Biciklirajte novim bike rutama po Hrvatskom zagorju

U nedjelju 24.05.2015. u Zaboku je u sklopu tradicionalne gastronomske manifestacije „Štruklijada“ održana i promocija projekta „Mreža biciklističkih ruta Krapinsko-zagorske županije“.

Realizacija projekta započela je u ljeto 2013. godine i završena je ovog proljeća, a rezultat projekta je biciklistička mreža sačinjena  od 21 biciklističke rute dužine u rasponu od 15 km do 50 km. Ukupna dužina svih trasiranih biciklističkih ruta u županijskoj mreži biciklističkih ruta nastalih ovim projektom je oko 700 km,  a u nju su integrirane već postojeće biciklističke rute (odnosno staze) Krapinsko-zagorske županije. Naručitelj projekta je Krapinsko-zagorska županija , a realizator projekta je Udruga Ruralni tandem, Zagreb. Partneri na projektu su: gradovi i općine Krapinsko-zagorske županije, županijska i lokalne turističke zajednice, Županijska uprava za ceste, lokalni biciklistički klubovi i udruge, poduzetnici u turizmu KZŽ (terme i toplice, smještajni kapaciteti, seoski turizmi, obiteljski smještaj, ugostiteljski objekti, putničke agencije, ….), razni biciklistički servisi, vulkanizeri i trgovine i sl., dok je Zavod za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije izradio detaljne kartografske podloge.

Biciklističke rute prolaze uz turističke atrakcije i ostale kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti prostora svih gradova i općina Krapinsko-zagorske županije, a dapače zahvaćaju i susjedne županije kako bi se povezale s njihovim biciklističkim rutama i atrakcijama u prostoru. Rute su povezane i sa Slovenijom, na točkama nekadašnjih međunarodnih ili međudržavnih graničnih prijelaza, obzirom smo danas članica EU. Rute su uglavnom kružne, samo ponegdje i u manjem broju slučajeva eventualno i jednosmjerne (od točke A do točke B, bez kružnog povratka u mjesto polaska što je u najvećem broju ruta slučaj).  Vrsta podloge je uglavnom asfalt i makadam po prometnicama niskog/nižeg intenziteta prometa motornih vozila, a samo u iznimnim slučajevima kraće sekcije šumskih i poljskih putova. Također, samo u iznimnim slučajevima, kad za to nema prometne (cestovne) infrastrukturne alternative, kraće dionice biciklističkih ruta prolaze i prometnijim dijelovima prometnica. Sadržajno i informativno, te tehničkim prikazom rute zadovoljavaju najviše standarde obrade podataka i interpretacije sadržaja, usklađene s očekivanjima ciljanih korisnika, domaćih i stranih izletnika iz Zagreba, te tranzitnih i stacionarnih turista-biciklista.

Projekt „Mreža biciklističkih ruta Krapinsko-zagorske županije“ prezentirana je s četiri tiskana vodiča odnosno karte biciklističkih ruta i web portalom www.zagorjebike.com.hr, a informacija o rutama bit će dostupna i na portalu www.pedala.hr. U materijalu, svaka je ruta prezentirana kratkim tekstualnim opisom, tehničkim detaljima, visinskim profilom, te prikazana na detaljnoj zemljopisnoj karti. Atrakcije su prezentirane fotografijama. Na web portalu rute su dodatno prikazane na detaljnim digitalnim kartama, a GPS podaci o rutama dostupni su za preuzimanje za sve vrste GPS i mobilnih uređaja.

U sljedećoj fazi projekta planirano je označavanje svih ruta jednoobraznim oznakama i  razvoj i prilagodba kvalitetnih usluga za bicikliste po cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji (KZŽ), posebno u dijelu smještajnih objekata za turiste-bicikliste, a sve sa svrhom razvoja i promocije KZŽ kao cjelogodišnje destinacije prilagođene potrebama turista biciklista (Zagorje – bajka na dlanu i Hrvatska 365).

Za sve biciklističke rute prikupljeni su detaljni GPS podaci koji su javno dostupni putem biciklističkih portala www.zagorjebike.com.hr i www.pedala.hr (Udruge Ruralni tandem, Zagreb), a 4 karte biciklističkih ruta mogu se pronaći u uredu Krapinsko-zagorske županije u Krapini (turizam@kzz.hr) ili u uredu Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije (info@tzkzz.hr).

Više o projektu „Mreža biciklističkih ruta Krapinsko-zagorske županije“ pogledajte na http://zagorjebike.com.hr/o-projektu.

Dobro nam došli na bicikliranje po novim rutama Hrvatskog zagorja. Stojimo na raspolaganju za sva eventualna pitanja vezana uz projekt: kontakt@rute.hr ili turizam@kzz.hr.

Vozite sigurno i uživajte u prelijepim vidicima i raznolikoj turističkoj i kulturno-povijesnoj i prirodnoj ponudi Krapinsko-zagorske županije!!!

Vaš Pedala team u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *