsko-Srijemske županije

Prenosimo s weba: www.cibalia.com.hr

VINKOVCI – Udruga za razvoj i promociju biciklizma i cikloturizma 'Panonija cikloturizam' ('Pannonia Bike Tour') uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva turizma Republike Hrvatske je uspješno postavila 8 parkirališta za bicikle u gradovima (Županja, Otok, Vinkovci, Vukovar, Ilok) kojima povezuje postojeće biciklističke rute.

Biciklističke rute Vukovarsko srijemske županije sastoje se od biciklističke rute Dunav, koja je dio međunarodne Dunavske biciklističke rute Eurovelo 6 kroz Hrvatsku te Biciklističke rute Srijem, koja povezuje južni i sjeveroistočni dio Vukovarsko srijemske županije.

Dunavska ruta je vrlo atraktivna cikloturistima, prolazi živopisnim krajolikom, selima i vinogradima na obroncima Fruške Gore, a na nju se spaja ruta Srijem. Cikloturisti koji putuju Dunavskom rutom mogu rutom Srijem obići cijelu županiju, budući da je ona kružna te se ponovo vraća na međunarodnu rutu Dunav. Cilj ovoga projekta je zadržati cikloturiste na prolasku kroz našu županiju i omogućiti im da bolje upoznaju kraj kojim prolaze te im približiti brojne turističke atrakcije na ruti.

„Na tom tragu je i projekt razvoja ovog posebnog oblika (ciklo)turizma 'Parkirališta za bicikle na biciklističkim rutama Vukovarsko-Srijemske županije' budući da je na ruti prisutan nedostatak istih. Nedostatak parkirališta za bicikle odbija cikloturiste da se duže zadržavaju na atraktivnim turističkim odrednicama na biciklističkim rutama, a i odbija lokalno stanovništvo da više koriste i ostavljaju bicikle (strah od krađe, nepodesne lokacije i sl.). Ovaj projekt uspješno rješava ova oba problema. Projektom smo predvidjeli izgradnju parkirališta u svih 26 mjesta kroz koja prolaze Dunavska i Srijemska biciklistička ruta. Međutim zbog umanjenog iznosa sredstava dobivenih ove godine od strane Ministarstva turizma išli smo samo u prvu faza izgradnje u gradovima te je istoimeni projekt i ove godine uspješno kandidiran na natječaj Ministarstva turizma.“- istaknuo je mr.sc. Mario Banožić, pomoćnik pročelnice UO za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Izgradnja parkirališta za bicikle u Vukovarsko srijemskoj županiji imala bi neposrednu korist-potakla bi razvoj cikloturizma kao selektivnog oblika turizma, omogućila cikloturistima da se duže zadržavaju na atraktivnim turističkim odrednicama na biciklističkim rutama, a potakla bi i lokalno stanovništvo iz urbanih krajeva da više koriste bicikle u svakodnevnom životu, te se uključe u kretanje ruralnim područjima naše županije.

„Oslonac za bicikle je osnovni element parkirališta koji je posebno dizajniran i konstruiran, uzimajući u obzir dimenzije bicikla, prostor za parking i smještaj parkirališta u odnosu na okolni prostor. Oslonac u obliku obrnutog slova 'U' kojeg smo predvidjeli projektom se u praksi pokazao najpodesnijim, iz više razloga. Izrađen je od kvalitetnog materijala-inoxa koji ne zahtijeva održavanje, svojim elegantnim dizajnom se uklapa u svaki prostor, jednostavno se montira i pruža potpuni oslonac za bicikl. Ovakav nosač dimenzija je 70x75cm, ima jednostavan prilaz, višestruku mogućnost osiguranja(zaključavanja) te ne koristi kotače kao mjesto fiksiranja bicikla u parkingu, što često oštećuje kotače, te takve parkinge biciklisti, posebice cikloturisti, ne žele koristiti. Parkirališta su postavljena na najpodesnije lokacije za lokalno stanovništvo i ciklo-turiste, poštujući dostupnost, vidljivost kao i blizinu biciklističkih i pješačkih komunikacija. Svako parkiralište sadrži i promotivno-informativnu ploču o stanju na biciklističkim rutama, pravcima i pravilima kretanja.“ – istaknuo je Tomislav Zadro, tajnik Udruge za razvoj i promociju biciklizma i cikloturizma 'Panonija cikloturizam'.

Ovaj projekt bi posredno pridonio i obogaćivanju ukupne turističke ponude, povećanju broja dolaska turista, omogućio bi turističkim agencijama da ponude cikloturistima lokalne izlete i ture te povećao ukupnu turističku potrošnju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *