Halicanum Bike Weekend – Putevima starih rimljana

Dođite i biciklom istražite zašto su stari rimljani za svoje najznačajnije putove odabrali upravo kroz Halicanum (Halicanum = rimski naziv za Sveti Martin na Muri).
Uspjehu velikog rimskog carstava pridonijelo je to što su imali razvijene strateške pravce kretanja, odnosno glavne putove uz koje su tada nastajala glavna naselja i vojna uporišta koja su ujedno bili centri rimskog života i trgovine.

Jedan od najznačajnijih poznatih trgovačkih putova iz doba Rimljana je tzv. jantarski put od sjeverne Italije (Aquileia), preko Ljubljane (Emona), Celja (Celeia), Ptuja (Poetovio), kroz briježno međuriječje Mure i Drave i riječnog prijelaza kod današnjeg naselja Sveti Martin na Muri (Halicanum), za Szombathely (Savaria), Petronell (mjesto između Beča i Bratislave)na Dunavu (Carnuntum) i prema sjeveru kroz Moravska vrata do Baltika. Drugi značajni strateški pravac koji je također prolazio preko rijeke Mure i nastavljao prema sjeveroistoku je onaj do Budimpešte (Aquincum) i drugih vojničkih logora na Dunavu. Ova dva pravca, koja su se odvajala upravo na području današnjeg Međimurja, predstavljala su važne žile kucavice rimskog imperija i sudbinski su utjecali na sva kasnija povijesna zbivanja koja su se događala na relaciji zapad-istok na svim područjima rimskog imperija. Upravo ovom razvijenom mrežom cesta Rimljani su ubrzali razmjenu dobara, ali i izravno intervenirali u prostoru. Ti putovi ujedno pokazuju pravce rimskih osvajanja.

Kultura Rimskog Carstva zahvaća Međimurje početkom I. st. naše ere. Najznačajniji antički lokalitet u Međimurju je Halicanum, rimski grad municipij, današnji Sveti Martin na Muri. Njega čine elementi antičke arhitekture, brojna keramika, rimski novac, glinene uljanice, fibule, u rasponu od 1. do 4. st. Nove ere.

Tijekom vikenda 3,4 i 5 kolovoza biciklistički klub "Mura avantura", na prostorima doma branitelja u Svetom Martinu na Muri, organizira tradicionalni Halicanum biciklistički vikend.
Sav prihod prikupljen tijekom događaja namijenjen je osnivanju i radu male škole biciklizma za djecu do 16 godina koja će započeti s radom u jesen 2012. Godine

Program vikenda

Petak 3. kolovoza u vremenu od 16.00 – 20.00 sati, slobodni trening po XCE stazi biciklističko zagrijavanje uz POP-ROCK večer koju vodi DJ PAKTREGER

 • mogućnost kampiranja sva tri dana

Subota 4. kolovoza HALICANUM XC eliminator sprint – biciklističko natjecanje
Kategorije: Muškarci (15+), Žene, Djeca

 • SATNICA:
  do 11:30 prijave i podjela startnih brojeva
  12:00 – 15:00 kvalifikacije
  15:00 – 18:00 utrke
  18:00 – 19:00 LIMAČ LIGA, dodijela Diploma sudionicima dječjeg kampa
  19:00 – malo finale; 20:00 – veliko finale XC Eliminator sprinta
  21:00 – velika zabava uz SKANDAL BEND
  Tombola za posjetitelje, i bogata ugostiteljska ponuda.

Nedjelja 5. kolovoza HALICANUM XC + HALICANUM CE maraton
Kategorije: Muškarci, Žene

 • SATNICA:
  od 8:00 do 9:45 prijave
  10:00 Halicanum XC Maraton
  10:10 Halicanum CE Maraton
  Organizirano osvježenje na okrijepnoj točki i besplatan grah za sve sudionike nakon odvoženog maratona.
  14:00 S PECIKLINOM PROTIV ZABORAVA (organizira UDVDR Sveti Martin na Muri)
  -okrjepa i grah